用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
樓主: gabejang
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)  

回覆 gabejang 的帖子

好叻呀,英文P2程度,勁呀那應該入一些強勢學校
將來升中更加可選更強的中學
在官校就感覺有點浪費了

ohlalala 發表於 20-6-26 20:34

好叻呀,英文P2程度,勁呀那應該入一些強勢學校

但數學喺sfa 應該會俾男仔屈機

你住邊區?考慮埋就近返學?

lambeanmama 發表於 20-6-26 21:34
你住邊區?考慮埋就近返學?
往返SFA 較方便
但如讀軒官可考慮搬

回覆 swytca 的帖子

你點知官校夢遊般上校呢,你又吾系度讀官校只系一間普通小學,課程冇教深亦冇教淺,亦不需要和名校比,比上不足比下亦有餘,點解你咁樣睇官校夢遊般上學呢,你比d例子黎。

想知SFA有幾多人自行中咗津中?唔計直私。
Thanks!

cat20203 發表於 20-6-26 23:56
Thanks!

好問題,我都想知多啲!本身對SFA 情有獨鍾係覺得小女叫讀到吓書(但有冇後勁我唔知)
想揀一間唔需要再花太多時間玩音樂體育嘅學校專心讀,
為嘅當然就係升中,因自己住址網B1 中學嚴重不足。

但冇記錯爬文睇過hkpapa 質疑過點解SFA 有咁多B1學生但自行嗰round 只得20-30人有offer,
我就諗,有人亦會為校網從三私插軒官,而家難得阿女叩到,
弟弟前景不明,係咪多個保障,大家壓力少啲?
關於三私/SFA 升中嗰個原post 唔記得喺邊,呢幾日已經睇文睇到超攰

swytca 發表於 20-6-26 23:04

你有無睇過隔離那貼https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=382 ...
我好認同你關於為小朋友再增值呢一點。只係我好奇軒官會否有別於一般官校,
唔係老師、教科書,
係個學習氛圍,個個睇住QC衝,會唔會就算冇升QC/BPS嘅運,
6年乖乖讀書喺該校網都比ssp或住所校網大機會上B1 英中?

ada0803 發表於 20-6-26 17:47
我也有相同煩腦,本來已註冊高主教,冇諗過會讀官小!冇參加大抽奬,突然扣倒軒灣,又覺好珍貴,只有10個扣 ...
得一個我相信易揀啲如果冇弟弟,我唔會諗去叩官津校,專心喺私校力谷個女

私校跟津校觸覺分別好大,我覺得他們對追求的好奇心會大D,我女佢地會成日上搵D常識,之前示威時候,我女P4摧淚彈英文是咩也知道。

mcl203 發表於 20-6-26 19:00
我都講咗谷嘅硬度適用於各校係有分別嘅。官校要求係比較低一啲,我估家長都可以慳力少少,始終官津家庭背 ...
謝謝我要好好諗吓對小朋友嘅期望

gabejang 發表於 20-6-27 05:42
我好認同你關於為小朋友再增值呢一點。只係我好奇軒官會否有別於一般官校,
唔係老師、教科書,
係個學習氛 ...

唔少家長一早情傾軒小就係劍指6年後嘅QC/BPS,軒銅P2設精英班,年年執位,軒灣設皇榜,咪就係催谷學生嘅手法,只不過官津校學生背景參差,總會有一部份學生對學業唔太積極~~~

灣仔係全港B1位最充裕嘅校網,區細傳統英津多,女生比男生成績稍好,如先前所講,要成為本區B1生唔易~~~

又無須睇輕官津,兩軒家長既然劍指QC/BPS,相信亦非垂手可得能夠做到。官津要跟EDB課程指引,不可能隨心所欲。嘅然兩軒入QC/BPS唔少,咪參考下兩間1A中學啲學術係咪咁流囉~~~

坊間不時將英直私 去比 中官津,從而令自己感覺良好,滿足自己英文水平超前嘅意願~~~

回覆樓主:

如果交通吾係問題, 就選擇軒小, 留番 SFA 學費, 有需要時作私補用。

gabejang 發表於 20-6-27 05:42
唔係老師、教科書,
係個學習氛 ...

你諗多咗,軒官一樣係普通官校
尤其有聯繫位,升中有一定保障,點解要衝得咁勁 ..... (學校角度 vs 家長角度)

cat20203 發表於 20-6-26 23:56
Thanks!
只計官津自行,今年SFA亦不算出色,聽聞只有~20人成功得到B1官津學校取錄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gabejang 發表於 20-6-26 20:04
多謝大家意見!好有幫助🙏🏻
SFA 其中一個最大賣點係英文教得好,但如果英文我喺屋企自己操 ...

Sfa小一一開始已經是past tense,應該都已經是小二程度。因為冇津校小一既野教,所以小二程度只是合適而已。小六大致是出面中二程度,一般初中寫作小六生已能應付。

chrischeung 發表於 20-6-26 23:32
回覆 swytca 的帖子

你點知官校夢遊般上校呢,你又吾系度讀官校只系一間普通小學,課程冇教深亦冇 ...

佢有讀官小既體驗(兩軒以外既官小),可能身同感受。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kaboBB 發表於 20-6-27 08:43
Sfa小一一開始已經是past tense,應該都已經是小二程度。因為冇津校小一既野教,所以小二程度只是合適而已 ...
其實大部份家長都太神化X私X直學生既能力。
呢堆學校除咗頭20名比一線官津既B1學生出色一點,其餘既不見有明顯優勢(個別學校英語運用能力可能強D)。