用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
樓主: gabejang
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-6-27 14:10
身邊有朋友阿細不是特別叻都收左,雖然不是白紙黑字,我覺得有d分加的,當然軒小就必收 ...

我都聽聞SFA 係比起APS KTS 易收返弟妹

mcl203 發表於 20-6-27 13:15
私校,一早棄權生一定有,官津會更多,如果學習態度正常,又有資源支援,應該都會係中前列。軒小40%入SKHT ...
如果喺軒官中上,返自己居住區派位係咪都冇咩著數,留喺灣仔最好?

gabejang 發表於 20-6-27 18:17
如果喺軒官中上,返自己居住區派位係咪都冇咩著數,留喺灣仔最好?

首先唔知你居住邊區~

灣仔係靚校網,男女都有利,咁當然如果係九龍城或沙田都係B1英中比較多~~~

gabejang 發表於 20-6-27 12:07
如果SFA 非頭20喺自行冇優勢,谷到嘅成績去到派位又有優勢嗎

派位按組別派,如果級1同級60係同一組別,級1都係唔會有優勢

X私X直如果真係咁堅,個至少400個學生應該入晒SPCC,4大女直,DBS,SPC,林護,QC,LSC,曾記呢D學校,街外人邊有位入呢?但現實呢堆名校又每年收得X私X直地幾多學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-27 19:58
派位按組別派,如果級1同級60係同一組別,級1都係唔會有優勢

X私X直如果真係咁堅,個至少400個學生應該入 ...

但三私又確實好幾年穩定地有70-80% 人入B1 bor...APS 同KTS 係九龍城網本身英中多
睇SFA 升中結果又咩區官津都有D,但自行表現又原來唔係太亮眼
(定咁啱係今年差咗?)
好亂呀 roar!!!!

gabejang 發表於 20-6-27 20:20
但三私又確實好幾年穩定地有70-80% 人入B1 bor...APS 同KTS 係九龍城網本身英中多
睇SFA 升中結果又咩區官 ...

APS本身體藝係幫到升中好多,KTS近年都走相同嘅路,TSL如是,近年救恩又係咁~~~

SFA無乜體藝吖嘛~~~

SFA成績強 升中可能跨區跟住址抽?

SFA似乎一向被粉絲抬大咗啲,你參考下近年SJC收SFA生已經由高位回落,SFA本身學術水平係強,但又未至於非常強~~~

mcl203 發表於 20-6-27 21:14

SFA似乎一向被粉絲抬大咗啲,你參考下近年SJC收SFA生已經由 ...

咁邊間非常強?真心請教

fadgare 發表於 20-6-27 21:25
咁邊間非常強?真心請教

咁又間間小學都有可能出強學生噃,若只計英文一科,我覺得MCS,SPCS比SFA稍為好啲,不過,只係我身邊所見到嘅認為~~~

hkpapa852 發表於 20-6-27 19:58

X私X直如果真係咁堅,個至少400個學生應該入 ...
我成日都有呢個疑惑,但APS/KTS每年派位都咁好,地區無疑係一個關係,但同區其他小學都唔會有咁好丫,點解佢地個升中成績咁亮麗?

mcl203 發表於 20-6-27 21:40
咁又間間小學都有可能出強學生噃,若只計英文一科,我覺得MCS,SPCS比SFA稍為好啲,不過,只係我身邊所見 ...

sfa英文的確不難
反而中文我覺得不容易
不過可能中文間間都深

break_it 發表於 20-6-27 21:46
我成日都有呢個疑惑,但APS/KTS每年派位都咁好,地區無疑係一個關係,但同區其他小學都唔會有咁好丫,點解 ...

幾間直資中學都重視體藝,除咗SPCC,KTS/APS/TSL都唔少學生有體藝傍身,有助令升中成績更亮麗~~~

mcl203 發表於 20-6-27 22:00
幾間直資中學都重視體藝,除咗SPCC,KTS/APS/TSL都唔少學生有體藝傍身,有助令升中成績更亮麗~~~
...
係囉,SFA (表面上)冇乜呢啲賣點,但升B1係同九龍塘兩間睇齊,只係官津較直資多,
區區都有啲唔係只集中深水埗區,
係咪最後叩門出到力?

gabejang 發表於 20-6-27 22:10
係囉,SFA (表面上)冇乜呢啲賣點,但升B1係同九龍塘兩間睇齊,只係官津較直資多,
區區都有啲唔係只集中深 ...

直私小生源來自八方㗎~~~

mcl203 發表於 20-6-27 22:17
直私小生源來自八方㗎~~~
yeayea我明白呀但見話(今年)自行sfa學生不如預期般突出
點解咁多年都仲有咁多學生去到B1中學?
自行唔得難道真係好運派得好?

gabejang 發表於 20-6-27 22:55
yeayea我明白呀但見話(今年)自行sfa學生不如預期般突出
自行唔得 ...

本區B1生可以係統一先派位~

gabejang 發表於 20-6-27 22:55
自行唔得 ...
讀SFA唔一定住SSP,更唔一定要係SSP升中。
話說早一/兩年前有SFA級7X轉去灣仔抽SJC,最入只TKP,已可見SFA非想像中咁強。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-6-27 22:59
本區B1生可以係統一先派位~
明白明白,我係新手對升中真係認識唔深thanks!!!!!

‹ 上一主題|下一主題