用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年新開始的自行由學校提早通知疑問
go

今年新開始的自行由學校提早通知疑問

醒目開學勳章

我小朋友還是小五,以我在EK爬文為以下理解。學生甲係自行選了自1的A校及自2的B校。假設A校及B校自行也收40人。A校及B校自行會通知正選的學生各40人。但由於兩校並不知道所欲正選的學生填寫自己學校係自1定自2及中途會有學生接受直資offer, 所以它們交给教育局的名單會有排40以後的候備名單。這些於候備名單中的學生並未有完全於自行階段落選。尤其是那幾個排第4x的候備生,只是他們並不可以於31/3提早知道。

由於學生乙可能有c校的自1offer, 那麽他選為自2的A校其實於自行階段是可以收取排第41的學生甲。而學生甲會於7月放榜時才得知自已獲派A校。

同樣地學生丙有直資offer而放棄了B校,那麼B校同樣於自行階段是可以收取排第41的學生甲。但因為學生甲填B校為自2,教育局根據學生意願去派,所以學生甲的放榜單仍會是A校。而教育局便會給B校派該校名單上的第42名候備生。

假設B校第42名候備生的自1為B校,但他於31/3前巳獲得D校自2的通知為正選生。那麼他於7月放榜時便不會獲派自2的D校,而是自1的B校。

所以於31/3前有只有自2的正選通知,並不代表100%不會被派自1。同樣地就算31/3沒有被學校通知,但7月的派位仍有機會被派兩間的其中一間。就算該學生於抽獎完全沒有再填依兩間。

雖然以上假設的候備生頂上機會微的,但也是會普遍上發生的。因為有些叻的學生會有機會同時獲自1,自2及直資的offer,編配的责任由教育局於放榜前的超級電腦根據學校的候備生名單及學生自1及自2的意願編排。那麼多出的學額機制上應該由候備生頂上,而不是將這些學額撥去抽獎階段。

請問我以上的說法有沒有錯誤?這是我根據教育局的指引及EK的爬文去推敲出的例子。如有錯誤請指正。

因為有朋友指出我不對,他說B校的第42名候備生由於他31/3前只獲自2的D校通知,故他最後的放榜只能是D校。但我想不通,如果係甘派法,甘果40個自行位會派唔晒的。亦對中學想收取40個自行學生的意願有所偏離。

再有坊間有間教育機構的升中group的導師跟我說同時獲自1及自2收取正選的學生於31/3前只會獲自1學校經小學通知,令我頓感莫名其妙。因為據我理解31/3會係中學通知正選學生的,以我EK爬文中學係唔會知道學生選自己係自1定自2的。而小學亦只會知道有那些學生已經有正選通知, 而不會知道獲選邊間中學。只是用作通知這批學生不用填抽獎表了。 除非小學老師自己去問學生。

請EK神人也來發表迈一下。

LSLC    發表於 20-7-13 13:19
kawaiiliz    發表於 20-6-29 10:26

piglet0529 發表於 20-6-28 05:34

你的解釋完全正確又清晰,簡直是範文啊。你的朋友和那甚麼導師理解錯誤。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQs_new%20arrangements_TC.pdf
你可以請你朋友及導師睇以上edb 文件

31/3 只公佈正取生名單,自行結果不等於最終派位結果(有直資offer 的放棄自一二offer/ 有自一offr 的放棄自二offer 等情況)

王家爸爸    發表於 20-6-30 09:45

piglet0529 發表於 20-6-28 05:34

呢條EDB 片清楚解釋自行學位分配,有晒所有清況,情況6學生自行放榜派自二,之後自一有位,他是備取生七月派自一。
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/max-SSPA2020-part2_clip1-CANT.mp4

原來31/3日,小學係唔會知道那位學生有自一學位,教育局只通知有幾多位同學有自行位。
到申請統一派位,勤力嘅學校可以統計有幾多位同學唔申請請統一派位,再與學生溝通才會知道那位同學是自行、那位同學是直資/私校升學⋯⋯懶嘅學校就乜都唔知,或知到唔同(下屆)家長分享

piyohk 發表於 20-6-28 21:20
原來31/3日,小學係唔會知道那位學生有自一學位,教育局只通知有幾多位同學有自行位。
到申請統一派位,勤 ...

小學會從EDB取得自行正取生名單
所以跟名單問就知自行正取中邊間

Poyau 發表於 20-6-28 21:50
小學會從EDB取得自行正取生名單
所以跟名單問就知自行正取中邊間

我原以為係咁,但上星期老師confirm冇名單,只有數字⋯⋯除非老師講大話

piyohk 發表於 20-6-28 21:51
我原以為係咁,但上星期老師confirm冇名單,只有數字⋯⋯除非老師講大話
...

安排改咗?

EDB嘅FAQ寫係名單因以便學校提醒有關學生家長毋須在統一派位階段選校

( 27 )問答教育局為何於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單教育局會於每年?

4 月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單,以便學校提醒有關學生家長毋須在統一派位階段選校,並為未獲通知的學生就參加統一派位提供適切支援。名單上的學生資料不會包括相關中學的名稱、其自行分配學位申請的選校次序,及學生獲一所或兩所學校甄選為正取學生。

Poyau 發表於 20-6-28 22:02
安排改咗?

EDB嘅FAQ寫係名單因以便學校提醒有關學生家長毋須在統一派位階段選校

我相信冇改⋯

可能係我「遇人不熟」,有懶嘅學校係因為有懶嘅老師,再加埋老師撐大眼講冇講大話

醒目開學勳章

fefemom 發表於 20-6-28 08:50
呢條EDB 片清楚解釋自行學位分配,有晒所有清況,情況6學生自行放榜派自二,之後自一有位,他是備取生七月 ...

多谢各位解釋了我的疑慮

fefemom    發表於 20-6-29 07:26

piyohk 發表於 20-6-28 21:51
...

如果無名單,咁點派大抽獎表呢請問。

piyohk 發表於 20-6-28 22:14
我相信冇改⋯

可能係我「遇人不熟」,有懶嘅學校係因為有懶嘅老師,再加埋老師撐大眼講冇講大話

老師可能唔係講大話,係唔熟書。當然結果都係一樣,靠自己!

little_yolky 發表於 20-6-29 09:35
如果無名單,咁點派大抽獎表呢請問。

自行中咗都要填大抽獎表的

szefly 發表於 20-6-29 13:37

吓!自行中咗都要填?填嚟做乜?!

little_yolky 發表於 20-6-29 13:42
吓!自行中咗都要填?填嚟做乜?!

有表,但只要寫番 「已經自行/直資學校取錄」,再交回學校

dormom 發表於 20-6-29 13:47
有表,但只要寫番 「已經自行/直資學校取錄」,再交回學校

啊!即係好似以前直資收咗咁。

szefly 發表於 20-6-29 13:37

應該唔駛填喎!還要排意願嗎?!

YmOra 發表於 20-6-29 15:55
應該唔駛填喎!還要排意願嗎?!

下面JM話要畫咗佢寫自行收咗。

little_yolky 發表於 20-6-29 16:18
下面JM話要畫咗佢寫自行收咗。

我都係這個想法,但樓上講到令我以為仍然要繼續填30個志願。

YmOra 發表於 20-6-29 16:27
我都係這個想法,但樓上講到令我以為仍然要繼續填30個志願。

我以為表都唔駛填。當年小學入咗私校,我無填表的。