用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)
樓主: gabejang
go

SFA VS 軒官小 (灣仔) (叩門入)  

回覆樓主:

既然可以搬,咪去軒官。反正家姐讀得書就邊間都ok。弟起碼必收。有個機會。

hkpapa852 發表於 20-6-28 18:57
熱門地區升B1率最高個D津校。(對官校真係唔好有FF)

新油天果啲?

gabejang 發表於 20-6-28 19:09
但弟弟真係同家姐有分別。
最差情況:
家姐喺SFA 讀得冇預期中理想 (更遑論想跳槽),

咁如果係咁弟弟更加需要backup啦

gabejang 發表於 20-6-28 18:51
最糾結就係諗唔定係咪應該為咗個細而局限咗大嘅可能性諗咁多因為人就係貪心
...
讀軒小先,細佬幾時跟尾入到,哥哥再去直資龍校插班

b3410 發表於 20-6-28 20:36
讀軒小先,細佬幾時跟尾入到,哥哥再去直資龍校插班

希望唔會太遲...

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

認真的,女仔讀軒小對自己係無乜著數。
BPS聯繫位兩間加埋10個都無,又唔似QC咁可以用本區位抽。
萬一當屆兩軒多叻女,機會就低咗好多,更加唔好指望靠學校可令妳女兒有能力去插到其他名校(成功既都係靠家長十全大補)。
不過只要係B1學生,再差都可抽入TSK既。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-29 08:05
認真的,女仔讀軒小對自己係無乜著數。
BPS聯繫位兩間加埋10個都無,又唔似QC咁可以用本區位抽。
萬一當屆 ...

冇錯,就係少少覺得好似為咗個細仔而局限咗大女咁

gabejang 發表於 20-6-29 08:38
冇錯,就係少少覺得好似為咗個細仔而局限咗大女咁

灣仔,除非你完全無興趣入瑪利曼,聖保祿,真光,聖方濟各呢幾間本區津校,仲有3幾個偷雞位嘅英華女,聖提女。灣仔嘅好處係,雖然好似位少,但重點係幾間女校係統一甚少橫向式選校,剩下來既係,仲有邊啲小學女生須要爭位和有幾多人符合資格~~~

hkpapa852 發表於 20-6-28 02:23
讀SFA唔一定住SSP,更唔一定要係SSP升中。
話說早一/兩年前有SFA級7X轉去灣仔抽SJC,最入只TKP,已可見SFA ...

你又玩篤爆, D 粉絲唔會接受結果

答樓主
軒官小 (灣仔)

今年入SJC都保持
其他入唔到自行,或多或少因為張成績表唔靚仔

hkpapa852 發表於 20-6-28 19:00
任何官津校,基本上起碼都有3-4成家長係唔太著緊學業,呢班人叫佢地幫手考好Pre-S1爭多D Band 1位根本係對 ...
三私一直亦有年年頂到升班就算既家長, 亦有一啲唔覺得要考好Pre-S1既
官津校就我所知有唔少間會加操Pre-S1,唔係家長想唔太著緊就可以.
而我相信軒小之類地區頂級小學冇3-4成咁既家長

如果講PRE-S1,三私一直由小一計起, 唔少最TOP既學生都跳船
移民既, 轉龍校既, 讀國際學校既, 流出既又比流入既多.

有樣仲想講, 地區頂級小學, 好多時頭20名,甚至40名, 分數好接近, 平均分個個95+分.而且成績表好好睇, 個個都好多A, 但小朋友一個Careless mistake已經可以排後幾名. 有人覺得咁壓力大.
而三私一直唔係咁, 最起碼SFA唔係, 高小頭20名已經有機會有一兩科B, 因為份卷都幾深同時間唔多夠既. 咁成績表可能唔太好睇. 咁亦有人覺得份卷深=壓力

我反而想講, 樓主, 讀書係自己既, 你覺得小朋友邊度學得多啲野?想佢係跳船定係點?
如果唔知小朋友係會點,咁我會話小二插SFA, 點都易過插軒小

HM168 發表於 20-6-29 10:24
你又玩篤爆, D 粉絲唔會接受結果

答樓主
其實呢個Case正常,大抽獎,只要係band 1就一齊抽,级名次是1定90都一齊睇運氣,起碼湾仔網比深水埗網好

bearbear2003 發表於 20-6-29 12:36
其實呢個Case正常,大抽獎,只要係band 1就一齊抽,级名次是1定90都一齊睇運氣,起碼湾仔網比深水埗網好 ...

嗰個case 係指級7x 不是band 1
TKP 不是band 1
對於一般認為SFA 頭9x都係band 1 來講不正常

bj1315 發表於 20-6-29 12:43

7X一定仲係band 1,呢個只能係no太差,band1位唔够