用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-6-29 20:14
chem bio揀咗先,最後一科睇餸食飯

佢細個開始就對生物、人體個d比較有興趣和記得快,所以話自己對Bio有興趣..... 但可能到高中發現要記好多嘢就會唔想揀 唔知佢,宜家都言之尚早,等佢接觸下先再決定。

Btw,有冇聽過Bio嘅恐龍書?有諗過買1-2本俾佢長假期當課外讀物睇下先,唔知好唔好呢?

bearbear2003 發表於 20-6-29 21:41
唔打算讀IB?
有些難決定。如果從學習方法,和將來的發展來看,一直打算讀IB。不過如果打算讀Med, 鬥高分,DSE更加有把握,畢竟肯努力去操題,應該可以有不錯的成績。阿女就話聽天由命,睇入唔入到IB,揀唔揀到想讀的科目。入到,就讀。

gigayan 發表於 20-6-29 21:55
佢細個開始就對生物、人體個d比較有興趣和記得快,所以話自己對Bio有興趣..... 但可能到高中發現要記好多 ...

暑假俾佢休息下啦,佢仲要睇本校本中文書。

b3410 發表於 20-6-29 22:08
有些難決定。如果從學習方法,和將來的發展來看,一直打算讀IB。不過如果打算讀Med, 鬥高分,DSE更加有把握 ...
我利誘個仔㨂IB唔成功,可以的話,IB個競爭少呢

gigayan 發表於 20-6-29 21:55
佢細個開始就對生物、人體個d比較有興趣和記得快,所以話自己對Bio有興趣..... 但可能到高中發現要記好多 ...
聽說過bio 恐龍不過未見識過 書展去睇下。

我覺得可以網上搵類似 life science 的課程,比較簡單有趣,自學打個底。

bearbear2003 發表於 20-6-29 22:19
我利誘個仔㨂IB唔成功,可以的話,IB個競爭少呢
IB我覺得更加利於去外國讀書

little_yolky 發表於 20-6-29 22:08
暑假俾佢休息下啦,佢仲要睇本校本中文書。

如果有興趣,佢就當個本書係休息書,校本個本中文書就真係工作嘅一部分啦

gigayan 發表於 20-6-29 22:41
如果有興趣,佢就當個本書係休息書,校本個本中文書就真係工作嘅一部分啦
...

b3410 發表於 20-6-29 22:25

我覺得可以網上搵類似 life science 的課程,比較簡單有 ...

係.... 有時間要研究研究下

b3410 發表於 20-6-29 22:25

我覺得可以網上搵類似 life science 的課程,比較簡單有 ...

呢本Bio 恐龍是否我讀書年代已有的參考書?我哋當年差唔多人人有。我自己喜歡讀Bio, 現在還記得同同學做實驗的某些情景。
阿囡自細對動物非常有興趣,佢志願想做獸醫

gigayan 發表於 20-6-29 22:48
係.... 有時間要研究研究下

可以帶佢去科學館,館內亦有人體立體模型買,屋企已有一套,暑假可以給阿囡。
現在網上有唔少資料,可以search有趣,有啟發性的video一齊睇

YolandaTam 發表於 20-6-29 21:19

係呀,好彩學校咁安排咋,我女差啲揀咗 BAFS, 讀過先至 ...

如果小朋友對數字唔敏銳,但格式跟得好足,做題小心,咁應該讀bafs定econ好D?呢兩科我哋學校都唔高分

瑩希媽媽 發表於 20-6-29 21:14
系,我發覺成日都中文中史同一日考

咁咪好辛苦囉?又會咁安排既?

little_yolky 發表於 20-6-30 07:45
咁咪好辛苦囉?又會咁安排既?

次次都今天咁安排,吾知學校啊,你地仔女個書包重吾人重咖,我今日見個女書包好似十幾斤咁,前幾日話心口痛啊,剛才叫她坐的士反學

little_yolky 發表於 20-6-30 07:44
如果小朋友對數字唔敏銳,但格式跟得好足,做題小心,咁應該讀bafs定econ好D?呢兩科我哋學校都唔高分:thi ...
咁學校DSE唔高分,可唔可以唔揀依2科?有冇其他組合?

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 07:56
次次都今天咁安排,吾知學校啊,你地仔女個書包重吾人重咖,我今日見個女書包好似十幾斤咁,前幾日話心口 ...

唔少書有2套,所以不需拿來拿去。哋書真係好重。其實學校用自己notes多,又有locker, 復課第一日見佢好重,叫佢分開手抽袋一袋,好好多。

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 07:56
次次都今天咁安排,吾知學校啊,你地仔女個書包重吾人重咖,我今日見個女書包好似十幾斤咁,前幾日話心口 ...
阿女多數書都晌Locker,書包唔太重,學校又好近,步行6-8分鐘就到,所以冇問題。

妹妹頭 發表於 20-6-30 08:00
咁學校DSE唔高分,可唔可以唔揀依2科?有冇其他組合?

但無理由為左DSE吾高分吾揀喔,如果系咁無乜好揀

妹妹頭 發表於 20-6-30 08:02
阿女多數書都晌Locker,書包唔太重,學校又好近,步行6-8分鐘就到,所以冇問題。 ...

佢如果行要20分鐘,坐車都要行10分鐘,坐一站,不過平時佢都坐,果站系斜坡來,呢幾日吾舒服,我叫佢吾好行了,最近溫書吧,全部書拿左回家

bbc2018 發表於 20-6-30 08:01
唔少書有2套,所以不需拿來拿去。哋書真係好重。其實學校用自己notes多,又有locker, 復課第一日見佢好重 ...

咁買二套書讀完后點處理,佢S1 D書仲未扔,我又吾知要吾要留,好阻掟,依家S2又完,好多野,屋企無地方擺了

‹ 上一主題|下一主題