用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二升中三想改善中英文
樓主: Rich5
go

中二升中三想改善中英文 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-6-30 14:42
我直情觉淂中一係honeymoon添~
中一、二打好語言基礎,之後會讀得輕鬆好多。

王家爸爸 發表於 20-6-30 14:44
呢个小学已一早做紧,升中係跟住个momentum去~

Yanamami 發表於 20-6-30 14:49
呢个小学已一早做紧,升中係跟住个momentum去~
女仔可能係,男仔好多時小學都仲係霎吓霎吓。

王家爸爸 發表於 20-6-30 14:53
女仔可能係,男仔好多時小學都仲係霎吓霎吓。

男仔中一、二都未必醒

王家爸爸    發表於 20-6-30 19:13

gigayan 發表於 20-6-29 22:39
阿女又係p4開始日日係學校做晒功課,做到班主任勸佢地小息出去玩..... 佢地話小息玩咗返屋企就無得玩:joyo ...

拿,呢個道理係咪好易明,一字咁淺丫?但阿細就講極唔聽,總之玩咗先,今朝有酒今朝醉,明日愁來明日當

little_yolky 發表於 20-6-30 15:49
拿,呢個道理係咪好易明,一字咁淺丫?但阿細就講極唔聽,總之玩咗先,今朝有酒今朝醉,明日愁來明日當:si ...

阿囡好在小學學校有功課堂,小息,午後同同學玩,返來已做完或剩下唔多。返來要hea一輪先。

王家爸爸 發表於 20-6-30 14:44

中一、二打好中、英、數基礎,之後就可以讀得自信又輕鬆好多

王家爸爸    發表於 20-6-30 19:13

bbc2018 發表於 20-6-30 16:44
阿囡好在小學學校有功課堂,小息,午後同同學玩,返來已做完或剩下唔多。返來要hea一輪先。 ...

我哋都有呀。隔日有,一個鐘。但阿細都係只可以做一樣,同同學玩呀、傾偈呀咁囉!

Rich5 發表於 20-6-29 14:21
暑假有什麼學校課程可選擇?

同時兩科都係咁差嗎?哩個暑假好短,集中一科改善不是更好嗎?

王家爸爸 發表於 20-6-30 09:43
煲劇等於溫英文,順便學埋語言邏輯。

但,對生字量齋睇聽劇和片好似幫唔到,想問問要應付DSE生字量可以點解決呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-6-30 21:22
但,對生字量齋睇聽劇和片好似幫唔到,想問問要應付DSE生字量可以點解決呀?thx.thx
...
煲劇其實可以學到好多生字同地道既講法,又可以學鬼佬口音,所以對口語一定有幫助。但係有可能唔識串,所以當聽同講都無問題既時候,就需要學寫,例如參加啲寫作比賽。

王家爸爸 發表於 20-6-30 21:33
煲劇其實可以學到好多生字同地道既講法,又可以學鬼佬口音,所以對口語一定有幫助。但係有可能唔識串,所以 ...

阿女今個"疫假"中有不停咁"煲"英劇英片,的確D聽、讀、甚至乎閱讀理解都睇得快咗,e+係諗緊方法點提升"生字量"嘅問題。有人話DSE對學生嘅生字量要求無咁高,基本寫作寫得流暢就可以了。是嗎?thx.thx

...
睇書。我覺得煲劇,可以改善日常英文聽說運用,睇語法書,做練習,可以改善grammar.  不過,vocabulary, 寫作, 還是要多閱讀。

回覆 YmOra 的帖子

咁要睇你寫作係 aim 咩
1. 你係 aim 4 同 5,咁就肯定流暢必勝,再加上做 letter to the editor、proposal 等等呢啲實用文,咁一定冇問題,拋到一兩隻比較靚嘅字就得,可以睇下 exemplar,用字唔深,叻嘅低 Form 都做到。
2. aim 星星嘅話,會需要返啲靚少少嘅字,啲 BB 字要戒左佢,例如 very、happy。
3. 你作文要一意孤行玩 short story,咁文彩要求一定高,要「好寫得」。因為玩 short story 嘅,唔係大文豪都係字典人,冇返咁上下斤兩嘅話好難攞分。而補習天王天后都唔會好講解 short story,因為冇乜特別可以講+人少+揀得呢題都唔需要英文補習,又或者係對自己英文無欲無求,唔去背金句,攞 2、3 就算。

zero grammar mistakes,起碼有 5。不過呢個對於好多學生黎講,難過叫佢背字典。

...

