用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教vs 軒灣(扣入)
go

高主教vs 軒灣(扣入)  

請教,小朋友讀高幼,學術佳,較靜!具創意!

ada0803 發表於 20-6-25 15:12
請教,小朋友讀高幼,學術佳,較靜!具創意!

若唔理學費,高主教升中進可攻退可守,雖然近年DSE成績一般,但高記若你係前列生,又肯升中放棄直屬位,同軒小生係差唔多,都可以靠抽入QC~~~

我投高主教!

回覆樓主:

樓主讀高幼,但又去叩門,証明有d因素唔係好想讀高小。不如講下你有乜顧慮?

回覆樓主:

Vote for 軒灣!

回覆樓主:

高主教有直中攻守兼備
軒灣亮點係皇仁聯繫位

回覆樓主:

難揀,軒小免費聯皇仁。英文就高小好好多,見過軒灣英文,要將期望降至最低,讀軒小,要將學費投放補英文

追求學術能力,的確唔應該揀任何一間官小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-26 08:00

不是學術能力,中數都無問題,係教法,時光倒流三十年,有啲心理準備,將期望降低,就唔會失望。

咁將高小學費 用來補英文都好好用的。如果我,我都會揀軒小

bj1315 發表於 20-6-26 08:14

認真的, 不只教法古老, 各科要求也只是基本要求
唔會用深既書唔會教快亦唔會教額外嘢(當然要視乎個別老師), 唔會協助學生銜接英中(六年都只有英文一科係用英文教, 唔會因應情況增加英語使用或多用英文書), 升中普遍亦不會有太多支援, 大部份官小升中時都只會官腔地話: 學校 B1/2/3 比例各佔 1/3, 填表一定要填足30個志願, 學校會唔會教學生升中會試? 唔..... 如果只係放低一疊網上搵番嚟既升中面試常見問題俾學生, 唔知算唔算有教?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

外補英文,又係唔係有咁多時間。
提一提在高小可能要外補中文,因為套啟思中文超淺,但校本工作紙同考試就深

回覆 hkpapa852 的帖子

HKPapa852, 想請教你,高主教書院在HKDSE 綱分析是B2A正確與否?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-6-26 08:00

我妹成日都擔心英文,已外補。小3至教past tense ,點可能唔擔心
學校出題目,past tense一定有yesterday last week, future tense一定有 tomorrow next year,姨甥唔識個shall字學校無教過,全部用will夠晒快靚正
我同意,時光倒流三十年教法。有教,但最死板基本咁教

hkpapa852 發表於 20-6-26 08:54
認真的, 不只教法古老, 各科要求也只是基本要求
唔會用深既書唔會教快亦唔會教額外嘢(當然要視乎個別老師), ...

其實,似乎呢種教法係適用於香港大部份學校~~~

lochun 發表於 20-6-26 10:03

HKPapa852, 想請教你,高主教書院在HKDSE 綱分析是B2A正確與否? ...
呢個網站真係得啖笑

hkpapa852 發表於 20-6-26 10:57
呢個網站真係得啖笑

明白。謝謝hkpapa852

lochun 發表於 20-6-26 10:03

HKPapa852, 想請教你,高主教書院在HKDSE 綱分析是B2A正確與否? ...

個網站Banding以每年成績計
高主教2019年主科4+平均40.25%
希望今年成績反彈

https://www.raimondi.edu.hk/en/our-shining-stars-hkdse-results-0

Poyau 發表於 20-6-26 17:57
個網站Banding以每年成績計
高主教2019年主科4+平均40.25%
希望今年成績反彈

明白,謝謝””

多謝大家意見!相信自己小朋友是讀得書的,過去一年有五間直/私收了,因各種原因最後選高小,因他亦是高幼生。其實我最屬意SPB,英華,可惜SPB waiting, 英華3rd in最後沒取錄,其實如果是但一間有我不會扣門!自覺有些不忿氣成份!

回覆 ada0803 的帖子

好叻仔,5間真私收了既然早前已選定了高小
那就唔好心大心細
免得將來後悔呀