用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二升中三想改善中英文
樓主: Rich5
go

中二升中三想改善中英文 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 12:15
回覆 bbc2018 的帖子

唔係我考吖,係班豬仔,2 個呈分,3 個小四,1 個小一,聽日呈兩科,兩科都係我同佢 ...
咁多個,第時你自己有仔女一定好有經驗

YmOra 發表於 20-7-1 11:03
阿女今年中四了,距DSE時日無多了。
如果已經中四,我覺得要加速細水長流式適合比較年幼的小朋友,為了不影響學習興趣,而且大把時間。不過,高中同學,如果比較成熟,對自己有要求,又主動想改善某一科,特別是英文,我覺得可以考慮速成式

就是集中時間精力,短時間intensive 訓練,可以考慮類似crash course 類的課程,或者自己“閉門造車”,用一兩個月時間,將詞彙,對英文的理解,聽說能力提高。過程的確比較痛苦,需要同學有極高的自覺性,才能堅持下去。不過,如果達到一定程度,會有一種煥然一新的感覺,覺得自己耳目頓開。可以滿足繼續學習新知識,日常應用自如時,或者閱讀自己感興趣的文章,作品毫無障礙時,自然會喜歡英文,再轉入細水長流,融入生活模式。

我自己的小朋友,高小開始,會交替使用“速成”,“積累”模式,覺得效果唔錯。

Yanamami 發表於 20-7-1 11:06
其实有好多唔同範疇文章,有动物/历史/太空/人類演化/古跡/海洋/植物……都好趣。 ...

咁!有生物和物理關係嘅內容又啱女兒看喎!也試試看先。thx.thx

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 11:33
回覆 YmOra 的帖子

多謝建議,考慮下先,考試期忙

真心的期待期待

JJDBB 發表於 20-7-1 11:58
好似我女啊!佢英文好轉期是中三(作文同說話),英文只看某些小說,不看報紙雜誌,中文也只看小量書(金融) ...

是的。對弟弟你做得對,我估我都後悔唔早DD放D關於"科學"嘅外語片俾女兒看,以前都係我做小實驗給她看給她玩,好讓她從小學就接觸多DD英文,就好似樓上多位jm講嘅把英文生活化或生活英文化,我估無嘢有效得過以"興趣作動力"學習英文。我哋係遲咗少少起步,但願這些訊息能夠做福後來的jm群啦!講真,今個小假期裏由於唔想浪費時間就決心幫女兒增加英文能力,估早前响EK哩度請教學英文的好方法,就立即去買兩本雜誌和一套電影DVD,女兒真係受落,我話DVD要不斷重複又重複咁睇,大大話話已經睇咗15次以上了,由於係佢喜愛的電影,固佢肯做肯多睇多聽,仲未睇到想嘔,這點實在係我意想不到的,早知就早DD用這方法培養她對英文的興趣啦!英文雜誌亦是樂在其中,我好開心佢係以"享受"作為學習英文的方法,早陣子真係有點兒懊惱。e+係諗緊方法如何增加囡囡的英文生字量,因為出年已經係中五了,所有科目的學習都會去到尾聲了,要有明顯的進步,我估這個暑假不能浪費,又咁啱疫情下應該計劃唔到外遊,我有同個女講,雖然這個傳染病好大件事,但對你而言似乎給了你額外的"時間",改變和打穩咗你的英文能力。

Yanamami    發表於 20-7-1 15:05

b3410 發表於 20-7-1 13:29
如果已經中四,我覺得要加速細水長流式適合比較年幼的小朋友,為了不影響學習興趣,而且大把時間。 ...

