用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二升中三想改善中英文
樓主: Rich5
go

中二升中三想改善中英文 [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-7-1 07:57
先謝謝你的分享!

之前,小學與初中都有鼓勵女兒看英文書,她有睇但享受程度就一半一半,直至今次 ...
大女初中-两年係幾喜歡睇National Geog....只係越大越少睇書。

YmOra 發表於 20-7-1 07:57
先謝謝你的分享!

之前,小學與初中都有鼓勵女兒看英文書,她有睇但享受程度就一半一半,直至今次 ...

想增加生字量除咗睇英文書,其實可以睇報紙,有多方面好處。以前阿囡間小學,高小好鼓勵睇英文報紙,亦令佢喜歡上睇英文報紙,佢哋睇完其實亦會不期然應用出來,作文如feature article, letter to editors.........
其實知識是多元化,唔止考試方面,將來大學面試。所以思想要廣闊些,要增加靈活度。

從興趣著手,亦會提升得快。

Yanamami 發表於 20-7-1 08:58
大女初中-两年係幾喜歡睇National Geog....只係越大越少睇書。

National geography 小學已經買咗一套給阿囡,是比較簡單版本,圖畫印刷精美,內容豐富,亦令佢喜歡上Netflix 睇National Geog,阿囡有興趣自然追落去。
佢上中學亦睇少咗自己選的書,但睇多咗學校的書,如visual art, 其實是另一方面對佢啟發。因去旅行,我哋其中一個行程,必去美術館,上年暑假是凡高,我哋會全日在館內,會有Audio guide聽住欣賞幅畫,亦有Tour guide,除咗藝術欣賞,亦可以練下listening. 去博物館或其他館亦一早網上book定。

其實英文增值,可以由書本到生活化,亦可以由生活化到書本,互相帶動,提升。

YmOra 發表於 20-6-30 21:40
阿女今個"疫假"中有不停咁"煲"英劇英片,的確D聽、讀、甚至乎閱讀理解都睇得快咗,e+係諗緊方法點提升" ...
DSE對學生既英文要求唔高,啲老師未必識啲深字,所以盡量用啲淺既字。

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 00:50
回覆 YmOra 的帖子

咁要睇你寫作係 aim 咩

如果仔唔變,佢一定揀short story

S-Kwok 發表於 20-7-1 09:59
如果仔唔變,佢一定揀short story

Short story其實有點難,阿女小學寫300+字,中學200-250字,少咗100字,佢個故事當堂平舖直敘咗了.....

用少d字數,依然寫得好,都要花些心思...

bbc2018 發表於 20-7-1 09:33
National geography 小學已經買咗一套給阿囡,是比較簡單版本,圖畫印刷精美,內容豐富,亦令佢喜歡上Netf ...

係呀~融入生活先学左都唔知又唔辛苦。我自己睇fashion magazine或者Better homes and gardens果種,又或者c9八卦雜誌,只要有兴趣就自然会追落去係真既。

gigayan 發表於 20-7-1 10:24
Short story其實有點難,阿女小學寫300+字,中學200-250字,少咗100字,佢個故事當堂平舖直敘咗了.....  ...

我女-定唔揀short story. 小学呈分睇超过字数扣五分,肉赤到死……禁少字佢唔識寫,真係好高趁技巧。

Yanamami 發表於 20-7-1 08:53
其實都係。大女尤其是-开始就偏向英文,我同你-样幼时係中英开始,但教英文佢好似海綿係禁吸,中文就拉 ...

無錯。你講對咗我女兒的問題,响幼兒或小學她對英文係有種拉牛上樹問題,再加上她有種唔願學嘅心態就更加難令她响英文有大進步,幸好她明白要升中學英文科不能太差才願意响高小多番DD學習才可以順利升上中學。你細女好叻,只是換咗部手就可以聯想起其他字,怪唔得她學韓、日文咁易,大家都係似以字形記意。

bbc2018 發表於 20-7-1 09:12
想增加生字量除咗睇英文書,其實可以睇報紙,有多方面好處。以前阿囡間小學,高小好鼓勵睇英文報紙,亦令 ...

透過學校一路都有看英文報紙,只是覺得佢係為交功課而睇,享受程度一半一半,直到e+試睇"科普雜誌" 和 "電影雜誌"才覺得她願意睇又享受,希望這方法可以帶領佢增加英文字彙量啦!

Yanamami 發表於 20-7-1 08:58

我估我女响中學階段都未會有機會有興趣睇"國家地理雜誌",佢e+肯睇"科普雜誌",我已經開心了。

bbc2018 發表於 20-7-1 08:55
你囡囡form幾?可以有幾多時間準備考DSE? 其實如果你想個囡考4,就要目標高一級即是考5
睇學校record, 加埋 ...

阿女今年中四了,距DSE時日無多了。

王家爸爸 發表於 20-7-1 09:46
DSE對學生既英文要求唔高,啲老師未必識啲深字,所以盡量用啲淺既字。

咁講就放心了。

YmOra 發表於 20-7-1 11:02
我估我女响中學階段都未會有機會有興趣睇"國家地理雜誌",佢e+肯睇"科普雜誌",我已經開心了。

...
其实有好多唔同範疇文章,有动物/历史/太空/人類演化/古跡/海洋/植物……都好趣。

最近看到有關george floyd news, 借了本usborne slavery 的書,牙痛咁聲地睇⋯不過肯睇好過唔睇。

多謝建議,考慮下先,考試期忙

回覆 S-Kwok 的帖子

我咁多次測考未試過揀其他,我懶得揀其他、背金句

YmOra 發表於 20-7-1 10:54
無錯。你講對咗我女兒的問題,响幼兒或小學她對英文係有種拉牛上樹問題,再加上她有種唔願學嘅心態就更加 ...

好似我女啊!佢英文好轉期是中三(作文同說話),英文只看某些小說,不看報紙雜誌,中文也只看小量書(金融)同推理小說,這樣中文作文也是不好。現在高中就更加不用說,基本上沒太多時間看書。所以,弟弟有睇一不植物動物的書我會鼓勵睇英文版。

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 11:33

多謝建議,考慮下先,考試期忙
您真係好忙,感覺你好似剛交完paper, 咁快又考試

回覆 bbc2018 的帖子

唔係我考吖,係班豬仔,2 個呈分,3 個小四,1 個小一,聽日呈兩科,兩科都係我同佢溫,仲係錯埋啲「從來冇諗過可以咁樣錯」。
paper 未交,不過我都要趕稿 7 月中前寫完,所以係超級忙
‹ 上一主題|下一主題