用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼同學之園大家會點揀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) ...
樓主: philipchung
go

宣幼同學之園大家會點揀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) [複製鏈接]

九龍塘陳太 發表於 20-6-27 18:26
回覆 Dollys 的帖子

其實我有講左......純個人覺得.....你又可必咁勞氣......
LH網站有公佈小一派位。
https://www.learninghabitat.org/placement-results/

18~19年,應該係入讀學生:
總共572畢業生,20 DBS, 9 DGS, 13 SPCCPS, 26 港同,26 TLS,30 CKY,31 KTS

成績還是不錯的。

b3410 發表於 20-6-27 18:57
LH網站有公佈小一派位。
https://www.learninghabitat.org/placement-results/

572/155 = LH 大約27% 可以入到一線小學

philipchung 發表於 20-6-27 19:38
不過可以留意LH網頁,每一間分校升中差別還是頗大 。唔知係地區生源問題,還是師資問題,運氣問題,有些的確不理想。

非宣小用家,但有朋友個仔讀梗,樓主如果concern嘅係宣小學術水平,聽朋友形容就真係無外間講得咁淺,但預咗家長要自己進取啲,基本上大部分都會盡所能令小朋友升到,會有無形壓力。

philipchung 發表於 20-6-27 19:38
如果KV,St Catherine都有公佈升小一比例, 就可以睇的更清楚。不過,搞到升小一好似DSE放榜,又太怪獸喇。
另外一個角度,我覺得這些學校升讀一線直私比例高,其實和入讀的家庭有關。通常揀這類幼稚園,又考到(或者學校收生已經在揀background) , 通常升小目標,甚至將來總體教育目標都比較進取。所以學校只是反應到目標為一線直私的家長group

九龍塘陳太 發表於 20-6-27 18:26

其實我有講左......純個人覺得.....你又可必咁勞氣......
妳講少兩句會令好多家長有損失,啱聽就聽啦,唔啱聽咪算囉,咁樣仲有人發表意見嘅?唔駛理佢!

Orhome 發表於 20-6-27 19:47
非宣小用家,但有朋友個仔讀梗,樓主如果concern嘅係宣小學術水平,聽朋友形容就真係無外間講得咁淺,但預 ...

請問係講緊宣小定宣幼?

philipchung 發表於 20-6-27 20:31
請問係講緊宣小定宣幼?

Sorry打錯,宣幼。

有人宣幼十幾個offer ,cky ,wkf , yw , tsl , aps ....有人 0 offer

有人學之園又係十幾個offer , 有人0 offer

嗰個小朋友又會唔會係你小朋友。我覺邊一間幼稚園都差唔多,最重要係睇家長識唔識教,同埋本身個小朋友醒唔醒,易唔易吸收,幼稚園只係一少部份

條數計錯咗!

用5間學校升小嘅成績同一間學校比較似乎有欠公允

應該分別每一間學之園同宣幼作出比較,始終每間學之園嘅地點同師資都有分別

再看看升讀一線小學的機會率

始終樓主只能讀一間學之園

pckpck 發表於 20-6-27 23:37
有人宣幼十幾個offer ,cky ,wkf , yw , tsl , aps ....有人 0 offer

有人學之園又係十幾個offer , 有人0 o ...

我大女今年係LH K3, 身邊既同學仔,真係無人零offer, 只有一個得1 offer, 其餘大部份都三四個offer, 我自地就4個offer, 3間二線,1間1線

Vote for LH

guangdong 發表於 20-6-29 00:03
我大女今年係LH K3, 身邊既同學仔,真係無人零offer, 只有一個得1 offer, 其餘大部份都三四個offer, 我自 ...

Wow 請問係邊間LH, 請問介唔介意分享下考到係邊3間二線和1間一線

晨醫A 發表於 20-6-28 12:18

冇錯!咁計法唔公平....成5xx畢業生...大包圍人海戰術...其實都只係3成幾學生考得比較理想,我諗其他幼稚園都得啦

雖然我個人唔buy學之園個套,但公道啲講,呢個升小數據算好亮麗,肯定唔係一般幼稚園做得到。

二間真係有d難揀,LH 可入到神校機會大d, 宣幼又好像有保險d

若小朋友受谷,又喜歡宣小,當然宣幼。

我會要宣幼, 差不多一鳥在手, 冇需要放過.....

除左神校之外, 宣小已經緊隨其後......

而入神校, 在於小朋友特性同家庭教育多D, 宣幼同LH 0既名氣又唔太大分別...

但如果家長覺得新熱門直资好過宣小, 咁LH 就合適D

Baoyeung 發表於 20-6-29 19:06
冇錯!咁計法唔公平....成5xx畢業生...大包圍人海戰術...其實都只係3成幾學生考得比較理想,我諗其他幼稚 ...
佢有offer result,又有確實派位去向

philipchung 發表於 20-6-29 18:50
Wow 請問係邊間LH, 請問介唔介意分享下考到係邊3間二線和1間一線

紅磡分校
‹ 上一主題|下一主題