用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兆強 vs 優才 揀邊間好?
樓主: luckwhitebear
go

兆強 vs 優才 揀邊間好?

Zoecc1 發表於 20-6-29 15:04
回覆 hkpapa852 的帖子

多謝分享意見。相信我也感覺讀英小只自我感覺良好而已。但每無可否認,自小在英語 ...
一早送佢去外國或者入國際學校仲實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-6-29 17:01
優才2019年選修科成績佳拉高整體5+
主科4+低於迦密主恩/宣基/景嶺
整體4+估計同景嶺相約 低於另外兩間

唔好咁啦!你開晒成績話俾觀塘區家長知TKO三間B1中學既水平都高過觀塘區大部分B1中學,人地好難過的啊!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Zoecc1 發表於 20-6-29 15:04

多謝分享意見。相信我也感覺讀英小只自我感覺良好而已。但每無可否認,自小在英語 ...

真的7年人事幾番新,播道以前成績不是特別標青,我有fd 都冇上中學,唔知佢今天會否後悔,至於英文,校長在簡介會中自認學校英文是香音,不過呢樣是物以累聚,有一班人帶起就能帶動其他同學

aoc404 發表於 20-6-29 12:40

只係因為全港中小數目多,數字上入英中數目自然多,不如你又講吓讀英小有幾多%入 ...
中文在香港是first lang , eng second language, 程度完全唔同。升中呈分是整體成績,英文比其他主科weight 是一樣,睇唔到有什麼優勢,當然英小生升英中ham接會好一些,但相信大部分band 1 生會有能力好快catch up 到

回覆 MrBeast 的帖子

你講香音,即是香港音?你個fd 唔上中學,因為考到更好中學?如是,點解會後悔呢😬😬😬

Zoecc1 發表於 20-6-29 20:26

你講香音,即是香港音?你個fd 唔上中學,因為考到更好中學?如是,點解會後悔呢 ...
我見佢時佢仲煩緊搵學校,咁佢唔走的話e加播道整體成績都不錯ar ma,一動不如一靜(其實佢係諗住送出國)

Zoecc1 發表於 20-6-29 20:26

你講香音,即是香港音?你個fd 唔上中學,因為考到更好中學?如是,點解會後悔呢 ...
我地考小一年代大部分真g都是頗香音,就算tsl 亦是,簡介會表演嗰d千其咪信

Poyau 發表於 20-6-29 12:48

聖言2019年整體5+比優才低

優才整體4+系邊到睇到?

Sing13 發表於 20-6-29 22:06

優才整體4+系邊到睇到?

優才校務報告(p.18) #40有link

Poyau 發表於 20-6-29 17:01

優才2019年選修科成績佳拉高整體5+

選擇學校, 成績固然重要, 教學理念都要考慮。

assado 發表於 20-6-30 14:51
選擇學校, 成績固然重要, 教學理念都要考慮。

同意 成績外要考慮其他因素
例如 理念 教學 是否合適小朋友 ······

回覆 luckwhitebear 的帖子

我個仔係德兆畢業生,每年差不多100人入到英中,大約2/3人,你縱然係中游位置都仲係band1生,德兆雖然係中小,但我仔升英中時,中一開始就可以自動轉channel,跟同學用英文溝通,所以中小升英中沒有問題,當然為了避免升中又要搵學校,當然播道佔優啦,其實德兆個根基唔差架,比好多小學好。我個仔當年都只係考全級25至36,但出去參與演講比賽,作文比賽嘅機會都唔少。
升中選校時,老師真係會教我點填,佢真係比我更了解我個仔嘅讀書能力,我唔鍾意男校,兼且我覺得個仔好懶,讀唔到,老師話我個仔真係會讀得掂,我唔信唔揀男校,但老師都比一些佢覺得好嘅男女校畀我揀,直至讀中一,我先明白老師點解咁講,我個仔係唔使溫書都考得好好嘅,證明老師係對學生觀察入微。

回覆 mtplee 的帖子

謝謝分享,最後囝囝讀左邊間中學呢?應該唔錯,跨區?