用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小學至中學點練好英文Writing?
樓主: Calvinac
go

小學至中學點練好英文Writing?  

www 發表於 20-7-7 15:29
認識一間中學教英文的方法:不用課本、不抄書、極少功課、極少默書、極少測驗/考試 (很多時考試沒有Oral及 ...
即係球隊買晒自己聯賽最好球員返來,外人見佢波都唔洗練,季尾都攞冠軍。

2jkidsfather    發表於 22-11-24 17:08
kittttty    發表於 21-9-24 16:18

回覆 busybeebee0713 的帖子

delete

回覆 busybeebee0713 的帖子

delete

回覆 Calvinac 的帖子

我既朋友請左個老師,只改作文,乜野寫作題材都有唔駛見面
Email比題目同評語

幾個朋友之後分別都請埋一份,啲仔女的確越寫越好,冇咁驚寫英文
唔駛見面又慳番啲時間,亦可以就自己進度,想寫幾多篇都得,不過好似唔平。

你地有興趣既話,我幫你地問下。

bananaGi 發表於 21-9-3 11:58
真係有用?
冇用,就好似咩都 google 翻譯,最後自己變得唔識英文。

回覆 Calvinac 的帖子

中學寫non-fiction 較多,小學就stories 多些,不同skill sets,  sentence structures 同vocab 來的。
作文同其他知識一樣唔係重覆做就會精。

睇多d 故仔書可幫寫stories,  睇多新聞可幫寫non-fiction,  但要有咁效果,首先要閱讀有法。

我個女啲英文都好差,之前比佢跟開屋邨樓下啲補習社,但見冇咩效果。跟個我朋友叫我去揾外藉老師補習,而家跟咗一段時間,發現真係有進步,好開心!因為都補過好多間都唔啱

Calvinac 發表於 20-6-26 13:55
如題,有無家長可以俾啲意見,平時叫個仔 (中二) 同女 (小五)寫多啲文練下,但係又無人改,寫完就算咁  ...

試吓上作文班,有zoom有實體,每星期作一篇老師會批改。好多學校一個月先作一次, 但考試又要考,要諗辦法幫自己先得(emoji)(emoji)

zebrama 發表於 21-12-3 09:28
試吓上作文班,有zoom有實體,每星期作一篇老師會批改。好多學校一個月先作一次, 但考試又要考,要諗辦法 ...

其實平時如果有人在whatsapp/wechat上英文對話練習就最好,我之前一段時間跟老師這樣學過,可能因為都幾夾,也可能係老師每次都指出關鍵點又耐心解釋,令我進步超快。小朋友學習能力強,這樣可以自然而然的學會。當然1對1既效果一定比大班好。

Del

回覆 3Meowshome 的帖子

請教一下如何做到閱讀有法?

回覆 twinkle00 的帖子

呢D唔係家長可做到的。
教Reading其實都有好多種唔同的教法。交番比老師做吧。

3Meowshome 發表於 21-12-6 12:10

呢D唔係家長可做到的。
很贊同,不過家長也可以跟老師適當配合,效果會更好。

fairplay 發表於 21-12-6 12:43
很贊同,不過家長也可以跟老師適當配合,效果會更好。

Del

請問大概係一個點樣的概念或方法?
家長未必做, 但如果有個概念, 應該係揀老師的時候更得心應手, 謝謝

教學有無數方法,教Reading又好,Writing又好,都有好多不同的方法。每位小朋友都唔同。

觀察小朋友的發展,欠缺什麼,點幫佢地向唔同Stages破位,都係需要教學經驗,認識同不斷的鑽研。

實在不能一言兩語話到比你知。

要英文好最佳方法是沉浸唔好睇中文電視
大人都唔好睇
睇非本地的英文節目如BBC, Netflix, youtube
Disney  大部份有中文所以可免則免

學好語言某程度上係好的Writing的Foundation,但兩者之間無必然的等號。香港好多小朋友寫Creative Writing弱的原因唔係語言。

學好語言同Reading做得有效,2者之間的關係又有D雞先定疍先的。

回覆 3Meowshome 的帖子

謝謝你.  認同每位小朋友都唔同, 亦有好多唔同的方法.
作為一個普通平凡的家長, "觀察小朋友的發展,欠缺什麼" 我都有信心自己可以做到.

"幫佢地向唔同Stages破位" 真係如你所講係需要教學經驗

Read more, write more, and hire a top-quality teacher to mark the writing and to provide feedback.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