用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 12:24
昨天她和老師面談,老師又問她選科,她現在都不知想點,文科她不會讀.理商她又覺得難,佢自己依家都未諗好 ...

你地唔駛初選?我地上年12月已初選,阿女成功選到自己揀既科,老師亦冇異議,依家只要keep到成績,到6月final選科應該冇問題。

妹妹頭 發表於 21-2-6 12:33
你地唔駛初選?我地上年12月已初選,阿女成功選到自己揀既科,老師亦冇異議,依家只要keep到成績,到6月f8n ...

上年?無喔,只系測驗過后同昨天,見過班主任,老師了解下想選乜科咋,佢應該要睇考試成績的,上次Ut每科上得幾堂課就考,成績應該不能作准的,如果睇ut成績,她想選的科名次也在範圍內,但應該考試比例重好多

bbc2018 發表於 21-2-6 12:32
其實理科要好似數學咁,做吓課後練習和自己買些有答案的練習,現在學校考試好注重理解,多接觸唔同類型題 ...

系啊,佢自己知一定不會文科咖啦,理科要努力下,佢只知自己想修bio,chem同econ之前她也想,考試過後,佢覺得好難,昨天又同班主任吾知傾左乜,佢話會再努力D

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 11:59
個女話考完試要減肥,肥左好多

最近阿女都抽時間睇片做筋、修下身動作,係屋企坐得太多~

gigayan 發表於 21-2-6 12:42
最近阿女都抽時間睇片做筋、修下身動作,係屋企坐得太多~
...

系咯,日日訓,坐,食,我全家都肥左,唉

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 12:38
系啊,佢自己知一定不會文科咖啦,理科要努力下,佢只知自己想修bio,chem同econ之前她也想,考試過後,佢 ...

Maths 又話難,Chem. Bio 都話唔識,Econ 都話難,唔太似理科人喎。
理科咁弱如果唔想讀文科,真係要勤力啲先得。

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 11:59
個女話考完試要減肥,肥左好多
我哋依家飲水減肥

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 15:13
Maths 又話難,Chem. Bio 都話唔識,Econ 都話難,唔太似理科人喎。
理科咁弱如果唔想讀文科,真係要勤力 ...

我真糸吾知知佢系乜科人啊,只知好憎中西史,其他科就無話憎既,佢真系無科特別好,全部中中挺挺咁,我諗好多佢呢類型既學生,我問她,你D同學揀邊科,佢話好多都系話中意一科,其他不知道

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 15:13
理科咁弱如果唔想讀文科,真係要勤力 ...

咁佢自己知道弱都都要揀咖,佢仲問點解要揀三科好難揀

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 15:19
我真糸吾知知佢系乜科人啊,只知好憎中西史,其他科就無話憎既,佢真系無科特別好,全部中中挺挺咁,我諗 ...

選科興趣其一,但能力亦好重要,不能忽視。
齋講興趣讀唔掂嘅話,最終可能都會 drop.

bbc2018 發表於 21-2-6 12:12
希望今次放完假真係考得成。學校剛出時間表,阿囡好有鬥志溫書,佢唔想年初一,二要溫。新課程已教了唔少。 ...
教的好快
我都唔知佢哋教成點,溫書已經溫過幾輪,改來又改,我以為唔使考添,結果都係要考

明明IB應該係continuing assessment, 點解考試嘅?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 15:22
選科興趣其一,但能力亦好重要,不能忽視。
齋講興趣讀唔掂嘅話,最終可能都會 drop.
...

我朋友個仔S6了,佢成績好好,我朋友話他兒子S6先來drop左科Chem,佢都吾知啊,佢仔自己drop左,佢仔就話太浪費時間了,到時佢自己要drop都無辦法

b3410 發表於 21-2-6 15:17
我哋依家飲水減肥

點樣飲水減?不食飯了?

b3410 發表於 21-2-6 15:17
我哋依家飲水減肥
阿囡42kg, 話唔想太重,佢最近開始飲少咗珍珠奶茶和其他飲品,真係安樂晒!

bbc2018 發表於 21-2-6 15:27
阿囡42kg, 話唔想太重,佢最近開始飲少咗珍珠奶茶和其他飲品,真係安樂晒!

...

珍珠奶茶真系好肥,佢仲黑糖,之前放學日日飲,佢自己想減最好了,D年輕人暴飲暴食

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 15:30
珍珠奶茶真系好肥,佢仲黑糖,之前放學日日飲,佢自己想減最好了,D年輕人暴飲暴食
...

係呀!放學真係約埋同學一齊去買,還要大杯,不過佢聽我講肯轉鮮奶。如果唔係我不會付錢,我囡駛自己零用錢好緊。前一排喜歡食雪糕,現在都介埋

b3410 發表於 21-2-6 15:22
教的好快
我都唔知佢哋教成點,溫書已經溫過幾輪,改來又改,我以為唔使考添,結果都係要考 ...
IB 科科都考?

bbc2018 發表於 21-2-6 15:34
係呀!放學真係約埋同學一齊去買,還要大杯,不過佢聽我講肯轉鮮奶。如果唔係我不會付錢,我囡駛自己零用 ...

系佢地好中意大杯的,鮮奶衝好飲D咖,我個咪又系成日雪糕,依家少左,不過你女好瘦啊,我女近年肥左好多我先話佢,佢以前未發褔時好瘦,佢食乜我吾理佢的

瑩希媽媽 發表於 21-2-6 15:37
系佢地好中意大杯的,鮮奶衝好飲D咖,我個咪又系成日雪糕,依家少左,不過你女好瘦啊,我女近年肥左好多我 ...
佢其實睇落去剛好,我只係想佢食得健康些,佢似我後生時,食極都唔會點肥那種

bbc2018 發表於 21-2-6 15:54
佢其實睇落去剛好,我只係想佢食得健康些,佢似我後生時,食極都唔會點肥那種 ...

我以前都好瘦咖,未超過一百磅,又系食極都吾肥,最近兩年吾知做乜體重一直升啊吾通真系年紀大,新陳代謝慢
‹ 上一主題|下一主題