用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Victoria / 學之園 點揀好?
go

請問 Victoria / 學之園 點揀好?

小朋友本身讀緊Victoria 三語PN, 收到學之園英普K1 call waiting...小朋友性格主動外向活潑,表演慾強⋯ 我哋希望佢有自信同對學習有興趣⋯
本身返緊Victoria 好開心,小朋友好鍾意返學⋯
但因為考慮到考小一嘅競爭力,我哋目標係活動教學嘅直資/私立小學,
學之園課程好似比較適合,亦可以慳返少少外補錢⋯
請問大家會點揀?謝謝!

考直資/私立可能LH會幫小朋友準備得好d。維多利亞有自己小學,家長唔會出盡力考小,未必好似lh咁有士氣。

回覆樓主:

Del

莫失莫忘    發表於 20-6-28 15:57

yukkie8890 發表於 20-6-25 11:18
小朋友本身讀緊Victoria 三語PN, 收到學之園英普K1 call waiting...小朋友性格主動外向活潑,表演慾強⋯ 我 ...

睇你邊間vic 同邊間lh

回覆 potato38 的帖子

你好!我係新手,未決定IS/LS/直資 (可能直資 or IS居多), 所以想請教多兩句。希望唔好介意.如果係港島Victoria CWB vs VIctoria non-CWB vs LH 會點揀好?

Thank you!

康怡Vic / 鰂魚涌LH

回覆 莫失莫忘 的帖子

謝謝意見!

回覆 莫失莫忘 的帖子

謝謝意見!

回覆 Tanyafish 的帖子

謝謝意見!

回覆 yukkie8890 的帖子

我地選了VIC,因為LH下午班唔方便接送。不過我諗如果無諗住升VSA或其他IS,應該選LH比較合適

yukkie8890 發表於 20-6-30 02:21

咁冇咩所謂,反正唔係青衣lh 或cwb vic. 你主要睇你想第日行ib 定谷嘅傳統囉。

GM12345 發表於 20-6-30 01:19

你好!我係新手,未決定IS/LS/直資 (可能直資 or IS居多), 所以想請教多兩句。希望 ...

你要好happy 而又叻,又第日大機會入vsa, 就cwb vic. 如唔收你,咁veo 都殺。
lh 就academic 強d, 不過升小係得青衣先靚,馬鞍山,將軍澳,仲有好多etc 呢d lh 分校,升小係勁唔靚。

小朋友本身讀緊Victoria 三語PN, 收到學之園英普K1 call waiting...小朋友性格主動外向活潑,表演慾強⋯ 我 ...

請問妳幾時收到LH call waiting?因我都等緊鰂魚涌 thanks

yukkie8890 發表於 20-6-30 02:21

我仔仔都讀緊康怡vic n班,可能係同學仔。我都心大心細緊繼續升vic定轉根德園

bearxxr 發表於 20-7-3 07:06
我仔仔都讀緊康怡vic n班,可能係同學仔。我都心大心細緊繼續升vic定轉根德園
...
仔仔讀得開心嗎?你覺得學校如何?可唔可以分享下點解想轉?

birman 發表於 20-7-3 10:44
仔仔讀得開心嗎?你覺得學校如何?可唔可以分享下點解想轉?

佢好鍾意,但我要搬新界,返學太遠

唔知你揀定未,但可能我可以俾少少意見。我個女本身讀 LH 英普,考小學都考到一啲so called 「少功課,活動,但學術不錯」嘅小學。但三年過後,發覺呢啲小學都始終係精英制,我哋呢啲想happy 嘅家庭始終唔夠人努力。結果我個女插班vsa 成功,上年入左去。

入到 vsa, 估唔到呢間學校嘅宗旨同我哋咁夾,真係真正做到欣賞小朋友嘅努力而唔係單純睇成績。入面比較近國際學校style, 小朋友之間無比較,我個女明顯開心左,成長左。

所以最緊要係睇下你屋企buy 邊套,夾唔夾係好個人的。

muimui2 發表於 20-7-4 13:05
唔知你揀定未,但可能我可以俾少少意見。我個女本身讀 LH 英普,考小學都考到一啲so called 「少功課,活 ...

我哋黎緊入victoria pn, 希望都可以成功入讀VSA.請問vsa學生品德方面怎樣?

birman 發表於 20-7-4 17:05
我哋黎緊入victoria pn, 希望都可以成功入讀VSA.請問vsa學生品德方面怎樣?

我個人覺得ok, 不過應講每間學校都有不同嘅學生,而我小朋友仲係小四,暫時都唔見有咩特別

muimui2 發表於 20-7-4 13:05
唔知你揀定未,但可能我可以俾少少意見。我個女本身讀 LH 英普,考小學都考到一啲so called 「少功課,活 ...

你應該幼稚園就加入我地維記大家庭XD

可唔可以請教下考VSA插班形式係點?多唔多人考? 我淨係識由K3考上去。