用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二升中三想改善中英文
go

中二升中三想改善中英文

暑假有什麼學校課程可選擇?

Rich5 發表於 20-6-29 14:21
暑假有什麼學校課程可選擇?
睇小朋友鍾意既電影或者電視劇,咁樣會學得快啲,又無咁辛苦。

王家爸爸 發表於 20-6-29 16:54

女仔有冇好介紹

王家爸爸 發表於 20-6-29 16:54

中學仲咁學掂唔掂呢?

little_yolky 發表於 20-6-29 17:01
中學仲咁學掂唔掂呢?
我小朋友係靠煲劇同電影學英文

Rich5 發表於 20-6-29 16:55
女仔有冇好介紹
個個女仔唔同,我見過有鍾意star trek既女仔。一般嚟講鍾意歷史劇可以試The Tudors、The Crown、Rise of Empires Ottoman之類;鍾意legal drama既,可以試 Proven Innocent、Breaking Bad 同 Better Call Saul;鍾意日常生活劇既可以試Silicon Valley。

王家爸爸 發表於 20-6-29 17:12
個個女仔唔同,我見過有鍾意star trek既女仔。一般嚟講鍾意歷史劇可以試The Tudors、The Crown、Rise of Em ...

Thank you

little_yolky 發表於 20-6-29 17:01
中學仲咁學掂唔掂呢?
你師姐日煲夜煲㗎……

Yanamami 發表於 20-6-29 18:21
你師姐日煲夜煲㗎……

佢唔駛溫書㗎咩?

Rich5 發表於 20-6-29 16:55
女仔有冇好介紹

我鍾意睇vampire diaries

little_yolky 發表於 20-6-29 20:43
佢唔駛溫書㗎咩?
測考前先温,我屋企無人日日温書……由小学到中学都-样。

little_yolky 發表於 20-6-29 20:43
佢唔駛溫書㗎咩?

咁都唔會日日溫..... 卦

gigayan 發表於 20-6-29 21:42
咁都唔會日日溫..... 卦

我自己細個時從來都係日日溫書、預習架喔!所以我覺得阿大唔夠勤力,阿細係懶到不能接受!

Arabellahk    發表於 20-7-5 00:23
b3410    發表於 20-6-30 22:42

little_yolky 發表於 20-6-29 22:04

我自己細個時從來都係日日溫書、預習架喔!所以我覺得 ...

我女—早已同我講:啱你既野未必啱我,我有我既方法。

細女直情係lililumlum係学校做哂功課,放学番屋企嘆,上網到瞓為止。

Yanamami 發表於 20-6-29 22:24

細女直情係lililumlum係学校做哂功課,放学番屋企 ...

你細女同阿大好似。佢一返到屋企就好嘆。

Yanamami 發表於 20-6-29 22:24

細女直情係lililumlum係学校做哂功課,放学番屋企 ...

阿女又係p4開始日日係學校做晒功課,做到班主任勸佢地小息出去玩..... 佢地話小息玩咗返屋企就無得玩

佢唔駛溫書㗎咩?
煲劇等於溫英文,順便學埋語言邏輯。

王家爸爸 發表於 20-6-30 09:43
煲劇等於溫英文,順便學埋語言邏輯。
仲要尐时间温其他科,唔止英文㗎……

Yanamami 發表於 20-6-30 13:44
仲要尐时间温其他科,唔止英文㗎……
個人認為初中階段唔好諗咁多,搞掂中英數三科已經好足夠。如果係英中,初中搞得掂英文,對大部分其他科都有幫助。

Arabellahk    發表於 20-7-5 00:25

王家爸爸 發表於 20-6-30 14:36
個人認為初中階段唔好諗咁多,搞掂中英數三科已經好足夠。如果係英中,初中搞得掂英文,對大部分其他科都有 ...

我直情觉淂中一係honeymoon添~不嬲主張要語文学得好就要融入生活,無法子出国24/7就唯有自製環境。除番学外,放学都盡量接觸:听歌、睇片、睇新闻、揾資料、用电腦/电話、打机、阅讀、用social media、網購……