用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-11-6 11:34
睇阿仔嘅中史筆記,可以認証到佢嘅適應和修正。 第二次中史測驗前温習做嘅筆記做得唔錯,基本上可以單以佢 ...

要有好嘢急唔嚟!繼續努力呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 09:04
你女同學跟我大仔相似,我仔更甚,幾乎係無紙世界,大學所有嘢都幾乎可以用電腦做。由其疫情到而家,連考試 ...

好明顯你囝囝十分喜愛"計算機",他真係响度"應用緊電腦",而非"玩緊電腦"。這是我家一家之主講嘅,是他的左右銘,c6响女兒細細個就灌輸這些道理給她知,可惜無用,因為囡囡喜愛嘅不是電子產品,手機或電腦都不會吸引到佢,而她愛嘅就只有"故事書籍"。

妹妹頭 發表於 20-11-6 09:32
借位問問, 我女UT PHY成績好好(意料之外), 老師提議佢可考慮選PHY, 但我又驚中四會中伏, 阿女問點算好?
...

之前,你分享過你囡囡數學進步不少,e+科phy又有好表現,講真,個人認為她會是很適合讀M2加phy,加上學校老師也建議,老師唔會講大話,無人比老師更了解學生的"實力和能力",不過,你似乎擔心滿滿呢?!你囡囡的自信如何?

YmOra 發表於 20-11-6 17:12
好明顯你囝囝十分喜愛"計算機",他真係响度"應用緊電腦",而非"玩緊電腦"。這是我家一家之主講嘅, ...

你又講得啱喎,好多人鍾意電腦只係為打機,但我仔唔只打機,佢係乜都會睇,關於電腦嘅嘢佢都會鑽研,屋企三部電腦,大仔、细仔同C6部機都係呀哥砌嘅,好攪笑,佢試過用自己部腦去控制细佬房部電腦,笑死我 ,買 notebook 都係佢自己硏究/格價再响 Amazon 訂,佢真係可以十幾個鐘對住部機都唔會厭, 我呢啲電腦白痴就頂唔順啦

唔知係唔係而家新一代都唔鍾意睇電視,我啲仔係唔睇電視,所有嘅資訊/新聞都係電腦度睇, news 都係睇 BBC,佢哋唔多玩手機反而會玩電腦,電腦已經成為生活嘅一部分。

YmOra    發表於 20-11-6 17:37

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 17:33
你又講得啱喎,好多人鍾意電腦只係為打機,但我仔唔只打機,佢係乜都會睇,關於電腦嘅嘢佢都會鑽研,屋企 ...

是的。e+無乜港劇好睇,倒不如响嗰時段做自己喜歡的活動仲好,我家個電視用咗好多年都無壞,原因應該係無乜點開嚟睇,女兒自小就只揀八點合家歡處境劇嚟睇,小學階段的其餘晚間時間多數用嚟睇書或合家歡益智遊戲。
亦登你開心,你囝囝找到他遍天,並且越鑽越深。

YmOra 發表於 20-11-6 17:43
是的。e+無乜港劇好睇,倒不如响嗰時段做自己喜歡的活動仲好,我家個電視用咗好多年都無壞,原因應該係 ...

講真佢又話自己都唔夠人叻,呢行係容易揾倒食囉。我哋有時傾開計話,知唔知呢行最搵到錢係做咩? 咪就係一係做兵一係做賊囉,我仔話做兵好難㗎,做贼就更加難 ,佢話自己都冇本事做

YmOra 發表於 20-11-6 17:16
之前,你分享過你囡囡數學進步不少,e+科phy又有好表現,講真,個人認為她會是很適合讀M2加phy ...
佢都未知死。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-6 18:17

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 17:57
講真佢又話自己都唔夠人叻,呢行係容易揾倒食囉。我哋有時傾開計話,知唔知呢行最搵到錢係做咩? 咪就係一 ...

