用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 15:56
我以前都好瘦咖,未超過一百磅,又系食極都吾肥,最近兩年吾知做乜體重一直升啊吾通真系年紀大,新 ...
一向過一百,因自己算高,近幾年要控制食量和多做運動,令到自己體重不再增加,惟持中等,其實女人年紀大咗,亦不易太瘦

bbc2018 發表於 21-2-6 16:16
一向過一百,因自己算高,近幾年要控制食量和多做運動,令到自己體重不再增加,惟持中等,其實女人年紀大咗 ...

以前我覺得不會有中年發福這回事的,現在就知了,可能我都系無戒嘴的食野,我好畏食下,想回返一百磅也沒可能

bbc2018 發表於 21-2-6 15:27
阿囡42kg, 話唔想太重,佢最近開始飲少咗珍珠奶茶和其他飲品,真係安樂晒!

...
我識自己整珍珠奶茶
囡高峰期可以一日兩大杯。依家戒咗,每日兩大樽水。
我每日要煲4-5煲水

bbc2018 發表於 21-2-6 15:36
IB 科科都考?
yes, 逐科考中文,數學分卷 I,II  有校本考卷

仔學校出通告話過年后三分一人可回校,所以五六年級過年后正常上學

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 15:25
我朋友個仔S6了,佢成績好好,我朋友話他兒子S6先來drop左科Chem,佢都吾知啊,佢仔自己drop左,佢仔就話 ...
捱到中六先 Drop 都差唔多考啦,真係浪費咗好多時間

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 17:23
捱到中六先 Drop 都差唔多考啦,真係浪費咗好多時間

仲要果天他沒去考試,學校打電話來,她才知佢仔drop左喔,可能S5時疫情沒上學時已經自己放棄了,佢仔就話想集中在另外三科考得更高分,覺得Chem太浪費時間了,咁我朋友話仔咁大個也沒得講他了

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 17:26
仲要果天他沒去考試,學校打電話來,她才知佢仔drop左喔,可能S5時疫情沒上學時已經自己放棄了,佢仔就話 ...

Chem 的確要用好多時間,我仔去年都掙扎好唔好 drop 咗佢,須然佢兼顧到但真係好忙,不過最後佢都堅持,因佢覺得修 Phy. Chem 多個出路。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 17:34
Chem 的確要用好多時間,我仔去年都掙扎好唔好 drop 咗佢,須然佢兼顧到但真係好忙,不過最後佢都堅持,因 ...

佢仔系phy chem ,仲有資訊科技同M2,昨天個女咪見班主任既,佢班主任教Econ既 ,佢同個女講Econ好難,又話Chem無乜野背,話佢自己以前修Chem,我心諗,乜咁同D學生講咖

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 18:36
佢仔系phy chem ,仲有資訊科技同M2,昨天個女咪見班主任既,佢班主任教Econ既 ,佢同個女講Econ好難,又 ...

Chem 冇乜嘢背,佢有冇認真讀過㗎

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 18:42

咪系咯,因為系囡同他講覺得多野背,睇上去明,但做題時有時又會錯,佢就話佢以前都修,冇乜野背,不過個女吾信既,話佢可能太叻先話無乜野背

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-6 18:52

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 18:42

個班主任新來咖,個樣真糸細到連大學生都吾似,似高中生咁既款,教學都無乜經驗,佢上課D學生成日講聽吾明,吾明點解可以做班主任,不過可能系個樣長得細個和實際年齡不符合

b3410 發表於 21-2-6 16:47
我識自己整珍珠奶茶
囡高峰期可以一日兩大杯。依家戒咗,每日兩大樽水。
我每日要煲4-5煲水:joyous ...

小分享,我由飲水改為每天切一粒"檸檬"片浸入白開水中供整天飲用,橫掂都係飲水咯,咁飲係幾好㗎,成日流傳响媽咪界,話飲多兩杯檸檬水增加維他命C,傷風感冒也少D嘛!

cafeva    發表於 21-2-12 09:26
b3410    發表於 21-2-9 12:40

YmOra 發表於 21-2-9 12:29
小分享,我由飲水改為每天切一粒"檸檬"片浸入白開水中供整天飲用,橫掂都係飲水咯,咁飲係幾好㗎,成日流 ...
我通常會在考試前2星期, 每天阿女水樽會放一片檸檬(連皮), 加白開水一樽, 比阿女帶番學飲, 飲完可以加水, 一日一片檸檬, 佢會冇咁易傷風.... (我女自細一到考試就會病, 同我一樣, 遺傳)

妹妹頭 發表於 21-2-9 14:26
我通常會在考試前2星期, 每天阿女水樽會放一片檸檬(連皮), 加白開水一樽, 比阿女帶番學飲, 飲完可以加水,  ...

很好的習慣。但,溫馨提提,片檸檬唔好放入金屬保溫瓶內,因為"酸性"與金屬不夾。

妹妹頭 發表於 21-2-9 14:26
我通常會在考試前2星期, 每天阿女水樽會放一片檸檬(連皮), 加白開水一樽, 比阿女帶番學飲, 飲完可以加水,  ...
好提議,開學可以試試

YmOra 發表於 21-2-9 14:33
很好的習慣。但,溫馨提提,片檸檬唔好放入金屬保溫瓶內,因為"酸性"與金屬不夾。

...
清楚, 只會用塑膠運動水樽, 仲要唔好放熱水, 用平時室溫白開水

YmOra    發表於 21-2-9 14:50

YmOra 發表於 21-2-9 12:29
小分享,我由飲水改為每天切一粒"檸檬"片浸入白開水中供整天飲用,橫掂都係飲水咯,咁飲係幾好㗎,成日流 ...
加埋薄荷葉仲好~

cafeva    發表於 21-2-12 09:27

Yanamami 發表於 21-2-9 15:28
加埋薄荷葉仲好~

依!好少人識得咁配搭,你真識嘢!

YmOra 發表於 21-2-9 15:54
依!好少人識得咁配搭,你真識嘢!

有人放青瓜片~Detox water可有多种口味。
‹ 上一主題|下一主題