用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 粉嶺靳茂生
go

大埔寶湖舊墟 vs 粉嶺靳茂生 [複製鏈接]

我地住粉嶺,兩間都叩門都有offer,但唔知揀邊間好靳茂生番學方便,10分鐘步行時間,寶舊就要6:45上校車,仲有個細佬,寶舊的活動教學好適合細佬,靚媽們會點揀?🙏🏻🙏🏻🙏🏻
   1    0    0    0

Alinlala 發表於 20-6-27 00:05
我地住粉嶺,兩間都叩門都有offer,但唔知揀邊間好靳茂生番學方便,10分鐘步行時間,寶舊就要6:45上校車, ...
一定選寶舊,兩間學校程度大有不同,寶舊升中優秀,英華、拔萃差不多每年也有上榜,不要因為近居家而放棄好的學習機會!

我地住粉嶺,兩間都叩門都有offer,但唔知揀邊間好靳茂生番學方便,10分鐘步行時間,寶舊就要6:45上校車, ...

大埔中學校網好好多喎

靳茂生入讀 Band 1 39%(53/153)、寶舊 38% (62/161),大家都係差唔多,大家都係區分唔夠餅仔分嘅地方。寶舊有更多跨區自行/直資,而且唔少都係 Band 1A 學校,理論上係實力高啲,而且相信入讀呢啲學校,唔單只有成績。
北區派位餅仔好分啲,而且依家入學嘅話,該屆應該冇咁多雙非。大埔就一直都唔多夠,而且有兩間多 Band 1 入讀都表現唔到 Band 1 成績。
視乎你想要咩。你係打算「精心培育」,搏殺靠自行/直資離場,就寶舊。你想普普通通用成績決定升中派位就靳茂生。

揀寶舊

回覆樓主:

靳茂生2019年升中結果如下

B1* 53 (39.26%)
B2A-1C* 8 (5.93%)
B2* 7 (5.18%)
NR 67 (49.63%)
總數: 135人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

計劃/報告
http://www.pgms.edu.hk/plan-report/plan-report.html

學校報告2018/19 (p.28)
http://www.pgms.edu.hk/plan-report/2019-2020/08_2018-2019report(book).pdf

十五、 學生表現

1. 2018-2019 年度(第 28 屆)中學學位分配

升讀中學 人數
香港道教聯合會鄧顯紀念中學 12 (B1)
田家炳中學 13 (B1)
東華三院甲寅年總理中學 7 (B1)
聖公會陳融中學 5 (B2A-1C)
東華三院李嘉誠中學 2 (B1)
聖公會莫壽增會督中學 5 (B1)
瑪利諾修院學校(中學部) 1 (B1)
賽馬會體藝中學 1 (B2A-1C)
南亞路德會沐恩中學 1 (B2A-1C)
沙田官立中學 4 (B1)
香港培道中學 1 (B2)
滙基書院(東九龍) 1 (B1)
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學 1 (B2A-1C)
羅定邦中學 1 (B2)
保良局馬錦明中學 4 (B2)
宣道會陳朱素華紀念中學 18
風采中學(教育評議會主辦) 8 (B1)
鳳溪廖萬石堂中學 1
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 1 (B2)
粉嶺禮賢會中學 12
粉嶺救恩書院 5
基督教香港信義會心誠中學 5
聖芳濟各書院 2
中華基督教會基新中學 7
鳳溪第一中學 2
大埔三育中學 4
東莞工商總會劉百樂中學 1
圓玄學院妙法寺內明陳呂重德紀念中學 1
伯裘書院 1
粉嶺官立中學 5
明愛粉嶺陳震夏中學 3
合共 135

學生入讀英文中學百分比:43%
學生獲派首三志願比率:95%

回覆樓主:

寶舊2019年升中結果如下:

Band 大埔+他區
B1* 45+17=62 (38.51%)
B2A-1C* 12+5=17 (10.56%)
B2* 29+1=30 (18.63%)
NR 50+2=52 (32.30%)
總數: 136+25=161人 (100.00%)

升中派位統計
http://tpompspc.icampus.hk/website/article/index?channel_id=10843

2017-2019學年度
https://ds.icampus.hk/tpompspc/temp/9b8ca77c6db06f21215b616499e89616.pdf

