用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-6 23:32
我仔學校中五改到假期後3月先考,如果3月仲未返學,會取消上學期考試。
...

三月好接近下學期UT試,考完無耐又考終期試,好緊湊。

YmOra 發表於 21-1-7 08:42
三月好接近下學期UT試,考完無耐又考終期試,好緊湊。

我仔只係上學期測驗過一次,如果上學期唔考,就得番下學期,唔知會唔會影响報大學。
我仔學校下學期係冇 UT. 我估學校而家係處理咗 S3 及 S6 先。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-6 23:34
我兩個仔都好想返學,喺屋企就嚟發毛
大仔已經年幾未返過學,我哋疫情都冇乜去過街。
...
疫情最近有些少緩解,希望教局可以再調整一下要求,俾50%同學返學都好好多。老師日日zoom 也就來盲

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-7 09:10

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 08:47
我仔只係上學期測驗過一次,如果上學期唔考,就得番下學期,唔知會唔會影响報大學。
我仔學校下學期係冇 U ...

你意思你兒子現讀緊S6嗎?這是次子嗎?可能之前你有分享過有兩名,我老了,十分無記性。

YmOra 發表於 21-1-7 09:08
你意思你兒子現讀緊S6嗎?這是次子嗎?可能之前你有分享過有兩名,我老了,十分無記性。
...

唔係,同你一樣S5

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:10
唔係,同你一樣S5

哦!原來大家同級的。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-7 09:11

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:10
唔係,同你一樣S5

咁!你哩個是否與哥哥一樣屬"理科人"嗎?

b3410 發表於 21-1-7 08:52
疫情最近有些少緩解,希望教局可以再調整一下要求,俾50%同學返學都好好多。老師日日zoom 也就來盲:igiveup ...

又未至於盲,不過好奄悶囉。好攪笑我仔用 Zoom 上 PE .唯有响鏡頭前旭黎旭去扮運動,唔通响屋企跑步咩

YmOra 發表於 21-1-7 09:12
咁!你哩個是否與哥哥一樣屬"理科人"嗎?

一樣理科,佢成績比阿哥更強更好,所以好多選擇都得,佢又想揀阿哥條路,又想讀工程,見阿哥條路好似出路較好,唯有等佢自己決定囉!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:18
一樣理科,佢成績比阿哥更強更好,所以好多選擇都得,佢又想揀阿哥條路,又想讀工程,見阿哥條路好似出路 ...

如果係咁,我都幾肯定阿哥讀得好好和走啱自己興趣條路,這才可以散發出能夠影響他人的個人魅力,弟弟才會效法呢!男孩子讀工程真係好適合。

YmOra 發表於 21-1-7 09:25
如果係咁,我都幾肯定阿哥讀得好好和走啱自己興趣條路,這才可以散發出能夠影響他人的個人魅力,弟弟才會 ...

因為佢哋話好容易揾工,而且人工又唔差,又有興趣。
我已經係老餅上代嘅人,時代唔同,真係唔識佢哋啲嘢

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:14
又未至於盲,不過好奄悶囉。好攪笑我仔用 Zoom 上 PE .唯有响鏡頭前旭黎旭去扮運動,唔通响屋企跑步咩 :jo ...

有冇拍video ?留作紀念,難忘的疫情下的中學生活。

我辰日講咗3粒鍾zoom 堂,簡直太辛苦,比平時講全日書還要辛苦。冇氣呀,不停的自己對著空氣講,往下screen 都係一對對眼👁望住你,毫無反應,真係無癮。

體會到老師的感受。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-7 09:32

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:29
因為佢哋話好容易揾工,而且人工又唔差,又有興趣。
我已經係老餅上代嘅人,時代唔同,真係唔識佢哋啲嘢 : ...

男孩子不用擔心,當佢哋找到興趣,去到天腳底也會完成想要完成嘅嘢,成熟速度倍倍升。

YmOra 發表於 21-1-7 09:33
男孩子不用探心,當佢哋找到興趣,去到天腳底也會完成想要完成嘅嘢,成熟速度倍倍升。
...

你都有聽過我話阿仔想出國發展,佢比較過,一畢業出去揾工普遍2萬多,儲經驗再進修再跳槽,人工就可能十级跳,須然唔係有咩咁叻,但年青人有的是青春同時間,咪比機會去闖下囉

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:38
你都有聽過我話阿仔想出國發展,佢比較過,一畢業出去揾工普遍2萬多,儲經驗再進修再跳槽,人工就可能十级 ...

這種人工都已經好好,年青人真係好,"青春"就是""大本錢""了,支持你大兒子讀完學士出國見識出面個大世界,相信他一定興奮到振呢!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-7 09:44

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 09:38
你都有聽過我話阿仔想出國發展,佢比較過,一畢業出去揾工普遍2萬多,儲經驗再進修再跳槽,人工就可能十级 ...
你囝囝真係成熟, 相比之下, 我囡都仲未知將來做邊行, 出唔出國, 大學讀咩科???? 依家只知邊科較易讀, 有d覺得佢開始練精學懶

妹妹頭 發表於 21-1-7 09:53
你囝囝真係成熟, 相比之下, 我囡都仲未知將來做邊行, 出唔出國, 大學讀咩科???? 依家只知邊科較易讀, 有d覺 ...

你女女仲细,過多兩年就會成熟好多,而且你女兒都算乖,唔好用我哋上一代思維去睇佢哋,佢哋有自己想法,做父母嘅只能多鼓勵。呢一刻最重要係比心機讀書,爭取好成績。社會好現實,有能力就你揀人,冇能力就人揀你,多啲支持佢,加油

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-7 10:19
你女女仲细,過多兩年就會成熟好多,而且你女兒都算乖,唔好用我哋上一代思維去睇佢哋,佢哋有自己想法, ...
就係見佢依家都仲未肯出力讀書, 我同補習姐姐都覺得佢未盡力去讀, 想佢再發揮大d, 但真係有d皇帝唔急太監急既感覺

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-7 10:38

妹妹頭 發表於 21-1-7 10:24
就係見佢依家都仲未肯出力讀書, 我同補習姐姐都覺得佢未盡力去讀, 想佢再發揮大d, 但真係有d皇帝唔急太監急 ...

年輕人好得意,大人叫佢去東佢會積極考慮去西
俾啲時間空間佢啦,你越緊佢越唔緊㗎,留返啖氣暖吓肚好過。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-7 10:34

YolandaTam 發表於 21-1-7 10:33
年輕人好得意,大人叫佢去東佢會積極考慮去西
俾啲時間空間佢啦,你越緊佢越唔緊㗎,留返啖氣暖吓 ...
我都想, 尢其依家又要擔心份工, 又要擔心疫情, 真係唔想再擔心多樣野, 但佢已經中三, 好應該要開TURBO, 仲有3年就DSE, 到時後悔就慘
‹ 上一主題|下一主題