我不是語文科的能者,但我用數學的學習進程去理解你所講的境界,我估我係明白的。我贊成學習英文應該有長遠而應該建立一份美好的關係,這裏所學到嘅怎樣對待英文,我知對女兒一定終身受用呢!DSE我和女兒都不會期望太高,只希望英文能夠取4就滿意了,她想把更多的時間放响其他科到,希望可以取得更高的成績。

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 11:44
回覆 S-Kwok 的帖子

我咁多次測考未試過揀其他,我懶得揀其他、背金句

我仔英文仍要努力,起碼睇返多啲英文書。 呢兩年真係睇少咗,啲vocabulary同技巧要再磨練下。

S-Kwok 發表於 20-7-1 15:57
我仔英文仍要努力,起碼睇返多啲英文書。 呢兩年真係睇少咗,啲vocabulary同技巧要再磨練下。
...
两个女細時,教佢地都係就地取材,去到餐厅用餐牌教,去到超市用食物標籤教,等地鐵用廣告教,行街用路牌教……周圍都係字,其實好方便。越大越多活动,的確係难尐坐定定閱讀。

YmOra 發表於 20-7-1 14:36
是的。對弟弟你做得對,我估我都後悔唔早DD放D關於"科學"嘅外語片俾女兒看,以前都係我做小實驗給她看 ...

對,今次疫情不適合外遊,反而個心定落來,也費事plan旅行,summer camp, summer course 之類。反而可以踏踏實實的做自己想做的事。

YmOra    發表於 20-7-2 08:19

b3410 發表於 20-7-1 17:01
對,今次疫情不適合外遊,反而個心定落來,也費事plan旅行,summer camp, summer course 之類。反而可以踏 ...
有咩summer camp好介绍?

回覆 Rich5 的帖子

她的興趣是什麼?我更喜歡看紀錄片。它提供vocab and concept。Also no need to chase.

cafeva 發表於 20-7-1 17:43
有咩summer camp好介绍?

之前學術方面主要參加CTY,玩就係YMCA,outward bound. 小童會一日的行山,單車等等活動也不錯,

b3410 發表於 20-7-1 17:01
對,今次疫情不適合外遊,反而個心定落來,也費事plan旅行,summer camp, summer course 之類。反而可以踏 ...

係.....今年有d大學都出咗d 免費 online summer course for 中學生,阿女都報咗有d感興趣嘅lecture.....

HKAGE 本身都想幫佢報,但佢又對d topic 無乜興趣

gigayan 發表於 20-7-1 20:32
係.....今年有d大學都出咗d 免費 online summer course for 中學生,阿女都報咗有d感興趣嘅lecture.....:i ...
HKAGE我哋依家開始喜歡報人文類,例如以下幾個。覺得平時學校唔會教,不過好似又幾得意。

Special Topics in Psychology Course (Level 3): Abnormal
Psychology-Awareness and Understanding: Yourself,
Others and Mental Health (JC3C-S051)

Chinese Philosophy I Course (Level 2): Applications of Chinese Philosophy in Modern Life (HUMS1321)

Reading and Writing II Course (Level 2): English for the Workplace (ELLS2231)

Introductory Arts and Personal Development Course (Level 3):
Creative Scriptwriting
(JC3C-S141)

gigayan 發表於 20-7-1 20:32
係.....今年有d大學都出咗d 免費 online summer course for 中學生,阿女都報咗有d感興趣嘅lecture.....:i ...

講開HKAGE, 阿仔7月尾先放暑假,根本就報唔到course

S-Kwok 發表於 20-7-1 21:24
講開HKAGE, 阿仔7月尾先放暑假,根本就報唔到course
可以報星期六上的。還有8月也有。不過好似大部分已經closed

b3410 發表於 20-7-1 21:59
可以報星期六上的。還有8月也有。不過好似大部分已經closed

阿仔想報嘅 係平日上

b3410 發表於 20-7-1 19:41
之前學術方面主要參加CTY,玩就係YMCA,outward bound. 小童會一日的行山,單車等等活動也不錯, ...
CTY我懶得去考scat,好貴!考虑緊考SAT。邊度有outward bound 玩?

b3410 發表於 20-7-1 21:03
HKAGE我哋依家開始喜歡報人文類,例如以下幾個。覺得平時學校唔會教,不過好似又幾得意。

Special Topics  ...
咁多course仲要免费,正呀!

cafeva 發表於 20-7-1 22:22
CTY我懶得去考scat,好貴!考虑緊考SAT。邊度有outward bound 玩?
search outward bound HK 網站,也可以send email 查詢,佢哋好快覆。
‹ 上一主題|下一主題