大埔舊墟公立學校(寶湖道)
2017-2019 年度升中派位統計
更新 12/7

全級 161 人
學校名稱 獲派位數
拔萃女書院 2 (B1)
聖保羅男女中學 1 (B1)
喇沙書院 3 (B1)
協恩中學 4 (B1)
伊利沙伯中學 1 (B1)
德望中學 1 (B1)
浸信會呂明才中學 1 (B1)
聖公會林護紀念中學 1 (B1)
荃灣官立中學 1 (B1)
聖羅撒學校 2 (B1)
德信中學 1 (B2)
基督教香港信義會宏信書院 1
李國寶中學 1 (B2A-1C)
王錦輝中學 1 (B2A-1C)
香港神託會 培基書院 2 (B2A-1C)
賽馬會體藝中學 1 (B2A-1C)

迦密柏雨中學 14 (B1)
聖公會莫壽增會督中學 10 (B1)
王肇枝中學 21 (B1)
沐恩中學 12 (B2A-1C)
恩主教書院 9 (B2)
羅定邦中學 8 (B2)
救恩書院 12 (B2)
香港道教聯合會圓玄學院第二中學 6
孔教學院何郭佩珍中學 5
神召會康樂中學 8
港九街坊婦女會孫方中書院 5
迦密聖道中學 4
劉梅軒中學 11
中華聖潔會靈風中學 3
中華基督教會馮梁結紀念中學 1
新界鄉議局大埔區中學 2
香港教師會李興貴中學 4
佛教大光慈航中學 1

香港航海學校 1

Poyau 發表於 20-6-27 12:45
靳茂生2019年升中結果如下

B1* 53 (39.26%)

原來成績咁好架?

Poyau    發表於 20-6-27 15:44

honeybibibibi 發表於 20-6-27 13:50
原來成績咁好架?
北區算好,但外區更好,大埔、沙田、九龍、香港島就無得比啦。

好感動,多謝大家的意見,真係學到好多野

Alinlala 發表於 20-6-27 15:38
好感動,多謝大家的意見,真係學到好多野

不用客氣
兩間俱佳 考慮升中目標是什麼

回覆樓主:

我會揀近,10分鐘步行好正,而且寶舊同靳茂生級數不是差很多

adriene_123 發表於 20-6-27 21:10
兩者差好遠 ! 升中的學校名冊已返影事實。

adriene_123 發表於 20-6-27 21:10

正正因為級數差唔多
所以要用校網分高下

回覆 ~~Pongki~~ 的帖子

我下年仔仔都要選小學,我都煩惱緊....
想請問一下你會點選擇....

我係粉嶺五旬節于良發小學畢業,自行報既話會有20 分,比較大機會收。

但我依家住大埔,如果你係我既話,你會唔會用20 分去報于良發?定用15 分博抽到間好既學校?

cooperhchan 發表於 20-6-27 22:47

15分應該好難可以抽到好學校,冇宗教的田小,舊墟,孫小15分機會很低

adriene_123 發表於 20-6-27 22:58
15分應該好難可以抽到好學校,冇宗教的田小,舊墟,孫小15分機會很低

我自己都係咁覺得...

但我本身對學校嘅野唔係咁有研究...
加上好少見到有人講于良發依間學校....
我都唔肯定係咪一間好學校。

cooperhchan 發表於 20-6-27 23:00
我自己都係咁覺得...

但我本身對學校嘅野唔係咁有研究...

于良發2019年升中派位如下
升中成績同靳茂生相約近4成升B1

Band 本區+大埔+其他
B1* 47+11+4=62 (39.24%)
B2A-1C* 10+1+2=13 (8.23%)
B2* 11+0+1=12 (7.59%)
NR 45+0+2=47 (29.75%)
名單上 113+12+9=134 (84.81%)
無公布 24 (15.19%)
總數: 158人 (100.00%)

升中派位
https://www.pylfps.edu.hk/sspa

Poyau 發表於 20-6-27 23:37
于良發2019年升中派位如下
升中成績同靳茂生相約近4成升B1

就咁睇呢個資料,應該依間學校都似係一個唔錯嘅選擇

自問得15 分唔夠人爭,希望靠20 分可以入到一間比較好嘅,到時都可以幫助到妹妹

cooperhchan 發表於 20-6-27 22:47

因為于良發有宗教分計,聽過有人話20分都未必入到
‹ 上一主題|下一主題