用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 對ABC Pathways退學處理好失望
樓主: mkwlsab
go

對ABC Pathways退學處理好失望 [複製鏈接]

lynnchan 發表於 21-4-21 15:03
我考慮緊要唔要報讀ABC,聽講佢哋教得幾好,但係行政上好冇彈性,樓主方唔方便分享多少少佢哋課程如何?
...
之前上ZOOM, 因為ZOOM時間短D, 佢地都有計返時數減學費
我小朋友上左ILEARN大半年, 宜家LEVEL3, 覺得佢既PHONICS基礎打得幾好, 平時屋企甚少講英文, 但學校老師都話佢英文程度同齡黎講好好, 我地屋企都無幫佢再溫習同埋佢又無功課........佢一個課程包晒PHONICS同CAMBRIDGE, 如果想學PHONICS又會準備考CAMBRIDGE就一間搞掂晒, 唔駛煩, 不過聽講考試前都要再幫佢串下字

但呢間教得比較慢, 同花時間, 不過我又覺得OK, 我相信語言要慢慢黎, 同埋一個月學費都貴, 等如返左兩間幼稚園咁.........

多謝你的分享!!我已經決定報讀試下

Ferraiona 發表於 20-6-30 21:12
我女試過某日早上十點用zoom上dayday zoom class,但無老師上堂,後來打了幾次電話去佢地回覆是那間分校電 ...

咁個小朋友咪白等

我也有差不多問題,康怡ABC的補課只是象徵式滿足課時,並不是補回小朋友所需的學習。現正要求辦理退學,但4日過去,連退學表還未可以拿到,等ABC職員和課程主任商量。

PKKwan 發表於 21-5-18 11:23
我也有差不多問題,康怡ABC的補課只是象徵式滿足課時,並不是補回小朋友所需的學習。現正要求辦理退學,但4 ...

我唔係幫ABC講說話,但佢哋課堂係一班學生順住去教,而唔係私人補習,的確好難就住你小朋友miss咗嘅嗰啲課堂或pages去私人教返你。我覺得佢哋俾我哋補堂已算好好,我有間都講明一定冇得補,同埋用嚟扣暑期班都好,變相平咗。

而admin安排我就唔知了,我係北角校so far樣樣都跟得好足,回覆快。如你想老師跟足你小朋友miss咗嘅進度,可能私人/上門補習啱啲。

回覆 myhappylife 的帖子

沒有對錯,像看醫生,大家夾唔夾。

PKKwan 發表於 21-5-25 08:48
回覆 myhappylife 的帖子

沒有對錯,像看醫生,大家夾唔夾。

係呀,希望你搵到間補堂時都可以針對個人需要嘅學校/老師啦

我小朋友都係康怡上,讀咗兩年半,每次whatsapp都即日內覆我msg/ call back,我又好好彩,未遇過佢地行政有問題,我覺得好多時仲好flexible添
‹ 上一主題|下一主題