用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二升中三想改善中英文
樓主: Rich5
go

中二升中三想改善中英文

cafeva 發表於 20-7-1 22:22
CTY我懶得去考scat,好貴!考虑緊考SAT。邊度有outward bound 玩?
我都係小學時考,依家升中唔需要再考過。中學我覺得特別已經就快高中,不考也罷,好快超齡
最適合高小,初中。

b3410 發表於 20-7-1 21:03
HKAGE我哋依家開始喜歡報人文類,例如以下幾個。覺得平時學校唔會教,不過好似又幾得意。

Special Topics  ...

Special Topics in Psychology Course (Level 3): Abnormal
Psychology-Awareness and Understanding: Yourself,
Others and Mental Health (JC3C-S051)

呢個本身都想報,小姐睇完個簡介又話No No.....

阿女報咗CityU 有關基因改造和道德觀念問題討論嘅lecture......

The Brave New World: Bioethics and the Myth of Perfection 勇敢的新世界:生命倫理學和完美的迷思

gigayan 發表於 20-7-1 23:09
Special Topics in Psychology Course (Level 3): Abnormal
Psychology-Awareness and Understanding: You ...
online 上,還是face to face ?好似好高深

b3410 發表於 20-7-1 23:16
online 上,還是face to face ?好似好高深

Online上嘅....應該都會就返佢地程度,S1-S6都可以報

b3410    發表於 20-7-2 07:32

b3410 發表於 20-7-1 13:29
如果已經中四,我覺得要加速細水長流式適合比較年幼的小朋友,為了不影響學習興趣,而且大把時間。 ...

現在某些中學可能用咗呢種方法,另到4十有8成以上。真係由中一開始培訓,form5,6再加強。根本不用自己操心 反而要注重其他方面的發展
以前會考英文要靠自己,用你講的速成法,所以好有共鳴。學校(名英中),同學只係注重其他科可以拿幾多A, 以前唔少理科生是衰英文,我自己是靠你所講的自律,用速成法,最苦悶的查字典,連做reading, 研究writing, 其實議論文如果有信心,可能少人選,比較易高分。最後連升幾級。最緊要有決心。英文其實唔難短期提升。現在學英文途徑多好多,學校又咁多支援,最緊要有信心,把握時間!
自己一向睇中文多,英文書都係會考後才追,直到現在喜歡睇英文書多過中文書

YmOra    發表於 20-7-26 10:46

bbc2018 發表於 20-7-2 08:36
現在某些中學可能用咗呢種方法,另到4十有8成以上。真係由中一開始培訓,form5,6再加強。根本不用自己操 ...
勁喎
決心,信心,恆心,耐心全部齊嗮

好似行山,就來登頂的時候最辛苦,不過一旦上到去,風景大不同。

b3410 發表於 20-7-2 08:57
勁喎
決心,信心,恆心,耐心全部齊嗮

其實是自己由程度淺的官小升上去,本身又讀理科。屋企又無人識英文,以前亦沒有補習。惟有自己想辦法,
哋零用錢,利是錢真係用曬去買參考書。
字典最方便
是啊!最緊要挑戰自己,將來大不同!