用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果讀埋中三至轉國際學校會太遲嗎?
樓主: NHC
go

[中學] 如果讀埋中三至轉國際學校會太遲嗎? [複製鏈接]

回覆 NHC 的帖子

如果今年趕唔切, 可以考慮重讀 Grade 9,始終國際學校嘅英文水平高好多, 啲學生可以兩丶三日睇完一本兩百頁嘅英文小說.

回覆樓主:

其實我想問local school學生英文水平。我有時見某些中學生如石門同南昌某直資中小學學生放學全程用英文交談。聽落又唔係咁差

Jane1983 發表於 20-6-27 10:13
決定咗,就即刻報。呢輪社會環境和經濟情況影響,可能突然有位都唔定。

最近一兩年,我唔少年長點的朋友的 ...

IS小學階段真的付出比local 少?父母搵錢交學費、要家長指導的project、再加上近年家長開始對中文學術和體藝上有一定的要求....我認識的IS 家庭在金錢時間精神上的付出絕不比在local的家長少(除了local 計成績表的考試測驗外)

Lok0211878 發表於 20-6-28 15:11
其實我想問local school學生英文水平。我有時見某些中學生如石門同南昌某直資中小學學生放學全程用英文交談 ...

你指南昌男女校?你講呢2間算係local中英文至top的其中兩間,和一般local 的英文完全不同層次。

小加子 發表於 20-6-28 15:57
IS小學階段真的付出比local 少?父母搵錢交學費、要家長指導的project、再加上近年家長開始對中文學術和體 ...

因為IS的過程比較快樂,個付出和犧牲的感覺無咁大。local的付出比較痛苦,所以有唔同的感覺。

IS的家長當然一擔心血啦,我的付出無少過其他朋友媽媽,仲使多咗錢添。

小加子 發表於 20-6-28 15:59
你指南昌男女校?你講呢2間算係local中英文至top的其中兩間,和一般local 的英文完全不同層次。
...

其實我係想問依D學校同國際的分別除了學制尤期是多local既international school。因為如果纯比較英文local一些直資英學校都可以達到。我覺得是learning and teaching method 分別。

Lok0211878 發表於 20-6-28 16:10
其實我係想問依D學校同國際的分別除了學制尤期是多local既international school。因為如果纯比較英文local ...

你提嘅呢2間都係直資一條龍,學術自由度大d不會在小學階段逼得太緊,出左名英文好中文可能較弱小學階段程度不用追得太深。就算加埋TSL DGJS 呢d被視為一線英小,英文始終同由小讀IS的學生有一段距離

IS 小學不重測考成績表分數,同local 一路溫書一路諗老師會出咩題如何作答會被扣最少分數,完全2種風格

小加子 發表於 20-6-28 16:33
你提嘅呢2間都係直資一條龍,學術自由度大d不會在小學階段逼得太緊,出左名英文好中文可能較弱小學階段程 ...

Thanks,解釋好清楚。

其實小學開始就已經要

Moonlight819 發表於 20-6-27 16:23
是否很多年前?現在好像較平民的國際學校如ESF小學也要差不多$9000了。
我唸因為以前ESF政府有資助

呢度好多似我貼地家長(emoji)無家底靠自己無UGrade,供養2個

回覆樓主:

有冇邊間local school升IS容易銜接啲? SPCC, DGJS 呢啲應該OK. How about the others? SSCPS (Stanley), 港同, 聖心, TSL, SSGC, GH?

我囡現神校F.1, 見RC有位可轉YEAR 9, 我首先擔心係錢.... 現基本 $166K/年都叫可以負擔.  請問有無用家知道多唔多雜費?  我與先生都是普通人, 沒家底.  如要行呢條路一定要計好數.  求意見.

r1219 發表於 20-7-9 12:14
我囡現神校F.1, 見RC有位可轉YEAR 9, 我首先擔心係錢.... 現基本 $166K/年都叫可以負擔.  請問有無用家知道 ...

前提是點解想轉?

r1219 發表於 20-7-9 12:14
我囡現神校F.1, 見RC有位可轉YEAR 9, 我首先擔心係錢.... 現基本 $166K/年都叫可以負擔.  請問有無用家知道 ...

雜費真的不多,今年凍結學費,一般預每年加5-6%。
校車費及lunch fee是另一筆大數,如果不搭校車慳好多。
Y9的Annual trip 仍在香港,幾千蚊攪掂、Y10有海外有本地任㨂、Y11是工作體驗,沒有額外錢。

回覆 Radiomama 的帖子

Raidomama, 有問題請教意見。我的兩個大孩子完成LOCAL英小插班升上RC中學部。我還有一個小女兒在另一中文小學初小,她的英文能力都強,當然不及IS學生。由於經濟關係,想盡量慳幾年學費,小女兒是否應該參加mass intake Yr7? mass intake機會比較升LS中學後才考插班RC大嗎?  謝謝。

CHP 發表於 20-8-10 15:26

Raidomama, 有問題請教意見。我的兩個大孩子完成LOCAL英小插班升上RC中學部。我還 ...

Y7是比小學插班容易一點,但不算是mass intake, 因RC是through train school, 多數小學生會直升到中學。

明白。 謝謝!

NHC 發表於 20-6-26 09:23
囡囡現讀本地直資中學二年級, 希望佢將來可以到外地升大學, 見佢呢兩年讀到好冇生氣, 同佢商量之後都希望轉 ...
其實要睇英文程度。如果英文一般,咁就早過去好d,因為要適應當地生活及語言。讀完中二過去,就應該是Y10, 就開始GCE-O Level 課程,可能會有d辛苦,如果可以早D就更好。

Repeat 對小朋友唔好,影響佢地社交,係呢個年紀係好重要,英國學校一般都唔主張咁做。
‹ 上一主題|下一主題