用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
樓主: gabejang
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)  

bearbear2003 發表於 20-6-28 18:13
唔Sure,不過我地已離開,插班去另一男直資
Wow 很強!

bearbear2003 發表於 20-6-28 18:11
從唔'考慮學費,最主要係你有弟弟跟尾,

而我考慮咁耐唔多唔少都係唔肯定弟弟有冇家姐咁受谷
同埋唔捨得個校網

gabejang 發表於 20-6-28 18:18
同埋唔捨得個校網
...

如果你係重視校網,三個校網當中,一定係灣仔,灣仔可以有大比例B2生可以上移B1英中,男女生都係有利升中~~~

同埋唔捨得個校網
...

你两個,點都要為弟弟諗,我朋友直頭想放棄協恩,就係為弟弟,仲有考慮埋車程,單程要一個hr绝對唔考慮,揀SFA要家長支持

gabejang 發表於 20-6-28 18:17
Wow 很強!
一山還有一山高,強中自有強中手,我地又見到唔同景觀了

fadgare 發表於 20-6-27 21:25
咁邊間非常強?真心請教
X私X直其實係大部份學生Pre-S1考得較好,所以B1%較高。但學生真正實力(撇除體藝材能),可能只係較地區頂級小學好一點。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bearbear2003 發表於 20-6-28 18:24
你两個,點都要為弟弟諗,我朋友直頭想放棄協恩,就係為弟弟,仲有考慮埋車程,單程要一個hr绝對唔考慮, ...
最糾結就係諗唔定係咪應該為咗個細而局限咗大嘅可能性諗咁多因為人就係貪心

hkpapa852 發表於 20-6-28 18:50
X私X直其實係大部份學生Pre-S1考得較好,所以B1%較高。但學生真正實力(撇除體藝材能),可能只係較地區頂 ...
你指嘅真正實力包括?

gabejang 發表於 20-6-28 18:52
你指嘅真正實力包括?
學術能力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-28 18:50
X私X直其實係大部份學生Pre-S1考得較好,所以B1%較高。但學生真正實力(撇除體藝材能),可能只係較地區頂 ...

地區頂級即係邊間呀?

fadgare 發表於 20-6-28 18:54
地區頂級即係邊間呀?
熱門地區升B1率最高個D津校。(對官校真係唔好有FF)

任何官津校,基本上起碼都有3-4成家長係唔太著緊學業,呢班人叫佢地幫手考好Pre-S1爭多D Band 1位根本係對牛彈琴,所以官津小學升B1有至少30%不理想係正常表現。

gabejang 發表於 20-6-28 18:52
你指嘅真正實力包括?

係某些強中學中一校內情況,五湖四海學生一泊埋一齊,一分組上堂,就可以有少少啟示~~~

hkpapa852 發表於 20-6-28 18:57

可惜我冇叩/叩唔到呢種學校

同埋唔捨得個校網
...
你主要應該係"唔捨得個校網"

hkpapa852 發表於 20-6-28 18:57

點都好,兩軒就係有聯繫BPS/QC嘅優勢,水平如何入咗BPS/QC自己6年內搞掂返佢,其他非聯小學得個酸字~~~

swytca 發表於 20-6-28 17:47
回覆 swytca 的帖子

你有細佬,經濟條件允許又有心力精力去整仔女學術的話,當然係SFA啦,姐姐面試都入來 ...

但弟弟真係同家姐有分別。
最差情況:
家姐喺SFA 讀得冇預期中理想 (更遑論想跳槽),
而弟弟考小一又辛苦多次

mcl203 發表於 20-6-28 19:06

點都好,兩軒就係有聯繫BPS/QC嘅優勢,水平如何入咗BPS/QC自 ...

你好明白我嘅憂慮

gabejang 發表於 20-6-28 19:09
但弟弟真係同家姐有分別。
最差情況:
家姐喺SFA 讀得冇預期中理想 (更遑論想跳槽),
朋友入家姐入女校弟弟另外鋪過: 培幼,高主教幼

gabejang 發表於 20-6-28 19:11
你好明白我嘅憂慮

官津小學家庭有一定資源支援,砌上去中前列唔難,大家都分享左唔少。中/小學如是,入唔到去,無得算,入咗去,可以慢慢先算。所以,一路建議你自己考慮要啲乜~~~