我記得你好似分享過嗎?!我老了,記性很差,如有講錯請見諒。

你兒子大學讀緊電腦,亦打算將來去多國繼續進修碩士,個人認為條路計劃得正確吖!我估計你囝囝有能力獨立,並且有能力走下去,實現到他的""電腦專業""。

YmOra 發表於 20-11-6 18:17
我記得你好似分享過嗎?!我老了,記性很差,如有講錯請見諒。

你兒子大學讀緊電腦,亦打算將來去 ...

所以咪攪到我细仔都有興趣想緊行呢條路,我話呀仔你不如學做兵

IloveJJ 發表於 20-11-6 18:05
請問你仔係點無計劃法呢?咁佢點溫呢?
看到大家既仔女都咁有計劃,我真係汗顏,我仔係全無章法的 :joyous ...

我没見佢有計劃温,正常只係測考前一日温,唔會見佢有定schedule,有時問吓,就話頫啦。測考前一日就一定有温,温咩,點温我沒問,佢係唔識先會問,不過佢問呢問題大部份out of scope

妹妹頭 發表於 20-11-6 18:15
佢都未知死。

點解對孩木咁無信心呢?!當然,無人比你更了解孩子的能力,但客觀地看老師的描述又真係未必無機會勝任喎!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 18:20
所以咪攪到我细仔都有興趣想緊行呢條路,我話呀仔你不如學做兵

我心諗,你開心都嚟唔切就真。真心登你安慰。

IloveJJ 發表於 20-11-6 18:33
咁同我仔一樣,佢都係測考前一日溫,好努力嗰隻,未溫完唔瞓。

短暫記憶好強喎!

YmOra 發表於 20-11-6 18:34
點解對孩木咁無信心呢?!當然,無人比你更了解孩子的能力,但客觀地看老師的描述又真係未必無機會勝任喎 ...

其實妹妹頭應該唔係冇信心嘅,不過只係考咗一次,而且只係 考 phy 課程極少部份,我覺得未能夠睇清楚適唔適合住,始終呢科對數學有要求,如果想讀得好,讀呢科前必須要一併考慮自己數學能力才作出選擇,或者讀耐少少同睇睇數學成績再決定。

妹妹頭    發表於 20-11-6 19:37

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 18:43
其實妹妹頭應該唔係冇信心嘅,不過只係考咗一次,而且只係 考 phy 課程極少部份,我覺得未能夠睇清楚適唔 ...

我係贊成再睇定多DD,了解多DD先嘅,只是想多鼓勵jm佢,希望佢囡囡可以揀到"合適"的選修科。

妹妹頭    發表於 20-11-6 19:38

YmOra 發表於 20-11-6 18:54
我係贊成再睇定多DD,了解多DD先嘅,只是想多鼓勵jm佢,希望佢囡囡可以揀到"合適"的選修科。 ...

我仔都有講過,phy 去到中四有8成以上要計數,所以一定要認清自己能力以及是否喜歡數學才去選擇。妹妹頭之前話女女理科一般,之前亦冇諗過 phy ,一向都係 Geog 讀得比較出色, 不過我都建議如果可以最好揀一科理科,比啲時間考慮清楚都係好事

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 19:02
我仔都有講過,phy 去到中四有8成以上要計數,所以一定要認清自己能力以及是否喜歡數學才去選擇。妹妹頭之 ...

十分贊同呀!我係把M2和PHY一脈相連地考慮的。

YmOra 發表於 20-11-6 19:17
十分贊同呀!我係把M2和PHY一脈相連地考慮的。

Phy 應該唔少強人讀,相信如果想取星競爭都大,因為最近我仔参加完 physical olympic 比賽,當中好多名校學生一齊考, 雖然我仔拉車邊都有獎, 但最勁當然係 Queens /La Salle 啲學生,拉curve 就知道啲人係好勁 。

YmOra    發表於 20-11-7 01:07
‹ 上一主題|下一主題