用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兆強 vs 優才 揀邊間好?
go

兆強 vs 優才 揀邊間好? [複製鏈接]

女孩,聽話,比較斯文,可以坐定定,勇於表達,但手腳慢,沒有弟妹,地點及學費也不是問題,請教各位應該揀邊間好?
   6    0    0    0

叩到兆強嗎

回覆樓主:

GT 有家長課詳細講解學校教育理念, 課程, 家長如覺得合適小朋友就 GT, 不合適就兆强。

如果手脚慢是指做功課, 不妨考慮GT, P1 功課量 30-45min 內可完成, 亦有功課堂, 可回家前在校完成部分功課。

回覆 luckwhitebear 的帖子

我亦樣有這煩惱,你指兆強是德兆嗎?我亦在播道與德兆作出決擇,播道起碼是英小,語境好。
但優才是中文小學,感覺學術與一般高一缐的津校冇乜分別。唯一是家庭背景冇咁複雜。
聽閒優才,讀得好才受老師門関注。
如德兆往年有50%派B1英中,再好d,派誇區名牌英中。

Zoecc1 發表於 20-6-28 10:51

我亦樣有這煩惱,你指兆強是德兆嗎?我亦在播道與德兆作出決擇,播道起碼是英 ...

大部分一線津小在高小階段都係只會重點培育名列前茅既學生,希望佢地考到及升讀名英中,從而洗靚學校個招牌,兆強亦唔例外,如果成績一般或麻麻,即使讀兆強亦可能只升中中;相反播道12年全英語境,小朋友同家長都無咁大壓力,升中又唔使再煩多次,所以有得揀一定揀播道

Zoecc1 發表於 20-6-28 10:51

我亦樣有這煩惱,你指兆強是德兆嗎?我亦在播道與德兆作出決擇,播道起碼是英 ...

GT 對落後的同學會有努力班幫手。
相信好津校都有類似, 老師都會幫同學。

回覆樓主:

優才升中有B1B/C中學為後盾
亦有呈分可外闖其他中學

回覆 cm204783 的帖子

見過往成績,見兆強排90名前都入到英中,b1c 或以上喎。播道、優才只是B1C
不過選播道、優才,德兆都咁好

我會揀播道或優才,中學又唔係差,少咗呈分壓力,小朋友小學生涯輕鬆一點,愉快一點。而且學校唔係只谷成績,各方面的發展都重視。不過三間都好,揀間自己最鍾意。

Zoecc1 發表於 20-6-28 15:41

見過往成績,見兆強排90名前都入到英中,b1c 或以上喎。播道、優才只是B1C

今時今日你覺得兆強排前90都可以入到英中,不難考到比播道更好既中學,但難保六年後(或更早),播道成績會上.一上就多人报,正如今日港同,培僑.

播道伊兩年都有band1C成績.相信多左唔少人報考.生源會更好.

播道2019DSE英文科四級以上百分之六十九點幾,就此科而論,已達band1B水平,好過唔少英中了.

優才伊兩年都有四五成入三大,唔會是band1C.

Zoecc1 發表於 20-6-28 15:41

觀塘區恐怕沒有一間B1中學DSE成績係好過優才。
如以上年播道DSE成績計,恐怕亦只有不多於3間觀塘區既官津中學會更好。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

Vote for 優才!

hkpapa852 發表於 20-6-29 00:36
觀塘區恐怕沒有一間B1中學DSE成績係好過優才。
如以上年播道DSE成績計,恐怕亦只有不多於3間觀塘區既官津中 ...

迦密, 宣基都吾會差過優才。

assado 發表於 20-6-29 07:36
迦密, 宣基都吾會差過優才。
以中學計,應只有迦密主恩好過優才。宣基只係被吹大咗,水平和景嶺係不相伯仲。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 assado 的帖子

聖言、聖保祿DSE 唔好過優才?

Zoecc1 發表於 20-6-29 08:22

會的, 我只是舉小小例子回覆。

Zoecc1 發表於 20-6-29 08:22

優才係B1B水平, 整體平均4+達70%, 5+都有30%+
聖言同聖保祿4+基本上都只係得6X%, 5+就只得1X%-2X%

觀塘區地區龍頭中學, 一直只係被坊間吹大咗

傳統學校比較多人識所以吾難理解會有人覺得成績好過優才,畢竟優才播道呢類新派學校係近年先冒起既...

hkpapa852 發表於 20-6-29 08:56
優才係B1B水平, 整體平均4+達70%, 5+都有30%+
聖言同聖保祿4+基本上都只係得6X%, 5+就只得1X%-2X%

如果考慮埋當年中一收生數目及最終DSE考生數目,你的睇法會改變嗎?

hkpapa852 發表於 20-6-29 08:56
你難得認同新派直資龍
‹ 上一主題|下一主題