用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

jk923 發表於 21-3-26 19:31
中三喇,真係要落筆,佢成績唔係最叻果批,用排除法黎選,咁岩econ同 va同格,而家要取捨。
...
econ 相對來講比較易讀。

中三喇,真係要落筆,佢成績唔係最叻果批,用排除法黎選,咁岩econ同 va同格,而家要取捨。
...

哦!如果係Econ和VA,好明顯係實際與興趣的選擇,我係比較主張"興趣"行先,故我應該俾唔到最好的意見給你呢!不過,若然你會與學校老師傾下了解下VA修讀詳情,且响高中三年裏一定夠時間操番D技術,咁!揀VA又未嘗不可能呢!

b3410 發表於 21-3-26 20:40
econ 相對來講比較易讀。

理性上係,少左操作上嘅功夫,因為都要幾多時間。

YmOra 發表於 21-3-26 21:46
哦!如果係Econ和VA,好明顯係實際與興趣的選擇,我係比較主張"興趣"行先,故我應該俾唔到最好的意 ...

理性Econ做少啲手作,但女都應該以興趣行先,只擔心要pickup返,同埋佢跳舞都要好多時間。多謝你地啲分析!

...

va要高分係難架,而且比其他科多時間。
:-D :-?

jk923 發表於 21-3-27 09:48
理性Econ做少啲手作,但女都應該以興趣行先,只擔心要pickup返,同埋佢跳舞都要好多時間。多謝你地啲分析 ...
我覺得除非將來打算大學讀呢科,或者需要呢科,否則好似唔係太值得讀。

YmOra 發表於 21-3-26 21:46
哦!如果係Econ和VA,好明顯係實際與興趣的選擇,我係比較主張"興趣"行先,故我應該俾唔到最好的意 ...

個人睇法,當興趣變成功課考試嘅話,就變成不樂趣!

b3410 發表於 21-3-27 12:39
我覺得除非將來打算大學讀呢科,或者需要呢科,否則好似唔係太值得讀。
如果副科文理科都唔得(都不合格),只得VA成績稍微好啲(70/100左右),咁喺唔喺選VA比較合適呢?,另外一科都唔知點選。音樂係唔係好少人讀?

jk923 發表於 21-3-27 09:48
理性Econ做少啲手作,但女都應該以興趣行先,只擔心要pickup返,同埋佢跳舞都要好多時間。多謝你地啲分析 ...

正路係揀Econ,無論將來選擇大學課程的"闊度",將來出來社會工作的"實用度"等等都是揀佢最好,不過,見你又有補充囡囡仍然會繼續學跳舞,咁即係話她對"藝術"學科應該興趣甚濃,若然將來有機會讀藝術類的課程,那麼,今天揀VA係為自己將來作好打算,至於是否能夠回復當年實力好睇你囡囡有機大信心了。

參考資料:DSE嘅VA過去成績評核參考

考獲5級成績的參考示例及評語
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/va/2020-Sample-VA-Level5-C.pdf

其中例如2020年考試
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/subject_information/category_a_subjects/varts/sp/2020.html

VA歷年學生被評分的考試作品
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/hkdse_subj.html?A2&2&25_25

pooh仔 發表於 21-3-27 14:52
個人睇法,當興趣變成功課考試嘅話,就變成不樂趣!

明白,都係嘅!但係,我見jm佢囡囡又喜愛視藝又喜愛跳舞,估佢對"藝術"興趣濃厚,能力應該都屬了得分子,响有興趣的學科樹努力取高分應該比任何一科更容易呢!

b3410 發表於 21-3-27 12:39

你意思econ?

YmOra 發表於 21-3-27 16:32
正路係揀Econ,無論將來選擇大學課程的"闊度",將來出來社會工作的"實用度"等等都是揀佢最好,不過, ...

非感謝你的資料,女有講過希望到北京中央戲劇學院讀大學,而家只係以目標為本(夠分),另外香港就睇下演藝,但佢想返國內多啲。,原來報科表一個月後先交,睇下我問唔問到老師資料。

YmOra 發表於 21-3-27 16:42
明白,都係嘅!但係,我見jm佢囡囡又喜愛視藝又喜愛跳舞,估佢對"藝術"興趣濃厚,能力應該都屬了得分子 ...

你估得一啲都無錯,佢係熱愛藝術,了得就一般般啦。

YmOra    發表於 21-3-27 20:44

jk923 發表於 21-3-27 17:47
你意思econ?
唔好意思,我指VA

不過如果你囡囡想讀演藝類,VA應該是不錯的選擇。

如果也考慮香港演藝學院,現在有沒有參加HKAPA的青少年課程?

jk923 發表於 21-3-27 17:52
非感謝你的資料,女有講過希望到北京中央戲劇學院讀大學,而家只係以目標為本(夠分),另外香港就睇下演 ...
中央戲劇學院入學要求高嗎?我只知道中央音樂學院好難考。

jk923 發表於 21-3-27 17:52
非感謝你的資料,女有講過希望到北京中央戲劇學院讀大學,而家只係以目標為本(夠分),另外香港就睇下演 ...

真係好,清晰有自己的路,預祝你囡囡早日達成夢想成為一個出色的"藝術家"

咁!你更加要與貴校的視藝科老師作一次詳細的了解,相信老師必定可以給予最好的意見你。

b3410 發表於 21-3-27 19:37
唔好意思,我指VA

不過如果你囡囡想讀演藝類,VA應該是不錯的選擇。

原來我誤會左;無,因為本身已經跳四日。

b3410 發表於 21-3-27 19:38
中央戲劇學院入學要求高嗎?我只知道中央音樂學院好難考。

女睇左香港學生申請要要最低五個2,另考朗誦,形體(跳舞)我記得係咁多。

YmOra 發表於 21-3-27 20:43
真係好,清晰有自己的路,預祝你囡囡早日達成夢想成為一個出色的"藝術家"

我女比大仔成熟,亦有主見,而家間中學都係佢自己考返黎。無諗過佢諗到返國內升大學咁遠(雖然未知做唔做到),但我同爸爸都覺得有方向是好事,只係要分析佢知將來條路點行,唔係佢相象咁簡單。

jk923 發表於 21-3-27 20:50
女睇左香港學生申請要要最低五個2,另考朗誦,形體(跳舞)我記得係咁多。
...
5個2即係合格就可以。不過藝術類可能本身要求高。依家學緊的老師有冇推薦?或者識唔識之前考入去的同學有冇要求?如果有推薦位入就機會好大。

我知道之前有位運動員學校保送佢去讀清華
‹ 上一主題|下一主題