用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年新開始的自行由學校提早通知疑問
樓主: piglet0529
go

今年新開始的自行由學校提早通知疑問

下...自行收左, 只需要在大抽獎表上, 打鈄畫左佢之後簽名喎 !
唔需要寫自行學校名的 ! 

little_yolky 發表於 20-6-29 16:29
我以為表都唔駛填。當年小學入咗私校,我無填表的。

我贊成要好似小學咁自行有著樂嘅應該不用再收到大抽獎表。

YmOra 發表於 20-6-29 16:37
我贊成要好似小學咁自行有著樂嘅應該不用再收到大抽獎表。

其實無得抽的了。

我仔有自一同埋直資 offer。4月頭要決定一係要直資,一係要自一,無得話後悔我全部唔要,重新揀過玩抽獎的。我地揀左直資,亦無得話依家轉呔要番自一。

就算只中自二 都係一樣了,無得話唔要,玩抽獎。

不過就唔明點解要照派照交表,好似 admin cost 重左。

dormom 發表於 20-6-29 16:59
其實無得抽的了。

我仔有自一同埋直資 offer。4月頭要決定一係要直資,一係要自一,無得話後悔我全部唔要 ...

好多時政府要你做嘅嘢係不太明白。

dormom 發表於 20-6-29 16:59
其實無得抽的了。

我仔有自一同埋直資 offer。4月頭要決定一係要直資,一係要自一,無得話後悔我全部唔要 ...
你要政府篩選過邊D學生唔駛參加自行再安排派表同印表,admin cost應該仲貴過印晒所有表係人都派。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-29 17:07
好多時政府要你做嘅嘢係不太明白。
我覺得係攞返個proof,如果唔填到時又會有家長話收唔到無填到,到時真係口同鼻拗

bobbob 發表於 20-6-29 18:15
我覺得係攞返個proof,如果唔填到時又會有家長話收唔到無填到,到時真係口同鼻拗 ...

有可能。我也有估會唔會係EDB想知道正取生是否真的有收到中學的通知,或是備取生無端端收到call。

回覆樓主:

反而我今次好有興趣睇下佢個SYSTEM有冇BUG
EG過往自行收左,但原來最後去左抽獎,STH LIKE THAT
以前真係有呢D CASE,其實冇人會發現到
今年如果有,就大鑊了
不過如果自二收左,自一WAITING入左,點知SYSTEM有BUG去左大抽獎,呢D 就仍然冇人知

02413124 發表於 20-6-30 09:55
EG過往自行收左,但原來最後去左抽獎,STH LIKE THAT
以前 ...
自行收左,大抽表只是一張無填學校排位BLANK FORM咁情況, 唔會無發現掛 !

bobbob 發表於 20-6-29 18:15
我覺得係攞返個proof,如果唔填到時又會有家長話收唔到無填到,到時真係口同鼻拗 ...

唔申報一陣又話唔知道或填錯咗,有排煩~~~

回覆 subb 的帖子

唔排除有人照填而且講明係BUG,亦唔排除SYSTEM當你冇簡,未人地抽晒幫你抽一間
同個填唔晒咁多CHOICE,但又一間都冇中同一個CASE
不過我估機會細既,呢D野應該CHECK過好多次
不過之前冇預先通知,真係錯左一個STEP都未必有人知

02413124 發表於 20-6-30 09:55
以前 ...

就算自行收咗填足40間落去,程序仍然係一樣㗎,只要自行或直資有你資料,咪自動踢走你個統一。若有bug,之前和之後都會出現~~~

02413124 發表於 20-6-30 10:27
回覆 subb 的帖子

唔排除有人照填而且講明係BUG,亦唔排除SYSTEM當你冇簡,未人地抽晒幫你抽一間

如果同家長在這時間都未明玩法, 照填(搵仔女來較飛), 不負責任 ~~~我無言!!!! 學校都唔理照交, 不負責任 又再無言...........

回覆 mcl203 的帖子

就係講緊可能之前原來某D 情況有BUG
突然又諗可能學校睇錯LIST打錯電話或入WEBSAMS 資料簡錯學生正選,或正選變後備

回覆 subb 的帖子

有人既地方就有機會錯,有PROGRAM就會有BUGS

02413124 發表於 20-6-30 10:54
回覆 subb 的帖子

有人既地方就有機會錯,有PROGRAM就會有BUGS
所以先要做好功課做好自己本份, 減小自己出錯 !錯不在你方, 可以力爭 !

朋友你諗太多啦 !

回覆 subb 的帖子

自1,自2 2張表倒轉交,鏪我都聽過,因有家長唔知有分1,2或有人係下聯1 (我睇左N次都懷疑自己有冇睇錯)我又曾聽過有家長同小朋友都MISS左自行都唔知
一樣米養百樣人
我冇驚,只係諗緊今年其實會多些機會發現出錯
不過BTW我真係呢刻都唔敢買任何中學既野住

02413124 發表於 20-6-30 10:53

就係講緊可能之前原來某D 情況有BUG

咁咪,改前和改後係一樣有機會出現,EDB個程序和系統無須更改~~~

係,但以前冇提早通知,錯左你以為自行衰又抽唔到但現在學校通知左你,你未知LAW