用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
樓主: gabejang
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)   [複製鏈接]

回覆 ada0803 的帖子

是用上年和前年師兄pres1來決定b1位,我見小囝呢輪不停操pres1計緊速度,可能學校比壓力,佢主動問補習攞多几份pres1來做。學校大約會知几多b1生,到呈分後男女各分一條隊再出名次,即成績表一個名次,加權男女隊再一個名次。

ada0803 發表於 20-6-27 10:00
想請教怎様分band 1, band 2生?是學校分?咁band 2 就不能選QC? 不好意思!對升中一知半解!
...

統一派位機制:
甲部:全港頭1/3 B1,次1/3 B2, 尾1/3 B3
乙部: 全區頭1/3 B1, 一樣計法
B1先抽,次之B2,尾B3

機會:當B1生派完QC仲有位咪B2上囉,直至派完~~~

assado 發表於 20-6-27 10:01

兩間軒小扣門吾易, 一定難過考入SFA.

SFA考卷喎~~~

我都有類似煩惱,小女叩入軒灣,等緊聖心津小(聖幼生)叩門result,喜歡軒灣男女校,全日制,返學交通方便,但無信心keep到最top入band 1學校,選聖心是否較安全?

kangaroo621 發表於 20-6-27 10:16
我都有類似煩惱,小女叩入軒灣,等緊聖心津小(聖幼生)叩門result,喜歡軒灣男女校,全日制,返學交通方便 ...
我得一個女的話都會揀SH

kangaroo621 發表於 20-6-27 10:16
我都有類似煩惱,小女叩入軒灣,等緊聖心津小(聖幼生)叩門result,喜歡軒灣男女校,全日制,返學交通方便 ...

有直屬揀直屬,搞得掂前60%都應該穩陣直升~~~

mcl203 發表於 20-6-27 10:16
SFA考卷喎~~~

如果計機會率確實係軒官難D

gabejang 發表於 20-6-27 11:01
如果計機會率確實係軒官難D

計機會率,我同意嘅~~~

回覆 mcl203 的帖子

係埋讀聖津會谷得辛苦過軒灣,還是因為有書院back up 反而可以讀得輕鬆d

hkpapa852 發表於 20-6-27 08:56
其實大部份家長都太神化X私X直學生既能力。
呢堆學校除咗頭20名比一線官津既B1學生出色一點,其餘既不見有 ...

我是用家,學生能力如何很清楚。頭20名係好叻好叻;考100名其實亦不差。
冇優勢(考直私、自行)是因為張成績表唔靚仔,但學生能力絕無懷疑。

如果問值唔值得入去讀?我會睇下同邊間比較,再根據家長需要作取捨。

kangaroo621 發表於 20-6-27 11:07

係埋讀聖津會谷得辛苦過軒灣,還是因為有書院back up 反而可以讀得輕鬆d ...

聖心谷嘅應該都係公認了,應比軒小勁。但中學唔細機會直升嘛,況且SHCC中學都B1B,同BPS唔會相差太遠,軒小6年後出路都可能係去SHCC或同級~~~

論學術,灣仔係強過中西區,灣仔成績係位列全港前列,軒小雖然都係本區強校,但本區B1率似乎都唔係咁高,灣仔啲直屬小學B1率係頗高~~~

chrischeung 發表於 20-6-27 09:30
Sfa我亦知尾個十几人要在小五時留班,才可谷到咁多b1位,壓力來自學校,家長。 ...

沒有這回事⋯⋯
只有幾個自己走、幾個移民或去國際學校。

多謝前輩意見🙏

kaboBB 發表於 20-6-27 11:18

我是用家,學生能力如何很清楚。頭20名係好叻好叻;考100名 ...
如果SFA 非頭20喺自行冇優勢,谷到嘅成績去到派位又有優勢嗎

mcl203 發表於 20-6-27 11:22
聖心谷嘅應該都係公認了,應比軒小勁。但中學唔細機會直升嘛,況且SHCC中學都B1B,同BPS唔會相差太遠,軒 ...
對阿女期望大啲啲,如果阿仔讀到band 1英中我都滿意唔一定要QC,只可惜SFA 弟妹唔一定收,
自己原區B1 中學好少

gabejang 發表於 20-6-27 12:07
如果SFA 非頭20喺自行冇優勢,谷到嘅成績去到派位又有優勢嗎

派位據Banding 成績好亦有優勢
SFA女生2019年89%升B1中學
得1位升B2 無人升B3

SFA 2019 SSPA Girls' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_encoded/sfa/special_news/news.php?id=2&state=detail

SPCC + 四大女直 9 (23.68%)
其他B1 25 (65.79%)
B2A-1C 3 (7.89%)
B2 1 (2.63%)
女生總數: 38 (100.00%)

B1* 直資 12
SPCC 2
DGS 1 GH 1 HYS 4 SPCS 1
滙基KE 1 顏寶鈴 2

B1* 官津 22
BPS 1 YWGS 3
上智 8 聖母玫瑰 3 德雅 2 九真 1
迦密 2 黃笏南 1 順聯李兆基 1

B2A-1C* 直資 3
羅氏基金 1 中基 1 青協李兆基 1

B2* 官津 1
德蘭 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

Poyau 發表於 20-6-27 12:20
派位據Banding 成績好亦有優勢
SFA女生2019年89%升B1中學
得1位升B2 無人升B3

堅持到的話都吸引
與其話貪聯繫中學
其實我係想藉叩門入灣仔校網
多啲機會入B1學校

swytca 發表於 20-6-27 12:16
SFA無是頭20自行,係頭40,因為頭20已經係直私神校了,之後20才是自行。所以要考到前40,50名,所以同樣係 ...

咁要視乎直資強校定義了,樓上有數據。我就數到2間,其他嘅同官津如MCS,QS,LS,SJC,MSS,係不相伯仲。PS,我比較少用神去形容~~~

‹ 上一主題|下一主題