用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小學至中學點練好英文Writing?
樓主: Calvinac
go

小學至中學點練好英文Writing?  

200904 發表於 22-10-12 14:33
回覆 Calvinac 的帖子

我有個方法非常有用,沒有請補習,但需要持之以恆,你有沒有興趣和恆心?

呢個都係一個方法, 對小四以上學生, 能夠從其他文章學習字詞及寫法, 再依樣再寫一篇.

但係都提一下, 唔好視寫作係一件功課, 閱讀係一個學習輸入字詞途徑.

"特別在初小時, 大量不同範圍深度的閱讀, 能引發興趣為重點. "

唔需要擔心字詞未記憶到及運用到.
唔單單是因為初少要求一般不用很難既字詞.
而是應該協助小朋友觀察事物, 寫出自己感覺, 及延伸自己的想像力.

例如寫生日會, 基本要求5W (When, who...) 既內容, 咁就快快用2分鐘填好啦.

重點係小朋友個人感受, 好似一D尷尬位, 靜默位, 失控位, 環境太熱, 太嘈...
抽其中一兩件佢想講既, 就幫佢去伸延.
如果有大量閱讀既小朋友, 應該鼓勵用最簡單既英文形容.
有時佢地寫出黎既野, 都令人覺得會心微笑.

寫作係一種表達, 用個心同佢係佢文章裡交流, 佢地會開心, 同受鼓勵去繼續寫.

2jkidsfather    發表於 22-12-14 13:50
KIMLIFEINUK    發表於 22-11-25 05:33

Vocab好重要!睇多啲YouTube channel同IG page教英文都有用

回覆 SummerTrees 的帖子

同感選高品質文章

SummerTrees 發表於 20-7-3 11:54
抄書。
同感, 選高品質文章。

London18 發表於 23-3-4 23:15
同感, 選高品質文章。
一個學期可以抄幾多本書?

goo1gle 發表於 23-3-3 11:49
Vocab好重要!睇多啲YouTube channel同IG page教英文都有用
Vocab 對初小生未必要刻意去學.(識併音真係有用, 日積月累, 閱讀會記得唔小生字)

太注重學vocab, 容易入左個困窘, 好似無學過既生字, 及類似既文章就唔願意寫.
太深既字, 除左高年級議論文體, 初小寫故事叙述可能有時影響左流暢度.

今天在圖書館, 看到一本Michael Morpurgo 既 Greatest Animal Stories, 書號JF GRE.
一本big book size, 多插圖, 深字唔多, 用簡單字都可以表達到意境, 絕對唔限於文字上面既意思。

如果小朋友本身寫作有咁上下能力, 不妨學習下呢本書既寫作。

另外, 當Harry Porter,Ronald Dahl 睇完後, 可以睇下呢個作者, Beauty Lion, Shadow, War Horse...仲有好多都係唔錯)

London18 發表於 23-3-4 23:15
同感, 選高品質文章。
厲害,一針見血。佩服。

抄書嘅重點係重質不重量。高品質嘅文章沒有一句癈話。

Calvinac 發表於 20-6-26 13:55
如題,有無家長可以俾啲意見,平時叫個仔 (中二) 同女 (小五)寫多啲文練下,但係又無人改,寫完就算咁  ...

英文寫作這方面可以分享下,我小朋友從小喜歡看書,學校英文水平都好高,但學校老師不會教寫作,只寫週記,老師不改,但到小一二英文寫作都不是寫得太好,我開始覺得好難單靠學生自己去寫好文章,就專搵修讀英國文學的老師單對單教,由老師介紹英國文學小說或值得一看的文章入手,即堂改文,慢慢一堂一堂咁教,日子有功。

由初小開始,放長假就試不同老師,抱住試下的心態,港九新界都去過,一星期一堂,長假期有時間就連上三日,試到滿意就keep住上一段時期,慢慢學到現在中學了,唔怕寫文,考IS/UK 中學入學試,間間都閒閒地寫500-600字,都好快寫完。

寫完,放上網俾人 改

睇多啲書,識多啲字之餘又可以模仿人哋點寫(唔係照抄,係學習人哋寫得好嘅風格、用字⋯⋯)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