用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)  

本來已經揀定SFA,但竟然叩到軒官(跨區0-0-0)。
諗左幾日仲係1516中。小朋友係女,有弟弟,本身學術不錯 。
學費不是考慮

gabejang 發表於 20-6-26 13:37
本來已經揀定SFA,但竟然叩到軒官
諗左幾日仲係1516中小朋友係女,有弟弟,本身學術不錯

當然軒官vs SFA,軒官係灣仔區,將來升中好睇小學校網係邊區,軒官係灣仔區升中當然都係灣仔嗰區,嗰區好中學都多過SFA嗰區啦!選讀小學都要睇咩區,對到時升中區校網好唔好。

sadsam    發表於 20-6-30 09:03

一定係軒官, 女可以入BPS, 弟弟可以入QC. 弟弟仲係必收. 唔通你想玩多次升小遊戲 ?

一定軒官,弟弟又可以一起去軒官,中學網又好多好學校選擇。

我也有相同煩腦,本來已註冊高主教,冇諗過會讀官小!冇參加大抽奬,突然扣倒軒灣,又覺好珍貴,只有10個扣門位,我得一個仔!

回覆樓主:

姊姊考到SFA叩到軒灣定必學術強
軒灣升中可望聯繫BPS 弟弟亦必收

pccw2017 發表於 20-6-26 17:16
一定係軒官, 女可以入BPS, 弟弟可以入QC. 弟弟仲係必收. 唔通你想玩多次升小遊戲 ? ...

首要條件係符合軒小頭25%~~~

ada0803 發表於 20-6-26 17:47
我也有相同煩腦,本來已註冊高主教,冇諗過會讀官小!冇參加大抽奬,突然扣倒軒灣,又覺好珍貴,只有10個扣 ...

如果你重視學術程度,咁就係高主教岩啲~~~

如果你目標係QC,或者只係B1英中都可以接受,咁就軒小,但QC要力爭頭25%前,其他英中頭40%目前都已經穩陣。軒小升中如果本身成績唔錯,靈活性大啲~~~

多謝(emoji)!可唔可以說頭25%必入QC? 我仔也有SFA offer, 沒有留位,因有高小offer !

都係睇你自己想要啲乜?

SFA學術底一定比軒小好,但相對係過程要求高,SFA係出咗名谷嘅小學。若你升中目標會考慮下SPCC/DGS或其他女直資,SFA適合啲~~~

若你想過程輕鬆啲,軒小硬度一定無SFA咁壓迫性,始終官津生源有參差,只要穩守前20%,派入聯繫BPS機會唔細,就算同區嘅女津實力亦係全港前列。不過,似乎,軒小往績入SPCC或4 大女直係低嘅~~~

ada0803 發表於 20-6-26 18:00
多謝(emoji)!可唔可以說頭25%必入QC? 我仔也有SFA offer, 沒有留位,因有高小offer !
...

當然無一定保證啦。抽完1X個聯繫位,就係抽街位,人人機會均等。軒小直至今天仍有分流安排,即係盡量限制申請QC人數,約~25%截龍。況且,灣仔非直聯小學男B1生唔係咁多,派入機會都算大嘅。但本區強校多,要成為B1生唔易~~~

高小,若升中想外闖搏QC,自行唔得就唯有放棄直屬位,有利亦有弊~~~

mcl203 發表於 20-6-26 18:06
都係睇你自己想要啲乜?

SFA學術底一定比軒小好,但相對係過程要求高,SFA係出咗名谷嘅小學。若你升中目 ...
因為唔肯定阿女讀SFA 會讀成點,位置去到邊

gabejang 發表於 20-6-26 18:27
因為唔肯定阿女讀SFA 會讀成點,位置去到邊

咁又相信無父母可以肯定6年後讀成點,只可以係觀察性格,比較下小學特色,是否有信心適合自己個囡~~~

SFA都係前25%會選擇多啲,軒小都係25%,不過兩者硬度都有少許分別~~~

mcl203 發表於 20-6-26 18:39
咁又相信無父母可以肯定6年後讀成點,只可以係觀察性格,比較下小學特色,是否有信心適合自己個囡~~~

...
無論點邊間我都會自己再出力係咪應該揀間免費谷😂

回覆 gabejang 的帖子

相信私校和官校的語境和學術應該好不同視乎你當初選校的要求,家庭對子女升中的要求
學術和語境比較強,應該對將來升中打好基礎。

gabejang 發表於 20-6-26 18:49

我都講咗谷嘅硬度適用於各校係有分別嘅。官校要求係比較低一啲,我估家長都可以慳力少少,始終官津家庭背景差異較闊。都係睇返自己對小朋友嘅目標,目標強直資就SFA適合啲,一線官津中學都可以,軒小已經符合要求~~~

gabejang 發表於 20-6-26 18:49

SFA女生升中成績尤其佳
2019年89%女生升B1中學
其中約1/4升讀SPCC及四大女直
得1位升B2 無升B3

SFA 2019 SSPA Girls' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_encoded/sfa/special_news/news.php?id=2&state=detail

SPCC + 四大女直 9 (23.68%)
其他B1 25 (65.79%)
B2A-1C 3 (7.89%)
B2 1 (2.63%)
女生總數: 38 (100.00%)

B1* 直資 12
SPCC 2
DGS 1 GH 1 HYS 4 SPCS 1
滙基KE 1 顏寶鈴 2

B1* 官津 22
BPS 1 YWGS 3
上智 8 聖母玫瑰 3 德雅 2 九真 1
迦密 2 黃笏南 1 順聯李兆基 1

B2A-1C* 直資 3
羅氏基金 1 中基 1 青協李兆基 1

B2* 官津 1
德蘭 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

swytca 發表於 20-6-26 19:25
要是上了SFA,出去補的話最好選私教一對一,因為去其他操練班一對多完全就係浪費時間金錢,比如SFA英語係教 ...
多謝大家意見!好有幫助🙏🏻
SFA 其中一個最大賣點係英文教得好,但如果英文我喺屋企自己操到佢呢?佢而家已達P2程度
(唔係認叻,當然我知一山還有一山高)
而軒官亦每年有強勁插班生加入,SFA 會唔會有其他優勢?