用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 插班對小朋友的影響
go

插班對小朋友的影響

一個插小二,一個插小五。有過來人可以分享嗎?

心理,學術等等

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔係小二轉校嘅,本身係自我,慢熱,我預咗佢適應難,最終到下學習3-4月先叫好d,小息有同學仔一齊玩

另外,轉嘅津校比私小淺,小二升小二本身又加workload,所以私小3-6份功課,到津小6-9份功課,佢真係好唔高興,要佢做埋d咁淺嘅野,好煩!

而我睇見小五插班唔難適應,可能人較成熟? 我仔小5/6好好嘅同學就係插小五嘅
恐龍家

回覆樓主:

點解私轉津?

swytca 發表於 20-6-26 22:38
回覆 soie1 的帖子

他係私轉龍

哦 難怪

AAAE 發表於 20-6-26 20:49

心理,學術等等

我仔小二插班,但學校支援好好,一個星期已適應,估唔到,因我仔其實比較慢熱,在新校朋友一年比一年多,係越多越多,佢好開心!學術新校比舊校好,校風亦言。我仔是居住果區津小轉跨區津小。

心理,學術等等

兩個插同一間?

上一年的聚會,我們有一個同學說在小學的五年很開心,我問不是六年嗎?她說你們忘了我是小二插班生嗎?大家都笑了,真的是忘了。

五年級不清楚,那時只是收小二至小四。是很好很好的學校。

識人插班,一個私轉津(A),一個私轉私(B),一個私轉私(皆有 B1 中學部)(C),全部都係小三前轉。
初小就相對地容易適應,始終學術上未需要好似呈分咁不斷追成績,而且舊小學嘅朋友都比較「新」,新學校嘅「小圈子」都未咁「成熟」,較容易融入。
學術上就要睇你係點轉。A 係深轉較淺,B 係接近程度、稍微唔同方向嘅「深啲啲」,C 係淺轉深。A 同 B 當然課程適應冇問題,能夠插班都係讀書能手。C 就由於前校問題,而且 4 主科教學語言唔同左,一開始係有啲啲唔適應,但上學期成績都唔錯,下學期就已經完全適應曬,冇問題。

A、C 都好快識到朋友。B 今年先新加入,只係返左兩三個月就已經融入,有幾位好朋友。

以前識人高小先插入,淺插深+深插淺,讀書當然都係前列,都好快搵到好朋友,老師、校長亦有留意同照顧。不過呢個年紀插班就有如升中外校生入龍、直屬,頭一個月都會覺得唔夠自在,始終新學校嘅同學互相認識多年,但我相信每間學校都有開朗熱情嘅小朋友,而且老師都會幫助插班生融入,可以放心。
成績好、脾氣好、肯幫人嘅學生,就一定冇問題。加速融入嘅話,「派街坊」呢招幾乎萬試萬靈

識人小二私轉津,兩間都係英小,學術上無適應問題,最好的係每班人數少左十幾人。另外好彩轉校後遇到非常好的班主任,雖然無特別照顧插班生,但每日上堂都係開心又充實,令同學間相處非常融洽...

好睇小朋友性格。我阿大係好敏感又慢熱的人,轉校前我用左好多方法同佢適應,正如小朋友升小升中點解要有畢業禮,就係希望透過「儀式」俾佢地認知到一個階段既終結,所以我轉校前同佢一齊HAND MADE 紀念品俾老師同學,仲有其他.......

但返學頭2個月,阿大已喊住話返舊校,佢喊時我又要忍住喊,當刻簡直後悔到極點。

心理,學術等等
小五果個,我一定唔會轉,除非係龍校,唔介意呈分。

心理,學術等等

大女插小三,影響一定有,要從新適應學校環境老師同學,講就容易,諗下一個人仔冇啦啦新學年被轉去間陌生學校都幾冇助,越細轉校越好,覺得P1-3比較純真。
插得班,能力比較高,學術方面唔會有乜嘢大困難。

PTL_L 發表於 20-6-27 12:49
好睇小朋友性格。我阿大係好敏感又慢熱的人,轉校前我用左好多方法同佢適應,正如小朋友升小升中點解要有畢 ...

謝謝分享。咁最後點克服?

AAAE 發表於 20-6-27 14:19
謝謝分享。咁最後點克服?
幸好,阿大成績理想,又幸運地班主任教中文,是佢強科,咪慢慢建立成功感,叫做好少少,少少咋。但始終要時間適應,成績最初完全去唔返高位,加上女校多小圈子,普遍能力強,阿大既能力完全未俾老師見到。起舊校,年年做班長;新校,一次都做唔到點解會咁?老師style 問題又有,我小朋友性格問題都有,佢好獨家邨,我行我素,可以全年起圖書館浦,唔駛識朋友。個別老師偏心,熟你會叫你做,當然插班生唔會有呢個待遇;到高年班時,因為小圈子問題,同學唔投票俾你,又冇得做。唉!總之,做插班生唔易做,學校對插班既支援做得非常非常差。

回覆樓主:

大仔當年插小二,由津插龍。
佢好快就識倒朋友,但當時班主位比較偏原班同學,第一次同佢見面已講到好似我地D插班生系後母生咁。好在我仔成績同音樂都好好,考级頭又是樂團主力,先令班主位另眼相看……

我女來緊九月都插三年班,佢比較活潑,所以都冇怛心過轉校適應問題,但睇完你地所講開始有小小怛心,佢學術冇哥哥好,萬一唔適應点好!……

lusanna 發表於 20-6-27 23:47
大仔當年插小二,由津插龍。
佢好快就識倒朋友,但當時班主位比較偏原班同學,第一次同佢見面已講到好似我 ...
第二年的班主任竟然可以起家長會對我講「真估唔到阿囡成績會咁好」咁即係咩意思呢?

插班不容易!好睇小朋友性格,同埋遇到咩老師和咩同學仔!!越細插,適應能力越容易!

其實大家選擇插班,都係有原因,主要都係希望小朋友未來嘅發展更好!

仲未適應到!加油!

睇下有冇之前已認識的朋友仔,咁樣會好好多!