用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 20-7-2 10:01

我們學校都好似可以有人跟去,不過基本上我大女系吾會食流質食 ...

去到考試如果"緊張",真係會有好多嘢發生,係平時無發生過先至驚,例如:頭痛、頭暈、肚痛、發燒、手緊肌變硬等等,一定會影響考試表現。

bbc2018 發表於 20-6-30 09:24
點解咁專?以前自己逼於選曬理科都好無奈。
現在不是已經可以文、理、商自己配搭?
同意!  我女已經有同學係揀文, 理, 商各一科, 學校亦都可以咁揀, 只要呢3科唔撞block上堂就OK

我們學校都好似可以有人跟去,不過基本上我大女系吾會食流質食 ...

S1同學好搞笑!
系唔系食雞肉飯,肉餅飯會減少腸胃不適機會,而且飽肚?睇來我都要研究一下考試餐單,希望將來公開試平安度過。

b3410 發表於 20-7-2 09:13
咪係!邊個貪得意,考試去廁所呀?都係因為忍唔到

我又糸越緊張起想去,同埋知道無得去就更加想去

男同學好搞笑

流鼻血都真係一個麻煩問題,我女細個都成日流,宜家大咗就好少少....

考試時期我都叫佢要小心飲食,平時早餐佢間唔時會飲維他奶,考試期間都會暫停...... 多數都會飲綠茶,佢話可以令自己頭腦清醒

YmOra 發表於 20-7-2 10:31
去到考試如果"緊張",真係會有好多嘢發生,係平時無發生過先至驚,例如:頭痛、頭暈、肚痛、發燒、手緊肌 ...

小學呈分時,女話有試過緊張度個腦一片空白,諗死都諗吾到,事后覺得做乜咁簡單都諗唔到

b3410 發表於 20-7-2 10:40
S1同學好搞笑!
系唔系食雞肉飯,肉餅飯會減少腸胃不適機會,而且飽肚?睇來我都要研究一下考試餐 ...

囡個同學就糸果天早上飲左奶,考試就肚痛,我女今日仲早歺也沒食

妹妹頭 發表於 20-7-2 07:55
咁好,去完廁所仲可以繼續做卷。我女學校講明,開卷後,一離開坐位(唔理咩理由),就即收卷,唔比再做。阿女 ...
我仔以前又係成日流鼻血,所以每次考試都帶定幾包紙巾, 之前果晩飲一支 清熱酷....
清熱酷 真係好有效, 所以考試期間雪櫃長備十支八支, 每日一支

YmOra    發表於 20-7-2 16:18
b3410    發表於 20-7-2 11:00

正常老師見到小朋友留鼻血無理由由得佢系咁流咖學校太過死板

小鹿揀學校 發表於 20-7-2 10:55
我仔以前又係成日流鼻血,所以每次考試都帶定幾包紙巾, 之前果晩飲一支 清熱酷....
清熱酷 真係好有效, 所 ...
我都會比阿女飲, 不過我地飲沖劑

b3410 發表於 20-7-2 10:40
S1同學好搞笑!
系唔系食雞肉飯,肉餅飯會減少腸胃不適機會,而且飽肚?睇來我都要研究一下考試餐 ...

s1個同學好搞笑,個年考完試女就會講個同學事比我們知,仲有一單,又系考其他科,我女班級第一個女仔同我女幾fd,佢考地理系睇英文小說,然後個男仔S 1又問我女,你個女同學做咩吾温地理而睇書,我女話你你吾知學霸是不用温習的嗎?個男仔立即收起本要考試科書,佢問我女佢同學考第幾,我女話一,個男仔收起書話,我都考第一颍。我女無佢咁好氣。另外,你話考試食咩早餐,其實是大家都清楚小孩對什麼敏感些,我兩個超喜歡奶飲品,但是有時感冒未必會咁快知尤其冬天考試最煩,所以平常食飯一定無問題(因家常),所以比佢哋食正常又無湯麵,通粉那些,不過有食麵類就吾飲湯,而飯飽肚,佢哋會覺得充實些。這個比較個人,所以你要識下。

gigayan 發表於 20-7-2 10:52
男同學好搞笑

流鼻血都真係一個麻煩問題,我女細個都成日流,宜家大咗就好少少....

綠茶利尿啊!

JJDBB 發表於 20-7-2 10:58
綠茶利尿啊!

考前唔會飲大量,買一樽考前考後慢慢飲嘅....

JJDBB 發表於 20-7-2 10:57
s1個同學好搞笑,個年考完試女就會講個同學事比我們知,仲有一單,又系考其他科,我女班級第一個女仔同我 ...
次次都係同一位S1 呀!?佢真係搞笑到一個點。都好,考試見到佢,笑一陣,唔會緊張。

我的確沒有考慮過考試期間食物應該如何選擇,都是日常一樣。阿女有時飲奶會肚痛,一時時,不過佢好鐘意飲奶,芝士。睇來都係避一避好D。

YmOra 發表於 20-7-2 10:31
去到考試如果"緊張",真係會有好多嘢發生,係平時無發生過先至驚,例如:頭痛、頭暈、肚痛、發燒、手緊肌 ...

這些就要舒緩了。其實這些情況我小學都有講,有些人會緊張頭痛……如果讀了,問自己有交代然後考成點就不用想。小學考試就比平時早瞓或準時瞓,保持頭腦清醒。不過中學就好難做到準時瞓了,其實大了作息時間佢哋會安排。我個系有話考通識寫到手軟,佢手字好慢。

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 10:53
囡個同學就糸果天早上飲左奶,考試就肚痛,我女今日仲早歺也沒食
唔熟的蛋都要避,小學有學生中招

kirstyau 發表於 20-7-2 07:47

佢地都好似cut左說話。但家姐最唔想cut英作,中作。中文科 ...

中史糸咪我女果本?咁我可能也要買多本,現代好?

JJDBB 發表於 20-7-2 11:16
這些就要舒緩了。其實這些情況我小學都有講,有些人會緊張頭痛……如果讀了,問自己有交代然後考成點就不 ...

的確係, 上到中學, 作息時間好難控制, 考試期間, 見佢都會讀到成11:00, 我要佢去訓, 盡讀幾多得幾多, 唔夠訓第二日冇精神更加難發揮..... 我都係咁同阿女講, 盡左力, 考到幾多分都係自己用實力去得到既, 都係值得既

阿女又係話LS寫到手軟, 老師話答得晒就已經好叻

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 10:57
正常老師見到小朋友留鼻血無理由由得佢系咁流咖學校太過死板
...

有問要去醫療室嗎?我女話不用,就左手禁左,右手寫字(佢會處理)。所以我不曾膽心過。好多時回家問如果處理吾好會教佢更好方法。

bbc2018 發表於 20-7-2 11:18
唔熟的蛋都要避,小學有學生中招

我兩個吾中意食蛋,佢最多包白面包,不過多數吾食,吾知返到學校有無食
‹ 上一主題|下一主題