用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-12-28 13:51
回覆 YmOra 的帖子

好認同你講法, 我心態上係EK留言, 都只係想講校內的情況俾人聽多D, 因為呢樣你唔入去讀 ...

對。用家心得的確係大家想知的頭號事情

bbc2018 發表於 20-12-28 10:15
其實最近有個傳統VS地區名校題目的post 或唔少post 都係睇咗算,無入去回應。
可能呢個討論區亦不宜提資優: ...
講資優去資優教育果邊有好多分享

bobbob 發表於 20-12-28 13:58
睇咗少少,似係啲無乜解究專賣核突嘅喪屍片,無乜興趣。。
結果仲有冇睇完有栖?我連漫畫都睇埋,成個故事 ...

其實sweet home有意思㗎, 故事都有涉及人性善惡、慾念等...不過,我未睇晒,但暫時覺得ok。
有栖我會試下再睇,再發惡夢先算

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-12-28 18:18
其實sweet home有意思㗎, 故事都有涉及人性善惡、慾念等...不過,我未睇晒,但暫時覺得ok。
有栖我會試下 ...
都係等得閒先睇,我唔好韓劇,成日拖延或爛尾

S-Kwok 發表於 20-12-28 18:18
有栖我會試下 ...

昨晚回家, 阿女捉住我要我睇一次SWEET HOME, 佢的評價和你一樣, 佢話唔係只有驚嚇, 裡面包含咗人性的善惡。睇咗兩集, 覺得個小混混阿叔好勁, 赤手空拳打底隻妖怪

但我對<哲仁皇后>都幾有興趣, 好似好搞笑, 但最後一集到2月先播, 都係忍下怕一不小心追到LIVE........

gigayan 發表於 20-12-29 16:14
昨晚回家, 阿女捉住我要我睇一次SWEET HOME, 佢的評價和你一樣, 佢話唔係只有驚嚇, 裡面包含咗人性的善惡 ...

其實,韓劇戲種好多,適合唔同類型人收看。

YmOra 發表於 20-12-29 17:38

係,我都係比較喜歡輕鬆D嘅劇,甜蜜嘅都Ok,反而我女對呢D劇種無興趣......

gigayan 發表於 20-12-29 18:28
係,我都係比較喜歡輕鬆D嘅劇,甜蜜嘅都Ok,反而我女對呢D劇種無興趣......
...

我和阿女最喜歡嗰套"九轉回香"嘅韓劇。e+啲勁玩穿越時空、時空交錯、平行時空嘅戲好吸引D年青人,早前亦有睇電影"天能",佢哋成班同學仔分享咗好耐,上星期聖誕節仲聽到佢哋回味緊。

little_yolky 發表於 20-12-27 23:33
所以我最近都唔想上嚟,無厘頭就封

咁今次又系因乜事被封?無得開反?

瑩希媽媽 發表於 20-12-29 22:05

知道被封,但不知咁嚴重,乜真係以後無得再反嚟嗎?

瑩希媽媽 發表於 20-12-29 22:05

ILoveJJ啲分享好"刺激思考",我經常給她的分享打開我另一角度的思考,我真係獲益良多。e+走咗!實在太可惜,昨天仲以為係暫別而矣!雖不知咁嚴重

YmOra 發表於 20-12-29 22:46
ILoveJJ啲分享好"刺激思考",我經常給她的分享打開我另一角度的思考,我真係獲益良多。e ...

其實我吾知咩事,我系睇返上邊佢地講先問有無人知?

YmOra    發表於 20-12-30 07:42

我系欣賞佢地化妝、服飾、場景、道具……認真。

Yanamami 發表於 20-12-29 23:43
我系欣賞佢地化妝、服飾、場景、道具……認真。

講得啱!尤其喜歡他們製作的認真。不過有段時間覺得佢哋D化妝好一色一樣,攪到分唔清佢哋D樣邊個打邊個,除非輪廓有好明顯分別。

倒覺得有個formula, combination of 搞笑,愛情和懸疑,故事背景就有很多不同題材

MrBeast 發表於 20-12-30 13:26
倒覺得有個formula, combination of 搞笑,愛情和懸疑,故事背景就有很多不同題材 ...

有無邊套好介紹。

MrBeast 發表於 20-12-30 13:26
倒覺得有個formula, combination of 搞笑,愛情和懸疑,故事背景就有很多不同題材 ...

有時覺得香港D劇集多多少少都係抄韓劇。

前幾個月睇左好多套韓劇, 宜家真係提唔起興趣. 可能靚佬玄彬有劇出先會再有興趣睇

YmOra 發表於 20-12-29 18:52
我和阿女最喜歡嗰套"九轉回香"嘅韓劇。e+啲勁玩穿越時空、時空交錯、平行時空嘅戲好吸引D年青人,早前 ...

九轉回香嗰男主角有喺sweet home飾演其中一個角色(爛面嗰位)。九轉回香都好好睇

係,其實韓劇戲種有好多,最近有套叫start-up 啱新一代年青人。

最近阿仔同我反映,佢話美劇好多都會涉及同性戀、青少年劇好多都會開劇不久又會有性嘅畫面/意識,所以佢唔鍾意睇。
‹ 上一主題|下一主題