用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)  

little_yolky 發表於 20-7-14 12:59
唉!剛剛又收通告,因為教育局收緊指引,家長對卷同攞成績表延期到另行通知⋯⋯
...

gigayan 發表於 20-7-14 16:08
呈二好多黑馬跑出

一DD。個人認為,呈1多DD啫!

瑩希媽媽 發表於 20-7-14 13:07

佢地三聯,未知有無折平時好像9折,三小時排隊, ...

我校都係"三聯"承包,其實三聯知道邊D中學係由佢代購,只要去到出示學生嘅學生証,當然本人要在場啦!咁!書店會同樣俾九折優惠。

YmOra 發表於 20-7-14 16:25
我校都係"三聯"承包,其實三聯知道邊D中學係由佢代購,只要去到出示學生嘅學生証,當然本人要在場啦!咁 ...
學校代訂, 上年都有85-88折架

Yanamami 發表於 20-7-14 16:06
禁衰㗎……大女津校都有指定边间,-次过紥好送去学校提取添,幾好服務。細女反而要自己去書局攞…… ...
真係好好!

gigayan 發表於 20-7-14 16:08
呈二好多黑馬跑出
證明好多人呈分前都未盡力,加油即刻跑上前面

妹妹頭 發表於 20-7-14 16:27
學校代訂, 上年都有85-88折架

你嗰間係邊間書商呀?

YmOra 發表於 20-7-14 16:40
你嗰間係邊間書商呀?
上年係三聯

妹妹頭 發表於 20-7-14 16:41
上年係三聯

吓!同書商不同折。咁!你哋就好啦!

YmOra 發表於 20-7-14 16:49
吓!同書商不同折。咁!你哋就好啦!
我記得好似係咋, 今年未見書單, 到時再UPDATE下, 我記得學校代訂係平過WALK IN....

妹妹頭 發表於 20-7-14 16:52
我記得好似係咋, 今年未見書單, 到時再UPDATE下, 我記得學校代訂係平過WALK IN....
...

係都唔奇,因為初中和高中折扣有機會不同。

唔一定透過學校才有相同折扣,幾時入店買都應該可以有九折,因為女兒响中三的時候,老師教快咗,叫我哋出去三聯買定中四嘅書,我哋出示咗學生證就仍然享有九折優惠。

medicine 發表於 20-7-14 16:33
今次疫情下,更加大執位。

bbc2018 發表於 20-7-14 17:29
今次疫情下,更加大執位。
非常同意。
就算舊年呈分,正常返學,都已經好大變化。今年幾個月沒返學,對於自律/家長積極的學生真係難得的飆升機會。

medicine 發表於 20-7-14 16:33

除了暑假做足準備,仲有隻馬本身自己小心咗,落場緊張自己成績多咗都有關~

medicine    發表於 20-7-14 19:25

gigayan 發表於 20-7-14 18:08

除了暑假做足準備,仲有隻馬本身自己小心咗,落場緊張自己 ...

阿大前兩日俾我省一鑊!

話說發咗答案,咁你唔識點答,係咪要睇下個model answer點攞分先,提佢,佢就話:唔駛啦,我一定升到班既!所以中學識乜同學真係好重要!

medicine    發表於 20-7-14 19:13

medicine 發表於 20-7-14 17:34
非常同意。
就算舊年呈分,正常返學,都已經好大變化。今年幾個月沒返學,對於自律/家長積極的學生真係難得 ...

今次學校咁安排,我預計個個都好成績。班主任就話好難分名次,但我安慰佢,成績表好好睇睇,報自行/直資都好D丫。

little_yolky 發表於 20-7-14 18:28
阿大前兩日俾我省一鑊!

話說發咗答案,咁你唔識點答,係咪要睇下個model answer點攞分先,提佢,佢就話 ...

同佢講目標唔止係升班(实升到),而係考好DSE。而家唔搞好答題同考試技巧,幾年後点考好DSE?

little_yolky 發表於 20-7-14 18:28
阿大前兩日俾我省一鑊!

話說發咗答案,咁你唔識點答,係咪要睇下個model answer點攞分先,提佢,佢就話 ...

已經是態度問題了。

Yanamami    發表於 20-7-14 18:51

阿大前兩日俾我省一鑊!

我女睇完一輪話.....我唔記得自己答咗乜

little_yolky 發表於 20-7-14 18:30
今次學校咁安排,我預計個個都好成績。班主任就話好難分名次,但我安慰佢,成績表好好睇睇,報自行/直資都 ...
好似樓上所講甘,提高標準,唔好再提擔心升班(阿大的回答咪係滿足之前要求就算),直情提具體目標:比如選科,從而需要大約在全體的邊個位置。