用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020/21 升中派位放榜 (#4 升中叩門資料) (20-7-6 12:05 ...
go

2020/21 升中派位放榜 (#4 升中叩門資料) (20-7-6 12:05 更新)

醒目開學勳章 王國長老

2020/21 中學學位分配辦法內容

主頁 > 教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 學位分配系統 > 中學學位分配辦法 > 內容

2020年9月入讀中一  
適用於參加中學學位分配辦法的學生
(在參加中學學位分配辦法小學就讀的六年級學生)

一般資料

自行分配學位

2018/2020年度開始實施自行分配學位正取學生的新通知安排

統一派位

公布派位結果及辦理中一註冊註
  • 2020年7月7日公布自行分配學位及統一派位結果
  • 2020年7月9日及10日辦理中一註冊
  • [註:若學生及其家長/監護人未能親身回校領取派位結果及前往獲派中學辦理註冊手續,應以書面授權代表替其子女辦理,有關詳情請與就讀小學聯絡。(請按此下載《中一學生註冊授權書》樣本)]

中一入學前香港學科測驗

2020年中一入學前香港學科測驗

2020 年中一入學前香港學科測驗將於2020714日早上施行

按此查閱更多資料

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

medicine    發表於 20-6-29 23:50
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

公布派位結果
7 July 2020 (星期二) ,派位結果會係學生現就讀小學派發。

註冊日期
9 & 10 July 2020 (星期四及五),各位記得帶齊文件去獲派中學註冊,唔好理結果係點,一定要去註冊先,否則就會視為放棄學位呀!

註冊時間記得上獲派中學網址睇睇,間間學校安排時間唔同,全部係辦公時間內註冊,家長或監護人記得預留時間去處理,當日會有好多資料要填,所以最好請定假,變左唔使咁趕。

我絕對希望各位拎完結果後一家人開心地去食個靚早餐

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

想當年我為免有遺漏, 有乜執乜, 總之帶定做保險.

間間學校註冊須要既文件都唔同, 一切以學校網頁為準, 以下係最基本既野咋.

學生
1. 派位證
2. 身份證 (+副本)
3. 出世紙 (+副本)
4. 小學 P.6 學生手冊
5. 相 (半打)
6. 信封同郵票

家長或監護人
1. 身份證 (+副本)
2. 支票簿
3. 現金 $5000 (買校服或書時未必收支票, 另外學校可能有少量雜費要交, 好似買條校呔同校章都會收現金為主) (會員報料 $2000 唔夠, 剩係買書已經 $3600, 帶夠 $5000 穩陣好多)

重要既事要講三次
記得帶埋子女去
記得埋子女去
記得埋子女去

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

手痕搵左幾間中學既要求文件, 大家放榜後去返獲派中學睇返要帶咩就最安全

仁愛堂陳黃淑芳紀念中學
帶備物品:《入學註冊證》、小學六年級成績表副本、近照一幀、其他活動/獎項資料

仁濟醫院林百欣中學
1. 派往本校的中一新生須與家長 / 監護人一同前往本校註冊。如學生家長 / 監護人因要事未能於註冊日陪同新生前往本校註冊,可委派代表帶同『中一學生註冊授權書』到本校辦理註冊手續,此授權書必需事先透過小學辦理。
2. 中一新生須帶備以下文件:
 (a) 身份証
 (b) 派位證 (Allocation Slip)
 (c) 入學註冊証(Admission Slip)
 (d) 小五下學期、小六上學期 及下學期成績表正本及影印本
 (e) 相片一張
3. 中一新生須於7月14日 (星期二) 上午9:00-下午12:30參加中一入學前香港學科測驗 (編班試) ,新生須帶備中學學位分配派位證應考 。新生如因要事 (如生病或不在本港) 未能參加測驗,學生家長須於7月13日或以前向校長呈交請假信。

加拿大神召會嘉智中學
1. 派往本校的中一新生須由家長 / 監護人陪同前往本校註冊
2. 中一新生須帶備以下文件:
身份證
派位證
小五及小六成績表 (正本及影印本)
相片一張
住址證明 (如電費單或其他)

emt1314    發表於 20-7-8 12:28
SiuBBee    發表於 20-6-30 19:18
nillnill    發表於 20-6-29 22:26
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

中學一覽表

家長在為子女選擇合適的中學時,除參考「中學一覽表」內各中學的資料外,亦可參閱「中學概覽2019/2020」內各中學就班級結構及擬開設的新高中選修科目等資料。家長亦須留意,由於學校在未來數年內或會調整其人力及財政資源,有關2019/20學年開設的科目及其他資料只作參考之用。

香港島
      中西區
      灣仔區
      東區
      南區

九龍
      油尖旺區
      深水埗區
      九龍城區
      黃大仙區
      觀塘區

新界
      葵青區
      荃灣區
      屯門區
      元朗區
      北區
      大埔區
      沙田區
      西貢區
      離島區

醒目開學勳章 王國長老

醒目開學勳章 王國長老

現階段,還有邊間b1中學可扣門

德望S1叩門

沙田區叩門

中學叩門 幾時會知結果?

有冇家長幫子女扣門成功 分享一下心得?

SSGC叩門位

如果叩門筆試在7月10日下午。。。

CSK書院叩門

大家有冇準備中一叩門表

叩門過來人,請分享

醒目開學勳章 王國長老

觀塘瑪利諾書院冇得叩門嗎?

荃灣及葵青叩門資料

林大輝有冇得叩門?

想問下今年東區可唔可以同區叩門?唔該

中婦只得半日收表(即日面試),SJC要7月8日先收表,LSC亦出咗叩門消息
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

QES得7號收表8號就考
港同,SPC只需網上交表
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。