用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 嘉諾撒聖方濟各 , 大家會選邊間? ...
樓主: ikarhung
go

聖保祿天主教小學 vs 嘉諾撒聖方濟各 , 大家會選邊間? [複製鏈接]

yeekiu123 發表於 20-6-30 15:53
想請問點解SF & SP 同樣係120 人,點解一個係71 另一個係99?

直屬位以中學學額計算
SPSS有180個位而SFCC係132個位

想請問點解SF & SP 同樣係120 人,點解一個係71 另一個係99?

呢啲應該係學校自己決定/以中學學額計 (無從考證)
灣仔 St Jo 150->99 [中學一屆 180]
聖提 100->91 (即係只要唔係考 Band 3,基本上都係全部直升) [180]
兩聖心 超過 260 人 -> 108 [198]

中學部可以用自行去收自己人,亦可以公開全港,例如聖心之前自行係盡收自己人,之後改為公開。

不過除左聖心私立部、聖嘉勒、高主教 (好似今年唔再係),一般都唔會公開升中數據,只能問老師同向師兄姐取經,同埋就係升中嗰陣/暑假 bridging course 分班自己數幾多人入返,詳細其他人去邊就要自己問返嗰啲家長。

用中學學額計
SPSS 有 5班 SF 4班

點會係無從考證~~~

SPSS: (180-180x30%-10)x85%=99

SFCC: (132-132x30%-8)x85%=71

比較少留言
通常SFCC = 頭40名都會出去其他更好學校試下的
其他通常都希望會上番中學
以上年為例, 尾有20個左右去其他學校

火柴仔 發表於 20-6-30 16:55
比較少留言

頭40名想走 定 頭40名會走?好唔同喎~~~

回覆 mcl203 的帖子

諗唔通聖提都係 180 人,都係 5 班,但點解唔係 99?17 年 係 99,19 年係 91,但 20 年又 95?係因為人少,但小學部 Band 1+2 Pre S1 人數有變,所以有加減?SLS 唔夠 Band 1+2 上去,咁一直下降直屬額就理解到,但聖提咁飄嘅數字唔知係點計。不過可能係佢係 special case,冇得用呢個方法計。

1998Ruby1998 發表於 20-6-30 23:55

諗唔通聖提都係 180 人,都係 5 班,但點解唔係 99?17 年 係 99,19 年係 91,但 20  ...

聖提女全級人數唔夠99人,咪用P6全級人數囉,已經100%coverage~

喔,原來如此~睇返報告,19 年 小六 97、小五 97,除非有人中途退學去 IS 或者外國讀書或入唔呈分龍校,否則個額對唔上人數?不過 2023 嗰屆就慘啲,畀盡 99 都唔夠用,除非走差唔多 30 人。

回覆樓主:

聖保祿天主教

比較少留言
頭40會target邊幾間?最后幾多走到?

cafeva 發表於 20-7-1 06:27
頭40會target邊幾間?最后幾多走到?

來來去去都係果幾間DGS、BPS、YWGS、St Paul Convent每年每間總有一兩個入到,另外Marymount、St Stephen Girls就會有3-4個,真光、德望、協恩、St Paul Sec、港同呢啲都會有,但就唔係年年有,所以數埋走到嘅大約20個左右

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 00:40

喔,原來如此~睇返報告,19 年 小六 97、小五 97,除非有人中途退學去 IS 或者外國讀 ...

點解2023唔夠用嘅?

回覆樓主:

Vote for St Paul Catholic!

picalo 發表於 20-7-1 08:15
點解2023唔夠用嘅?

點會唔夠呀,除非一個學生都無直資/自行外闖,或者外闖唔到,和全校一個B3生都無,可能性極微~~~

比較少留言

唔係啩,上年總共廿幾個去咗其他中學,聽到其中得幾個後面嘅升唔番咋喎。小學係SFCS,中學先係SFCC。
我覺得SP同SF小學差唔多,但中學成績一定係SPSS較好也較谷。

利申:我女在SFCS畢業,我係SPSS舊生,認識一些兩校學生。

回覆 picalo 的帖子

我見佢 2023 嗰屆有 12X 人咋。假設唔收任何自行,99 個位就唔夠用,6 年走起碼 20 個有啲高難度,除非超過 10 個係 Band 3 生 or 好多人走。由於以往人少基本上直屬都 cover 曬,咁就唔知如果 Band 1+2 人數大過 99 嗰陣,中學部會唔會用自行保人。

oh_really 發表於 20-7-1 08:55
唔係啩,上年總共廿幾個去咗其他中學,聽到其中得幾個後面嘅升唔番咋喎。小學係SFCS,中學先係SFCC。
我覺 ...

無錯,同我聽番來嘅差唔多,每年因為成績差而要走嘅,唔多過10個,通常呢啲會去咗何東同培德

1998Ruby1998 發表於 20-7-1 09:56
回覆 picalo 的帖子

我見佢 2023 嗰屆有 12X 人咋。假設唔收任何自行,99 個位就唔夠用,6 年走起碼 20 個 ...

明白

記起la,龍年加咗位

oh_really 發表於 20-7-1 08:55
我覺 ...

sorry, I mean 頭40 出左更好學校

不過好似尾20個左右去其他中學

‹ 上一主題|下一主題