用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Hilary 點睇
go

St Hilary 點睇 [複製鏈接]

有無人可分享對St Hilary既評價?貼近國際學校教法定傳統學校教法?
學生品德如何?
   7    0    0    0

回覆樓主:

學費吾平私校, 但語境好, 一條龍新校, 成績有待觀察。

喺呢度學識嘅
自動拔喉的呼吸學校

回覆 sisbro 的帖子

請問一下什麼叫做自我拔喉?

爬下文!
好多分享

醒目開學勳章 王國長老

Sadonnahon 發表於 20-6-26 20:00

總校長定校長主動同家長講叫學生退學
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

謝謝。

Sadonnahon 發表於 20-6-26 20:00

《德萃 St. Hilary's Primary》

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3363282&extra=page%3D1&page=5

回覆 Poyau 的帖子

很感謝資料,慶幸我們沒有去。

Poyau    發表於 20-6-30 23:58

回覆樓主:

如果小朋友有資質, 又抽中二線尾/寶校, 想保持好嘅語文水平, 這間都不錯選擇。

真係想知呢間學校係點. 你要去搵真用家分享. 係呢到你只會搵到呢間學校差或唔好既地方.

alice_lt 發表於 20-6-29 09:47
真係想知呢間學校係點. 你要去搵真用家分享. 係呢到你只會搵到呢間學校差或唔好既地方.  ...

好似一面倒都係負評

heily123 發表於 20-9-5 13:19
好似一面倒都係負評

上個月有分享由APS轉去大埔校

How can you cboose a school only depending on theviews on this forum?

太新,有待觀察

fwstides 發表於 20-9-13 01:00
太新,有待觀察

德萃今年第一屆小六畢業
2020年升中名單17間之中有6間B1

Band* 官津+直私
B1 4+2=6
B2A-1C 2+2=4
B2 1+3=4
NR 0+3=3
總數: 7+10=17間

B1 4+2=6間
SRL | 莫壽增 王肇枝 華英
直貨: SPC | 赤提

B2A-1C 2+2=4間
沐恩 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 1+3=4間
陳瑞祺
直資: 德信 | 培中 羅定邦

NR 0+3=3間
直私: 大光德萃 宏信
國際: The Habour School

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2/

回覆樓主:

只知優才校長剛過左去,我都因為知道優才校長過去就決定報

陳家偉將於九月轉到德萃學校擔任德萃幼小中教育總監(全人發展),工作主要負責品德教育、資優教育及家長教育

真係想知呢間學校係點. 你要去搵真用家分享. 係呢到你只會搵到呢間學校差或唔好既地方.  ...

你都幾搞笑!
就係真用家講出心聲,好心同大家分享經歷。你要聽學校又幾好,你去簡介會咪得囉!
係呢到'只會搵到呢間學校差同唔好的地方',就知咩事啦!

xAlexNgx    發表於 20-9-16 11:12

vickycy6 發表於 20-9-6 12:03
How can you cboose a school only depending on theviews on this forum?

You can't but it's a good start. It's just like how parents go to a school introductory session and blindly believe all the promises and dreams a principal has to say and offer. Unfortunately, many do choose a school this way and somehow I think that's why forums like these are good because they offer second opinions. It's like buying a product. You see a dazzling advertisement that describes how glorious a product is, but still it's good to read the reviews before buying. Get a good understanding of the product, don't just listen to one side.

咁想請教下優才校長過左去,會吾會有番D改革同優勢。純我自己諗,一個好校長應該吾會入一間整衰自己名聲既學校。或者會吾會有重大改變會benefit到用家?不過又真未有數據成果睇到住。
‹ 上一主題|下一主題