用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 20-7-5 22:08
RS系乜來啊?佢咪又糸拿住本Is睇左兩日,都系無見佢寫字,S2上半年我見D中文成績跌左好多,想佢中文溫多D ...

RS = 宗教科(天主教學校)

上學期我女中文都有跌好多(以班計), 佢話比中一時喺深咗題型,咁佢只有對中文科會緊張班內排名(其他科是鬼旦心態), 咁我就冇乜理佢這科, 只搞佢數學科,其他就叫佢jot notes.

pooh仔 發表於 20-7-5 22:14

上學期我女中文都有跌好多(以班計), 佢話比中一時喺深咗題型,咁佢只有對 ...

點解只對中文緊張?我個今年中文是上年中史老師教,佢本來都吾中意個老師教,test同考試都跌,跌好多下,S1個中文老師佢成日話教得好,同埋覺得佢無上年溫中文咁積極,佢上年我見佢成日溫好耐,但今年一系求奇溫,一系叫極叫吾郁,吾知想點,今年反而D地理科學呢D見佢睇好耐,佢都糸溫書吾肯寫字

瑩希媽媽 發表於 20-7-5 22:20
點解只對中文緊張?我個今年中文是上年中史老師教,佢本來都吾中意個老師教,test同考試都跌,跌好多下,S ...

佢好鍾意中文, 選科都話要選中國文學

啲女好易先入為主, 佢哋唔鍾意就會事事唔順眼,我女亦一樣

pooh仔 發表於 20-7-5 22:24
佢好鍾意中文, 選科都話要選中國文學

啲女好易先入為主, 佢哋唔鍾意就會事事唔順眼,我女亦一樣

我女由細到大對中文都麻麻,佢小學時中意英文,但上到中學都無講過中意乜了,IS佢都有興趣既,先肯睇咁耐,但又冇講中意

瑩希媽媽 發表於 20-7-5 22:28
我女由細到大對中文都麻麻,佢小學時中意英文,但上到中學都無講過中意乜了,IS佢都有興趣既,先肯睇咁耐 ...

我女鍾意中文都是中一咋, 小學一搬咋,可能當時班主任教中常, 好chur, 佢覺得好辛苦

上到中學,上年老師又教得好好,佢在班內又可取到好成績,就開始鍾意, 至於話想讀文學喺最近事

pooh仔 發表於 20-7-5 22:32
我女鍾意中文都是中一咋, 小學一搬咋,可能當時班主任教中常, 好chur, 佢覺得好辛苦

上到中學,上年老 ...

佢小學時中文弱,由二年級一直補到六年級,升中后不肯補,又見佢考得吾錯喔,中作仲考過級前十咁,我問佢做乜變成中文考得最好?佢咪話中文老師好,好中意佢教,點知升S2,之前中史老師教佢又吾中意,溫書又懶左,咪份讀卷幾次都跌,作文吾差既,不過一時時,同個中文說話從未合格,佢好內向,好少講野,成日考小組討論,我睇佢無乜出過聲,中英說話也不好

瑩希媽媽 發表於 20-7-5 22:38
佢小學時中文弱,由二年級一直補到六年級,升中后不肯補,又見佢考得吾錯喔,中作仲考過級前十咁,我問佢 ...

對於我哋啲女未有目標嘅話, 只能在旁提點佢,抽番靈魂! 再比時間佢摸索找自己興趣/目標!

我有大仔經驗,有時都冇得比我哋急,佢哋自然會開竅!

大家努力

pooh仔 發表於 20-7-5 22:59
對於我哋啲女未有目標嘅話, 只能在旁提點佢,抽番靈魂! 再比時間佢摸索找自己興趣/目標!

我有大仔經驗 ...

系啊,真系佢吾急我地自己急無用咖,吾知青春期幾時過,依家真系好難頂

瑩希媽媽 發表於 20-7-5 21:32

睇到都覺得好難,普遍D人系幾多分?

今次第一次考,真係唔知普遍係幾分,不過我地學校成績表係拉curve計分,所以老師話派卷見到高分/低分都唔好咁老定/驚嚇,因為拉curve實際都唔知自己個分算唔算合格喎......

gigayan 發表於 20-7-5 21:22
我地學校中文科課文考法,好鐘意出一篇仔課外嘅文章,同課文有少少類似嘅,就要講返課文和文章嘅情感/修辭 ...
中文真係好深,好多時候都睇唔明題目

妹妹頭 發表於 20-7-5 21:46
已經好溫和啦!中一每個月都要睇8本英文書,4套movie,中文2本。係每個月都係,每年英文果本report,目錄已 ...

其實我鍾意學校出手 ,有埋book list更加好 ,學校建議嘅書,質素一定有保證先,我不知幾想。 但嗰量咁多,又會唔夠時間做功課、温習㗎喎。

b3410 發表於 20-7-5 23:36
中文真係好深,好多時候都睇唔明題目

到睇得明,又唔知佢想要答咩
答咗落去,又唔知係啱定錯

b3410    發表於 20-7-6 08:15

gigayan 發表於 20-7-5 23:03
今次第一次考,真係唔知普遍係幾分,不過我地學校成績表係拉curve計分,所以老師話派卷見到高分/低分都唔 ...

響個hall對卷,即係唔慌會講mean,即係同學要嚇到月尾

S-Kwok 發表於 20-7-5 23:37
其實我鍾意學校出手  ,有埋book list更加好  ,學校建議嘅書,質素一定有保證先,我不知幾 ...
我一早就Search到依間中學係超多功課,曾經同阿女講,因為阿女從小二已經一心一意話要入依間中學,但阿女反而話唔怕,多功課咪做快d。所以到依家,佢都冇埋怨過「忙」。

claudiayumt    發表於 20-7-6 12:40
b3410    發表於 20-7-6 08:15

pooh仔 發表於 20-7-5 22:14

上學期我女中文都有跌好多(以班計), 佢話比中一時喺深咗題型,咁佢只有對 ...

點解不是緊張級排名?因為精英班?

報到~

bbc2018 發表於 20-7-6 07:27
點解不是緊張級排名?因為精英班?

我女未有咁大抱負,佢自已知自己不是精英群話無謂比自己咁大壓力, 在自己班取到首名都不是容易.
中一上學期考得好好,到下學期時堂然想keep 住, 有次話我知佢就因為咁而當考試時肚痛 唔舒服 又試過頭痛! 如要以級名次佢未懂調節

pooh仔 發表於 20-7-6 09:30
我女未有咁大抱負,佢自已知自己不是精英群話無謂比自己咁大壓力, 在自己班取到首名都不是容易.
中一上學 ...

學校成績表冇顯示各科級排名,只有全級總分排名

回覆 瑩希媽媽 的帖子

中文說話從未合格,佢好內向,好少講野,成日考小組討論,我睇佢無乜出過聲,中英說話也不好   ---

我諗由依家開始要試下衝破這關口, 去到DSE SPEAKING PAPER可以幫助好多. 越現在還有時間. 看看可以怎樣改變. 因小組討論唔講野好蝕底.  

little_yolky 發表於 20-7-6 06:40
響個hall對卷,即係唔慌會講mean,即係同學要嚇到月尾

阿女話入hall對卷,都唔知會唔會只講分,無得睇錯乜
‹ 上一主題|下一主題