用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 20-7-2 07:48
咁你就唔好成日話個女唔緊張溫書啦!其實佢地自己都好大壓力架。

佢自己心理問題,每次考數學都驚咋。不過她哥哥又系S2,果日考數學。考緊時肚痛,後來去廁所十分鐘,之後又系吾夠時間做,做吾曬

bbc2018 發表於 20-7-2 07:48
好少第一日就考數

佢第一次第一天考數學,女佢哋原來有份筆記,S1,S2所有工式印曬系筆記度,佢話S1好多吾記得了,昨天好夜先睇,之前又吾睇,仲系度打機

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 07:51

佢自己心理問題,每次考數學都驚咋。不過她哥哥又系S2,果 ...
咁好,去完廁所仲可以繼續做卷。我女學校講明,開卷後,一離開坐位(唔理咩理由),就即收卷,唔比再做。阿女S1試過緊張到流鼻血(佢成日都係咁),都唔敢去醫療室,驚冇得再做份卷,用左2包紙巾,都要完成份卷。

妹妹頭 發表於 20-7-2 07:55
咁好,去完廁所仲可以繼續做卷。我女學校講明,開卷後,一離開坐位(唔理咩理由),就即收卷,唔比再做。阿女 ...

下,咁又好似不人性化喔,佢話忍左好耐,實在忍吾住先去,我諗阿女學校都吾會收卷,吾俾做,咁呢D事無人想的

咁好,去完廁所仲可以繼續做卷。我女學校講明,開卷後,一離開坐位(唔理咩理由),就即收卷,唔比再做。阿女 ...

之前女有個同學,又糸考緊作文時肚痛,她又吾敢同老師講,就死忍,後來都係好低分,影響狀態

kirstyau 發表於 20-7-2 07:47

佢地都好似cut左說話。但家姐最唔想cut英作,中作。中文科 ...
通常中學好注重作文。考得好cut咗有些可惜。是否停課好多作文當計咗?

學校咁交排,另到原本緊張更緊張

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 08:00
之前女有個同學,又糸考緊作文時肚痛,她又吾敢同老師講,就死忍,後來都係好低分,影響狀態
...
老師話,開卷前仲可以去廁所,開卷後,唔比離開位,係一般公開試既規則,我都覺得係。

咁!e+緊張流鼻血問題有無改善呀?要正視,免得响緊要關頭出事。

妹妹頭 發表於 20-7-2 08:15
老師話,開卷前仲可以去廁所,開卷後,唔比離開位,係一般公開試既規則,我都覺得係。 ...

唔知DSE有冇的去廁所?
人的心態就係咁,一話冇的去廁所,即刻好想去

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 20-7-2 08:15
老師話,開卷前仲可以去廁所,開卷後,唔比離開位,係一般公開試既規則,我都覺得係。 ...
其實公開試係可以去厠所,不過考生就少咗時間作答

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-7-2 08:46
人的心態就係咁,一話冇的去廁所,即刻好想去
...
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Candidate_Handbook/2_16Instructions_to_Candidates_C.pdf
p.6

若你在考試中途需前往洗手間,須舉手通知監考員,並由監考人員先登記考生編號及記錄你離開考室前往洗手間及返回考室的時間。

b3410    發表於 20-7-2 08:51

bobbob 發表於 20-7-2 08:48
其實公開試係可以去厠所,不過考生就少咗時間作答

考咁長時間,最緊要有得去

醒目開學勳章

bbc2018 發表於 20-7-2 08:49
我記得好似可以,是否現在改變咗?
睇返#272

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 07:51

佢自己心理問題,每次考數學都驚咋。不過她哥哥又系S2,果 ...
我女最驚一次,係之前去HYS 2nd in, 佢真係行到學校門口,唇清面白絞肚痛,幾乎嘔出來。入去要去廁所搞一輪先見得人。

之後好似睇化咗,冇嘢。

bobbob 發表於 20-7-2 08:51
睇返#272

Thanks

我地學校講明,開考後都可以去廁所,會有職工姨姨陪同一齊去,但通常都係去到「唔去唔得」先會舉手,始終一來一回都無咗時間.....

b3410 發表於 20-7-2 08:46
人的心態就係咁,一話冇的去廁所,即刻好想果去
...
DSE可以去廁所,公海果個有jm講一個考室有十幾人去,好似好隨意。

gigayan 發表於 20-7-2 08:52
我地學校講明,開考後都可以去廁所,會有職工姨姨陪同一齊去,但通常都係去到「唔去唔得」先會舉手,始終 ...

咪係!邊個貪得意,考試去廁所呀?都係因為忍唔到

gigayan 發表於 20-7-2 08:52
我地學校講明,開考後都可以去廁所,會有職工姨姨陪同一齊去,但通常都係去到「唔去唔得」先會舉手,始終 ...

我們學校都好似可以有人跟去,不過基本上我大女系吾會食流質食物,會食得飽些(比平日),平時吃包飲奶,豆漿,考試前一律介飲奶,因為試過之前飲奶腸胃好差,佢話最好食雞肉飯,肉餅飯。只飲少少(一啖水)。
流鼻血都試過,由於佢習慣了,s2考試會夾s1同學考,有個男仔(s1)考試期間成日了我女,又問我女是學渣定學霸,我女話學霸就吾駛温到有黑眼圈啦! 當天考數,我女考考下流鼻血,嚇到個s1定左,老師問我女要補時間比我女嗎?我女話不用(因為佢無停過支筆),個男仔因為停左望我女,舉手話佢需要補時,全班大笑,老師問佢又關佢咩事,佢話自己有些驚,所以停左有些分鐘,不久之後上抬領,我女話原本佢是學霸。
‹ 上一主題|下一主題