我大女修His, Geog, BAFS(B Mgt), 課外活动玩英辯同Model United Nations Club, 平日上網煲片外,会听talks, 做sba又做好多research, 之前美國大選佢又唔知做乜有兴趣去听去八,所以一日到黑上網,書就唔见佢睇乜滞。升中後我無跟佢学业,講唔到佢字彙量如何,不过英文有**大概夠用吧。

小学时係考試前唯-做既補充係proofreading,升中都無做,大細女会話,听得多睇得多,寫出黎如果唔啱,自己讀落会觉得doesn't sound right. 总之“順囗”就無死……要点先到“順囗”既境界,我都唔知。

b3410 發表於 20-6-30 22:49
睇書。我覺得煲劇,可以改善日常英文聽說運用,睇語法書,做練習,可以改善grammar.  不過,vocabulary, 寫 ...

先謝謝你的分享!

之前,小學與初中都有鼓勵女兒看英文書,她有睇但享受程度就一半一半,直至今次突然出現嘅小假期,又响EK請教咗大家一些學英文的好方法才試試改變下以往學習的舊模式,其中,我哋買咗科普雜誌以增加佢嘅英文生字量,希望從興趣入手增加其生字量,發覺對女兒似乎幾好多咗投入感多咗享受的比例,只是擔心生字量仍然不促夠去應付DSE。

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 00:50
回覆 YmOra 的帖子

咁要睇你寫作係 aim 咩

先謝謝你的分享!

由於女兒對英文科沒比中文科興趣大,佢有4已經好好了,5就更是要開香檳慶祝,聽到你第1點的講法個心都定咗DD,囡囡目標一定不是向*出發,但求幫到下整體成績不太墮後就已經心滿意足了,只是擔心女兒的生字量是否足以應付DSE而矣!

題外話,對你有些建意,見你對英文科的見解和要點十分了解亦十分有用,會否考慮開個post專講DSE英文科應考策略和應考前的裝備,可以以4級為目標可以點準備,5級又應該點準備,想攀星嘅又可以點,對我和jm們一定好有指導性呢!不防考慮考慮。

Yanamami 發表於 20-7-1 00:51
我大女修His, Geog, BAFS(B Mgt), 課外活动玩英辯同Model United Nations Club, 平日上網煲片外,会听talk ...

先謝謝你的分享!

你兩位囡囡學習英文的方法係我响EK少有見到可以把學習英文完完全全吸收自生活當中,真係完全感覺到咩叫做事半功倍的好例子,你囡囡們已經係去到一個地步,只要响日常生活接觸一下與英文或英語有關的活動或舉動都可以倍增她們的英文字彙或句子,相言不是一朝一夕可以做到,我記得女兒細細個的時候係有想建立她對中文圖書和英文圖書的興趣,可惜她唯獨是對中文圖書興趣最大,心諗中文和英文有一範疇感興趣都幾好吖!好過無嘛!就由得佢繼續醉心於中文圖書之上,e+回想反轉頭那時應該也投放20%至30%的時間响英文讀物或煲劇或英語電影會好DD。唔知點解呢?!中文和英文是不是不能兩立呢?!我見好多小孩子總是強中就弱英,強英就弱中,好少好少見強中亦強英(點解個腦無端端諗咗去中英關係,又係唔可以同時"強中強英"咁?!)。

YmOra 發表於 20-7-1 07:59
先謝謝你的分享!

你兩位囡囡學習英文的方法係我响EK少有見到可以把學習英文完完全全吸收自生活 ...

其實都係。大女尤其是-开始就偏向英文,我同你-样幼时係中英开始,但教英文佢好似海綿係禁吸,中文就拉牛上树。有諗过到底夾硬同佢扭轉弱點定順水推舟好,因一个人时间有限好难两样做哂,怕变得唔湯唔水。

細女个腦明顯比家姐balance, 幼稚園时教佢中文,只要換个部手,就可以-次过教一組詞(唔止字):噪音、洗澡、操場、海藻~亦代表佢英文会比家姐“差”,因佢会分左时间心神去中文。上到中学仲迷上韓文,然後又贪得意去学日本,所以上網更納雜,中英韓乜都睇,家姐就英文-味啫。

YmOra 發表於 20-7-1 07:58
先謝謝你的分享!

由於女兒對英文科沒比中文科興趣大,佢有4已經好好了,5就更是要開香檳慶祝, ...
你囡囡form幾?可以有幾多時間準備考DSE? 其實如果你想個囡考4,就要目標高一級即是考5
睇學校record, 加埋囡囡在校排位,其實大概可以估計到可以拿到甚麼grade.

如果學校有辦法,你其實可以放心。只要睇吓有甚麼方法可以確保成績。

F.5暑假可以考多一個英文試如Ilets, 阿囡有需要,因大學已計劃海外升學。同時亦可以拿經驗,因考公開試心理質素都好重要,可以適應下。

而且英文是有4方面,可以提早準備如oral

考完,亦可以針對某些弱項,再改善。

‹ 上一主題|下一主題