用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實叩門機會有幾大?
樓主: lilianyuyu
go

其實叩門機會有幾大?

sandylaw617 發表於 20-6-28 21:34
已經有自2 band1A-B offer, 阿囡 仍想叩自1 band1A-B 學校,阿媽我又喜歡自2,又明唔叩門自1機會渺茫,好唔 ...

兩間程度差不多,去邊間都一樣,那就圓囡囡的心願去叩吧!不過,亦有可能放榜日出乎意料獲派自1呢!

Willcheng 發表於 20-6-29 15:37
請問,如果想叩門的中學,自行有填 (两間其中之一)
但統一派位冇填。叩門進入的機會還有嗎? ...

你無去該中學之簡介會咨詢一番嗎?!試下爬下舊帖子查下該中學以往是否有要求111。

subb 發表於 20-6-29 10:56
有自2 offer唔去叩了, 不過亞媽我,好想好想返去間直資 !!!!!
唔知有無得叩呢???  ...

直資都應該有

sandylaw617 發表於 20-6-28 21:34
已經有自2 band1A-B offer, 阿囡 仍想叩自1 band1A-B 學校,阿媽我又喜歡自2,又明唔叩門自1機會渺茫,好唔 ...

叩門係佢去考啫,你咪去starbuck坐下飲杯咖啡囉。再唔係食個早餐buffet都仲得

回覆 200904 的帖子

不要後悔,只要無侮。

little_yolky 發表於 20-6-29 16:16
叩門係佢去考啫,你咪去starbuck坐下飲杯咖啡囉。再唔係食個早餐buffet都仲得
...

YmOra 發表於 20-6-29 15:51
你無去該中學之簡介會咨詢一番嗎?!試下爬下舊帖子查下該中學以往是否有要求111。
...
當日資訊日,又好似冇人發問呢條問題喎☺️

Willcheng 發表於 20-6-30 17:50
當日資訊日,又好似冇人發問呢條問題喎☺️

明白。我以前去過D簡介會亦同樣有出現過無人問111情況,我有响完咗之後向校長咨詢一番,有D家長都好鍾意响完咗講解會之後問。

回覆樓主:

叩門要學生親自去交表嗎 ?

machuchu 發表於 20-6-30 23:09
叩門要學生親自去交表嗎 ?

好多中學寫明︰香港學生一定要,甚至要親自到中學才有表派。
跨境生有部份寫可以搵人代交表,甚至可以進入網頁上傳。