用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)  

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 18:44

囡話等下唱粵曲,自己錄視頻send俾老師,話吾識唱讀到:hor ...

係咪之前話自己作果首?作曲定作詞?好好玩咁

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 20:15
你地個個中意動物,但我真系超驚,每次個女話想養,我點都過吾到自己果關,我叫佢大個左自己養
...

其實我都唔鍾意,超驚。不過小朋友話想養,咪堅強囉養養下就唔驚了。

little_yolky 發表於 20-6-30 20:32
係咪之前話自己作果首?作曲定作詞?好好玩咁

帝女花佢話兩首選,一首6分鐘,1首1分鐘,佢吾知系咪果天沒上學,沒有一分鐘果首歌詞,咪變成唱帝女花

little_yolky 發表於 20-6-30 20:33
其實我都唔鍾意,超驚。不過小朋友話想養,咪堅強囉養養下就唔驚了。
...

你真系吾驚咩,咁又貓又狗都養,我真系恐懼果只了,我覺得無論什麼情況下也應承吾到

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 20:35
你真系吾驚咩,咁又貓又狗都養,我真系恐懼果只了,我覺得無論什麼情況下也應承吾到
...

我好驚㗎!第一次抱貓係BB,兩個月大,我隻手震㗎!佢又咬我,驚到我呢⋯⋯小朋友鍾意,咪堅強囉!狗係C6話想養既,攞返嚟兩日就後悔,俾我省到佢!依家佢自己負責。

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 20:34
帝女花佢話兩首選,一首6分鐘,1首1分鐘,佢吾知系咪果天沒上學,沒有一分鐘果首歌詞,咪變成唱帝 ...

有一分鐘咁短?乜名?帝女花係對唱喔,得一個點唱?俾我兩個唱咪好唔公平囉

little_yolky 發表於 20-6-30 20:42
有一分鐘咁短?乜名?帝女花係對唱喔,得一個點唱?俾我兩個唱咪好唔公平囉
...

我吾知啊,佢無歌詞,吾知咩來,帝女花張歌詞吾見系對唱,無分開歌詞,可能自己唱曬

little_yolky 發表於 20-6-30 20:40
我好驚㗎!第一次抱貓係BB,兩個月大,我隻手震㗎!佢又咬我,驚到我呢⋯⋯小朋友鍾意,咪堅強囉!狗係C6 ...

好驚D小朋友下爬輕輕話想養,咁佢反左學咪變左我負責咪搞了

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 20:44
我吾知啊,佢無歌詞,吾知咩來,帝女花張歌詞吾見系對唱,無分開歌詞,可能自己唱曬
...

有一次阿大去比賽,獨唱,入咗決賽無啦啦大會話時間太短要加長,咁阿大咪加埋小生果段囉。哇!高音到呢!!

little_yolky 發表於 20-6-30 20:51
有一次阿大去比賽,獨唱,入咗決賽無啦啦大會話時間太短要加長,咁阿大咪加埋小生果段囉。哇!高音到呢! ...

利害啊,依家仲有無學啊?

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 20:52
利害啊,依家仲有無學啊?

家姐有呀,本來今年暑假想考四級,不過唔得了,出年先。阿妹剛剛疫情時停咗了,專心溫書。

little_yolky 發表於 20-6-30 20:54
家姐有呀,本來今年暑假想考四級,不過唔得了,出年先。阿妹剛剛疫情時停咗了,專心溫書。
...

咁佢兩姐妹也喜歡唱喔,我媽都好中意粤曲,佢又走去學

回覆樓主:

到。

小學同中學最大分別,小學要叫佢溫書啦!中學要叫佢早睡,不要溫啦!

bbc2018 發表於 20-7-2 07:29
小學同中學最大分別,小學要叫佢溫書啦!中學要叫佢早睡,不要溫啦!

今日開考,考數學,昨天叫她早點訓,搞到十二點先訓,話好紧張訓吾著

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 07:38
今日開考,考數學,昨天叫她早點訓,搞到十二點先訓,話好紧張訓吾著
...

阿女30/6已經考完了,因為cut左中英作文,一日考1-2科,22/6考,6日考完。今日返去應該對卷,好似返多3幾日就放假,等結業禮。

kirstyau 發表於 20-7-2 07:41
阿女30/6已經考完了,因為cut左中英作文,一日考1-2科,22/6考,6日考完。今日返去應該對卷,好似返多3幾 ...

咁快放假了,佢之前次次話吾夠時間做咪自己驚咯。我地cut左中英說話,又系每日兩科。10號完

瑩希媽媽 發表於 20-7-2 07:43

咁快放假了,佢之前次次話吾夠時間做咪自己驚咯。我地cut左 ...

佢地都好似cut左說話。但家姐最唔想cut英作,中作。中文科:中作卷佢考得好過閱卷。 英作佢不嬲最自信一科
甘就完左中二,不過佢話中學甘多年級,好彩佢係停課中二。佢話要快D買S3書睇,今年仲要買多本中史(現代),佢學校個本新理念好唔掂。

...
好少第一日就考數

...
咁你就唔好成日話個女唔緊張溫書啦!其實佢地自己都好大壓力架。

YmOra    發表於 20-7-2 16:43