用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 vs 九華 vs 男拔萃
go

荃官 vs 九華 vs 男拔萃

家住荃灣,仔只數學好及有d數學獎項,中英文一般。

甘哪中學較適合他?
感謝指點,thx

回覆樓主:

男拔收了? 如果英—般,入去DBS可能要好努力追。

tusenwanee 發表於 20-6-27 18:21

甘哪中學較適合他?

3間中英文一般都入唔到。

p.s. 如果係band 1生,荃灣區大抽獎抽荃官有D機會。

apap08 發表於 20-6-27 18:28
男拔收了? 如果英—般,入去DBS可能要好努力追。
照睇該係問定先……

tusenwanee 發表於 20-6-27 18:21

甘哪中學較適合他?

響EK唔好謙虛!否則問唔準。一般係幾一般,好又去到幾好先?仲有乜額外才能?

October.    發表於 20-6-28 13:55
October.    發表於 20-6-28 13:55

三間都唔係「一般」,肯定都要科科掂。
你嘅「一般」係點先?自謙就唔係真實情況,外人畀唔到任何較實際嘅意見。

1998Ruby1998 發表於 20-6-27 20:12
三間都唔係「一般」,肯定都要科科掂。
你嘅「一般」係點先?自謙就唔係真實情況,外人畀唔到任何較實際嘅 ...
有人可以隨隨便便就送個女入紅磚女校,“一般”該沒問題入前述三間

小兒只是一般邨屋小學,學校水平可能是區內排五吧,我估咋。

甘中英文科小兒只排級30吧,唉!
數學就較有興趣及有點成績,試過去廈門參加華羅庚金杯賽,其他數學比賽有少少獎項,及感恩的剛入了資優學苑。

只能形容他數學方面吾差,但沒太有興趣學習語文,作文沒有創作力,佢記性好的,逼下佢陪佢溫書,咁語文啲文法都會記到的。

我問佢想讀怎樣的中學,
佢只答我,希望是d數學勁的中學,可以繼續參加數學比賽,因為佢真十分喜歡比賽過程中的挑戰, 十分享受學習數學嘅喜悅。

但我乜都唔識,所以想在此請教啲前輩的心得。

感謝

我又聽說學校可能每年有港華的offer 2-3 個比優異的學生。

吾知萬一好彩有幸有港華offer ,甘荃官vs 港華?

tusenwanee 發表於 20-6-27 22:43
小兒只是一般邨屋小學,學校水平可能是區內排五吧,我估咋。

甘中英文科小兒只排級30吧,唉!

中學睇呈分試成績,中英数常視藝音樂都重要,單憑一科數學係唔夠入以上3間中學,唯一係靠大抽獎時放乙一荃官(假設小朋友係band 1生)博抽到入去。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-27 23:00
中學睇呈分試成績,中英数常視藝音樂都重要,單憑一科數學係唔夠入以上3間中學,唯一係靠大抽獎時放乙一荃 ...

明白,謝謝。

上年成績都可以级10。
但今年第一學期跌至21。
唉,現在趕緊溫書中。

tusenwanee 發表於 20-6-27 23:05
明白,謝謝。

上年成績都可以级10。

級21可以試下自行港華,機會大過以上3間。

呈分試加油

gracelam 發表於 20-6-27 23:08
級21可以試下自行港華,機會大過以上3間。

呈分試加油

請問可以介紹一下港華嗎?

tusenwanee 發表於 20-6-27 23:09
請問可以介紹一下港華嗎?

我只知港華DSE成績大不如前,大約band 1b~c

medicine 發表於 20-6-27 20:37
有人可以隨隨便便就送個女入紅磚女校,“一般”該沒問題入前述三間
...

閣下好勇

medicine    發表於 20-6-27 23:36

中文同英文都要谷。你列嗰三間,全部都係「我唔缺 Band 1A,科科 9 字頭、能文能武高才生」,荃官更加係講明自行係跟呈分排名。
如果冇特別嘅話,中英數比重都係 9,所以一科數好唔夠。最多就係肯定自己係 Band 1 之後搏抽荃官。

如果我冇估錯,你仔仔嗰間係天主教學校?嗰間年年都有人 Band 1 跨區同直資,夾埋超過 10 間,所以我估計你學校係有 40% Band 1,估計仔仔目前就應該係 Band 1B,呈分要加油!要自行有機會/有機會面試,科科成績(中英數常+視覺藝術+音樂)都要起碼 top 20% 內。你都知,區內浸聯、馬基等等都好讀得書,要區內自行都先考慮荃官。隔離區兩仁都可能去搏荃官。
DB 唔洗講,全港九新界,直資私立都會去考佢,個個都能文能武,特異功能都出埋。
九華雖然成績都冇上面兩間咁爆,但都受好多仔仔歡迎,區內兩油、德信、陳守仁,隔離區 SFA 都會自行佢。

另一間數學強校係聖言,不過佢自行個個都 Band 1A 成績+好多數學獎。

港華可能機會大返啲啲,始終港島多啲學校揀,Band 1A 嘅仔仔自行都會先考慮 QC、KC、SJC 等等。

努力谷起仔仔中英。可以畀聖言同荃官嘅 DSE 成績佢睇,人地數理都好強,但其他科都唔差,要入數學叻嘅學校,其他科都唔可以差,因為對手科科都唔差。

我望過下,中國婦女、港華、優才、聖言、荃官、英華、李兆基都有參加數學比賽而且攞過下獎。望下呢啲學校,爬下文睇下往年自行嘅學生學術水平如何。

1998Ruby1998 發表於 20-6-27 23:35
中文同英文都要谷。你列嗰三間,全部都係「我唔缺 Band 1A,科科 9 字頭、能文能武高才生」,荃官更加係講 ...
專業

kirstyau 發表於 20-6-27 23:19

閣下好勇
其實我個句重點不在於勇,係在於“隨隨便便”

medicine 發表於 20-6-27 23:43
其實我個句重點不在於勇,係在於“隨隨便便”

“好勇”重點在點名“有人”
跟著有人會發表水蛇春咁長偉論點“隨隨便便”考入百年老校。

我都係蒲少啲EK, 過埋呈分再出嚟

kirstyau 發表於 20-6-27 23:46

“好勇”重點在點名“有人”
係喔。請問邊度有重防裝甲?準備定好啲……