用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔英藝vs火炭樂基
go

大埔英藝vs火炭樂基

Hello想請教大家

如果想考直資小學,大家會點揀?
課程夠應付考直小嗎?需唔需要外補英文、普通話?

如果N就揀間近嘅,K嘅話,就算跨區都建議揀樂基。利申:小朋友讀過英藝。

想考直資,一定係樂基啦。大埔區,安基司都好過英藝。

piglover 發表於 20-6-28 17:04
想考直資,一定係樂基啦。大埔區,安基司都好過英藝。

安基司學術夠唔夠考直小呀?
如果讀樂基仲駛唔駛外補英文同普通話呀?

Orhome 發表於 20-6-28 15:43
如果N就揀間近嘅,K嘅話,就算跨區都建議揀樂基。利申:小朋友讀過英藝。
...

你小朋友最後考咩類型小學呀?

tszkiupig 發表於 20-6-28 19:03
你小朋友最後考咩類型小學呀?

佢只讀過N,K走咗,未考小學。
以我所接觸到嘅家長,大部分都無考直私打算,尤其K個班,有啲係哥哥姐姐已讀梗小學,會跟入,入來係攞語境。其實坊間對英藝評語大部分我都認同,行政亂、老師轉得快、太商業雜費多,但仍然有家長buy,首先佢必收,係細b出路,其次係學術深而且net多,N班係用K1課本,不過教得深唔代表小朋友吸收得多,學校比我感覺係無乜理小朋友係咪跟到。
不過好彩係小朋友N時有遇到好老師,返得開心,所以無後悔讀,但再讀3年就應該唔會。如果你稍有要求,應該滿足唔到,樂基反而可能得,但我唔熟呢間學校。但都要有個心理準備,就算讀九龍塘名幼,都難保證唔外補考到直私,基本上要玩呢個遊戲,係要進取啲。

Orhome 發表於 20-6-28 20:46
佢只讀過N,K走咗,未考小學。
以我所接觸到嘅家長,大部分都無考直私打算,尤其K個班,有啲係哥哥姐姐已 ...

謝謝你分享,對英藝了解多咗,好有用

tszkiupig 發表於 20-6-28 14:42
Hello想請教大家

如果想考直資小學,大家會點揀?

其實,想考直資,仼何一間幼稚園都要靠父母同小朋友一齊努力。但我講嘅努力,並非係靠外補。係指家長有無努力跟好小朋友嘅功課,掌握到課程。如果單靠幼稚園三個鐘,一定唔會足夠。

至於幼稚園課程,其實深又並不代表好,因為小朋友掌握唔到嘅話,又有咩意思呢?

樂基係好學校,課程好,一定足夠小學用。以前在沙田係超級難入㗎。不過,自從爆出兩次租約問題,好多家長跳船,而家真係易入佐好多。

不過,對於英藝,我個人就覺得真心麻麻地。以前見大埔英藝有唔少跨境學童。

alibabah    發表於 20-7-6 19:24

piglover 發表於 20-6-29 08:14
其實,想考直資,仼何一間幼稚園都要靠父母同小朋友一齊努力。但我講嘅努力,並非係靠外補。係指家長有無 ...

英藝似乎好多媽媽都唔推介,咁我都應該會放棄啦

考慮報樂基如果學術夠考直小,咁小朋友唔駛花時間外補、有時間去玩同上興趣班,有個快樂童年
同埋我都會盡力跟吓功課、協助下小朋友適應希望對佢有用啦

樂基啦,我係住响大埔既用家,剛剛校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!

alibabah 發表於 20-7-6 19:26
樂基啦,我係住响大埔既用家,剛剛校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校! ...

恭喜你,入到好小學真係好開心!
介唔介意講咩間小學呀?

回覆 tszkiupig 的帖子

謝謝,大埔一線既小學,希望你這幾年都有快樂既幼校生活啦!

若只有這兩間比較, 而你又想出去打大佬, 樂基口碑較英藝好, 但兩間的名氣就不及出面的名幼, 幾時都要靠自己多多努力.