用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 20-11-6 09:45
建議同 chem 仲有數學一併考慮,最好phy chem M1/2 一併修。
我哋校 phy 綁 chem, 因為校方認為如果單讀 p ...

但我女對CHEM 冇興趣, M1/M2 考慮中

b3410 發表於 20-11-6 09:18
你仔大概幾大的時候開始有定力,有方向?自己管理自己?
我真係覺得男仔是否遲d醒悟,因為個仔依家y8(中一 ...

教小朋友我都係一路學一路做,當年對大仔未有太多經驗,都係見招拆招,培養自律性就由小學已經開始,基本上功課/測考都會係佢自己攪掂,不過我會在背後 Mon 住。

大仔升中後我都管得好嚴,放學就返屋企唔比周圍去,佢嘅嘢基本上我都放手,當年手機仍未算而家咁普及,所以我只比佢用打出/打入電話。直至中二見佢情況穩定,就開始出智能手機(低檔機)比佢,一路到中三都冇事。中三佢開始對電腦有濃厚興趣,加上佢有兩個同學都玩電腦,於是佢同我商量用佢零用買咗第一部電腦(同學同佢一齊砌機),中四果年佢試過電腦沉迷得好緊要,當年佢連學校嘅功課都唔做成績亦跌咗好多,不過我冇鬧佢再慢慢引導佢,班主任亦不斷幫忙, 中五之後自己知衰開始收斂, 亦因為咁佢就揀咗電腦呢條路作為目標。
有咗大仔經驗,所以细仔小學開始已經不斷同佢灌輸沉迷嘅影響,由小學開始已經畀佢接觸電腦,所以無論手機/電腦都冇出現沉迷情況。

妹妹頭 發表於 20-11-6 09:49
但我女對CHEM 冇興建, M1/M2 考慮中

咁你哋學校 phy 嘅 elective 係邊個? 我哋係 atomic world  同 energy and use of energy (其他學校有可能揀 astronomy 或 medical physics), 如果同學對 chem 無興趣,讀 atomic world 會好煎熬。

S-Kwok 發表於 20-11-6 06:49
我覺得weekly + 一頁空白會比較好用。

仔嗰本係無印(B5 size),12月已經可以開始用。 另有其他細 ...

係.... 阿女都覺得weekly+一版空白係好用d,monthly plan個版多數寫吓好朋友生日

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 09:04
你女同學跟我大仔相似,我仔更甚,幾乎係無紙世界,大學所有嘢都幾乎可以用電腦做。由其疫情到而家,連考試 ...

善用科技幫助自己我覺得ok,好似阿女宜家都成日利用GoodNotes 係IPad 溫習,我留意到佢專心去做一件事嘅話,係會將自己和手機隔開,所以現階段係我一邊靜心觀察,佢自己練習自我控制

YmOra    發表於 20-11-6 17:27
洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-6 10:31

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 09:51
教小朋友我都係一路學一路做,當年對大仔未有太多經驗,都係見招拆招,培養自律性就由小學已經開始,基本 ...
男仔最驚沉迷電腦,你大仔可以在中五醒悟,實在難得。佢本身都好乖,而且上進,先可以最快時間迴歸正軌。
睇來情願早些開始接觸拉鋸戰,儘早過電腦一關。

我覺得年青人最主要是要有一個自己的方向/目標。可以match到興趣+專長,轉化為目標,最為理想!

b3410 發表於 20-11-6 10:29
男仔最驚沉迷電腦,你大仔可以在中五醒悟,實在難得。佢本身都好乖,而且上進,先可以最快時間迴歸正軌。
...

青春期係比較反叛, 你仔仔呢個年紀係要多溝通,引導佢明辨對錯, 佢哋好怕人煩但係並唔代表佢哋唔知道自己唔啱, 有時只係死要面要搵個下台階, 適當嘅自由係要畀佢哋但你可以喺背後Mon住, 良好關係有起事上嚟都容易啲處理

妹妹頭 發表於 20-11-6 09:32
借位問問, 我女UT PHY成績好好(意料之外), 老師提議佢可考慮選PHY, 但我又驚中四會中伏, 阿女問點算好?
...

中三Phy只係高中課程其中嘅一課, 所以最好再睇定啲自己啱唔啱讀, 因為上到高中呢科真係好多數要計。你女女情況當然如果讀到,我都建議女女揀一科理,再㨂 econ /bafs 同M1,出路選擇會較多。

妹妹頭    發表於 20-11-6 12:00

YmOra 發表於 20-11-6 08:57
係要時間適應和修正。不過,係真的,有些人就連大人也是一樣會把實行目標定得高DD,其實係好事的,但個 ...

睇阿仔嘅中史筆記,可以認証到佢嘅適應和修正。 第二次中史測驗前温習做嘅筆記做得唔錯,基本上可以單以佢份筆記温習。所以,前兩日上完中史堂喺屋企整理佢份筆記,單做一節已經用咗個半鐘。
希望佢可以快啲揾到嗰適合佢做筆記及温習方法。 亦要好好調節下做功課+温習時間。 一切仍在揣摩中。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 10:34
青春期係比較反叛, 你仔仔呢個年紀係要多溝通,引導佢明辨對錯, 佢哋好怕人煩但係並唔代表佢哋唔知道自 ...
多謝指教!
我自己都覺得自己有時頗為“煩”,一定要忍住

b3410 發表於 20-11-6 12:24
多謝指教!
我自己都覺得自己有時頗為“煩”,一定要忍住
...

每個小朋友都會有自己嘅問題,最 worst 嘅時段我已經捱過晒
你哋加油啊

b3410    發表於 20-11-6 12:45

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 12:29
每個小朋友都會有自己嘅問題,最 worst 嘅時段我已經捱過晒
你哋加油啊
...
見到小一版年青父母為子女出謀劃策,費盡心機。真係好想同佢哋講,剛剛起步咋,放輕松D

洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-6 13:05

回覆樓主:

做筆記,真係各師各法:
可以咁

YolandaTam 發表於 20-11-6 12:57
做筆記,真係各師各法:
可以咁

又可以咁

October.    發表於 20-11-8 18:14

YolandaTam 發表於 20-11-6 13:00
又可以咁

平時上堂的速記筆記  

VS

溫習時自己再整理出來的notes

October.    發表於 20-11-8 18:14
洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-6 18:04
YmOra    發表於 20-11-6 17:32
海之風    發表於 20-11-6 16:05

b3410 發表於 20-11-6 14:27
平時上堂的速記筆記  

VS

簡直係藝術品

b3410    發表於 20-11-6 16:06

好勁呢notes,我個就没咁有計劃温書,好在還算自律,基本上中學後,佢全部自己處理,我放晒手啦,so far 到G10都可以,不過不失

b3410 發表於 20-11-6 14:27
平時上堂的速記筆記  

VS

你家年青人應該係摩打手,上堂嘅速記都有好多資料。

我仔上堂嘅速記 同 放學整理嘅notes會相差好遠。

b3410    發表於 20-11-6 16:07

YolandaTam 發表於 20-11-6 12:57
做筆記,真係各師各法:
可以咁

係,除了要視乎自己的學習模式,仲要視乎科目。

不過多啲去睇下其他人做嘅筆記,都可以inspire下自己不同類型的筆記方式。
‹ 上一主題|下一主題