用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
樓主: gabejang
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)   [複製鏈接]

kaboBB 發表於 20-6-27 08:43
Sfa小一一開始已經是past tense,應該都已經是小二程度。因為冇津校小一既野教,所以小二程度只是合適而已 ...
冇錯我明白,亦可以想像到其他準備入讀嘅小朋友都有相若程度,由於英文從小開始我喺屋企同佢自己跟比幼稚園input 更多,
grammar 作文不用外補。
想知道SFA 英文強以外有冇特別優勝嘅地方

Sfa小一一開始已經是past tense,應該都已經是小二程度。因為冇津校小一既野教,所以小二程度只是合適而已 ...
其實大部份家長都太神化X私X直學生既能力。
呢堆學校除咗頭20名比一線官津既B1學生出色一點,其餘既不見有明顯優勢(個別學校英語運用能力可能強D)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-27 09:01
呢堆學校除咗頭20名比一線官津既B1學生出色一點,其餘既不見有 ...
我拜讀過好多你嘅數據分析,總括而言你認為灣仔校網去除多直屬中學呢個因素,對於band 1 男女生都仲係好有利?

你係咪將一間英小 去同 中文官津 去比較? ~~~

hkpapa852 發表於 20-6-27 09:01
呢堆學校除咗頭20名比一線官津既B1學生出色一點,其餘既不見有 ...

個人觀察,私小級頭未必比官津級頭優勝,不過,同意私小平均比官津優勝~~~

swytca 發表於 20-6-26 18:31
因為今年自行分開左,所以可以睇到小學額實力,之前hk爸爸話,今年QC自行一個位都沒比兩軒,原來每年兩軒去 ...

請指教聯繫位是怎樣派或抽的?不是跟級名次派去聯繫位?

EK 好似唔多軒官家長,真想聽吓佢地睇法。我記得有post 討論過會為邊間官津放棄SFA/APS,我正正就係睇住個名單去叩門

唔知有冇家長有咁嘅決定,其後有冇後悔?

lochun 發表於 20-6-27 09:14
請指教聯繫位是怎樣派或抽的?不是跟級名次派去聯繫位?

聯繫/直屬位,係從相関嘅聯繋/直屬中學係統一部份撥出指定%出嚟供指定小學學生分派,聯25%/直85%,Band1組別先抽,有剩Band2抽,Band3不能享用聯直位~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

如果想小朋友開心快樂冇太大壓力成長,我覺官校適合,這六年小朋友冇發夢般上學,我亦冇谷佢,只是到呈分d人追上才留意一些閒科,人人追求不同,官校較適合自己小朋友。

Sfa我亦知尾個十几人要在小五時留班,才可谷到咁多b1位,壓力來自學校,家長。

medicine    發表於 20-6-28 16:51

mcl203 發表於 20-6-27 09:27
聯繫/直屬位,係從相関嘅聯繋/直屬中學係統一部份撥出指定%出嚟供指定小學學生分派,聯25%/直85%,Band1組 ...

明白了,謝謝你

gabejang 發表於 20-6-27 09:16
EK 好似唔多軒官家長,真想聽吓佢地睇法。我記得有post 討論過會為邊間官津放棄SFA/APS,我正正就係睇住個名 ...

我不是用家,但身邊不少中同子女讀兩軒(有十位小朋友以上),有叩入也有派入的。總括來說,他們的意見均是:
1. 好傳統;同我們小時候讀書分別不大;
2. 全人類睇住聯繫位來打;競爭都激烈的;
3.有同學女成功入BPS; 也有同學仔在高小苦苦爭扎。我相信,呢種情況,讀邊間都一樣。
4. 官小前列個班,英文都不會差,尤其家庭支援十足個班。我呢班中同有醫生、老師、社工等背景。他們不約而同地說,中文唔掂,讀邊間都死。

最後,你問我,我覺得我會先假設小朋友是中中庭庭個班。咁讀兩間考中游位置的會升咩中學?叻嘅,讀邊間都叻。考得入sfa,叩得列軒小,實力一定有返咁上下。

有弟妹,我會揀軒小。

官津生是否真係比私直弱,可以參考下各直屬中學,聯繋中學如林護,沙田呂明才,皇仁,庇利羅士,頗大比例都係來自関連官津。都係睇返自己小朋友嘅學習態度和能力,係最現實~~~

mcl203 發表於 20-6-27 09:42
官津生是否真係比私直弱,可以參考下各直屬中學,聯繋中學如林護,沙田呂明才,皇仁,庇利羅士,頗大比例都 ...

睇家長態度才是, 如果當初不是家長發力入這些小學, 結果點會甘。

lambeanmama 發表於 20-6-27 09:37
我不是用家,但身邊不少中同子女讀兩軒(有十位小朋友以上),有叩入也有派入的。總括來說,他們的意見均 ...
感謝你轉述,我會好好考慮

assado 發表於 20-6-27 09:46
睇家長態度才是, 如果當初不是家長發力入這些小學, 結果點會甘。

大部分學生家長如何可以有機會出力?靠計分靠抽,除非,出力係指填表~~~

mcl203 發表於 20-6-27 09:49
大部分學生家長如何可以有機會出力?靠計分靠抽,除非,出力係指填表~~~
...

扣門, 搬屋。

assado 發表於 20-6-27 09:58
扣門, 搬屋。

咁少數都計~~~

想請教怎様分band 1, band 2生?是學校分?咁band 2 就不能選QC? 不好意思!對升中一知半解!

mcl203 發表於 20-6-27 10:00
咁少數都計~~~

兩間軒小扣門吾易, 一定難過考入SFA.
樓主放棄軒小, 好多家長多謝妳。
除非交通問題。
‹ 上一主題|下一主題