用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)  

bbc2018 發表於 20-6-30 15:33
阿囡升小in咗5間新派直資,無一間收,幼稚園已經是算活動的英文幼稚園,佢注定讀傳統學校。
...

佢可能有傳統既氣質

bbc2018 發表於 20-6-30 15:33
阿囡升小in咗5間新派直資,無一間收,幼稚園已經是算活動的英文幼稚園,佢注定讀傳統學校。
...

其實各有各好。
讀傳統學校喺銜接、適應中學嘅讀書形式可能更為容易

S-Kwok 發表於 20-6-30 15:32
我都想阿仔咁讀,不過,最後都係佢自己揀。

最近阿仔睇緊呢本
呢個組合應該好受歡迎,我現在唔想得咁多。升中時以為同同學去慶祝,點知佢話去叩門。

b3410 發表於 20-6-30 15:01
貓狗我都有真係好得意。每日服侍佢哋,做奴才

我隻狗又臭、又大隻、又大食。做完絕育手術唔知係咪太辛苦,樣都醜埋得9個月大,聽講仲未大定,我同C6老咗真係抱佢唔起

S-Kwok 發表於 20-6-30 15:41
其實各有各好。
讀傳統學校喺銜接、適應中學嘅讀書形式可能更為容易
...

咁如果讀新派直資小學自然會直上中學部,應該問題不大吧!
好在阿囡考到傳統得來又有唔少活動教學法的私小,好適合佢。

阿女考完試,亦派晒卷了。大部分都keep到,有啲仲進步咗。佢今次有努力溫習,感恩佢喺停課時都有認真學習,態度正確,亦開始搵到適合自己溫習嘅方法。我見佢努力後有成果,真係戥佢高興。

bbc2018    發表於 20-6-30 16:37
b3410    發表於 20-6-30 16:08

S-Kwok 發表於 20-6-30 15:18
唔係讀傳統學校,新派直資
咁你哋考DSE還是其他公開試?

little_yolky 發表於 20-6-30 15:44
我隻狗又臭、又大隻、又大食。做完絕育手術唔知係咪太辛苦,樣都醜埋得9個月大,聽講仲未大定,我同 ...
寵物都係越睇越靚wor好似我隻狗,家人都話佢醜,唔知點解我就係覺得佢handsome boy 越睇越愛
大狗唔識搞,等我退休再諗。

little_yolky 發表於 20-6-30 15:44
我隻狗又臭、又大隻、又大食。做完絕育手術唔知係咪太辛苦,樣都醜埋得9個月大,聽講仲未大定,我同 ...
狗真係臭過貓,阿女話佢哋“自帶狗臭”

b3410 發表於 20-6-30 16:31
寵物都係越睇越靚wor好似我隻狗,家人都話佢醜,唔知點解我就係覺得佢handsome boy 越睇越 ...
細狗好啦!阿囡話養埋貓,我話你上大學先。不過佢就說服佢爸養一大缸魚、龜。其實我唔想養龜,因個頭似蛇,我最怕,好在不用我打理。

bbc2018 發表於 20-6-30 16:36
細狗好啦!阿囡話養埋貓,我話你上大學先。不過佢就說服佢爸養一大缸魚、龜。其實我唔想養龜,因個頭似蛇, ...
養龜我比較擔心佢壽命可能長過我,等我百年歸老唔知佢點算。

b3410 發表於 20-6-30 16:32
狗真係臭過貓,阿女話佢哋“自帶狗臭”

佢係行過條走廊都臭又拽,成日興奮,對條草都興奮!牛高馬大,但BB咁性格。你話佢,佢就一秒鐘好乖好無辜咁坐響度望住你。

bbc2018 發表於 20-6-30 15:47
咁如果讀新派直資小學自然會直上中學部,應該問題不大吧!
好在阿囡考到傳統得來又有唔少活動教學法的私小 ...

係可以直升嘅。 但小學太鬆、又太有趣,學習多用電腦,連帶學校同佢哋温習都係用電腦,依家字都唔多願寫 G7佢就會好辛苦。

b3410 發表於 20-6-30 16:39
養龜我比較擔心佢壽命可能長過我,等我百年歸老唔知佢點算。

所以照顧的責任不在我,邊個話要養,邊個負責,有其他3個人睇住,再接力.......

b3410    發表於 20-6-30 17:03

little_yolky 發表於 20-6-30 16:39
佢係行過條走廊都臭又拽,成日興奮,對條草都興奮!牛高馬大,但BB咁性格。你話佢,佢 ...

牛高馬大,但BB咁,我諗起上星期同仔睇醫生,醫生話阿仔咁高大(164cm),醒唔起其實佢仲係小學生

SSG 發表於 20-6-30 15:59
阿女考完試,亦派晒卷了。大部分都keep到,有啲仲進步咗。佢今次有努力溫習,感恩佢喺停課時都有認真學習, ...

b3410 發表於 20-6-30 16:28
咁你哋考DSE還是其他公開試?

有DSE 同 IGCSE.

上年執咗隻貓BB,阿女氹掂婆婆係佢屋企到養,因為我超驚貓,養咗一年發現隻貓平時個性係好獨立,唔多嗲人,但阿女去到婆婆到,佢又會好呷醋,阿女表示好失望...... 平時佢成日都睇台灣個「皇阿瑪」貓貓頻道,就幻想自己養貓都會係咁......

S-Kwok 發表於 20-6-30 16:53
牛高馬大,但BB咁,我諗起上星期同仔睇醫生,醫生話阿仔咁高大(164cm),醒唔起其實佢仲係小學生  ...

哇!好高呀!

gigayan 發表於 20-6-30 17:04
上年執咗隻貓BB,阿女氹掂婆婆係佢屋企到養,因為我超驚貓,養咗一年發現隻貓平時個性係好獨立,唔多嗲人 ...

我隻貓都係好冷傲既⋯⋯你樣得一個禮拜就唔驚了,貓完全唔駛打理,又唔臭。