用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊度睇大學D科有額外加分
go

邊度睇大學D科有額外加分

即如拎5* or 5**

e.g. HKU BDS 最低 best 6要42
點計

醒目開學勳章 王國長老

去返jupas網頁,搵果一科,睇admission score,就會彈返去大學網頁
顯示嘅收租分數點計出嚟(5科、6科、weighted)就一清二楚

Charlotte_mom 發表於 20-6-25 12:10
去返jupas網頁,搵果一科,睇admission score,就會彈返去大學網頁
顯示嘅收租分數點計出嚟(5科、6科、wei ...

I tried but.....

I try again
big thanks!

amj 發表於 20-6-25 14:43
I tried but.....

I tried again
https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2019_JUPAS.pdf

LingChiBaBa 發表於 20-6-25 18:28
https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2019_JUPAS.pdf

big thanks but I can't see the weighting of BDS.

amj 發表於 20-6-25 18:36

big thanks but I can't see the weighting of BDS.

入下面連結。拉落最底step2按藍色here。
Table右面Remark有講weighting。

https://aal.hku.hk/admissions/local/admissions-information?page=jupas-admissions-scheme

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-6-25 19:11

係好煩,好似尋寶咁,睇少一眼都唔得

LingChiBaBa 發表於 20-6-25 19:11

Charlotte_mom 發表於 20-6-25 19:18
係好煩,好似尋寶咁,睇少一眼都唔得

我其實最開始時唔清楚樓主想要D乜嘢資料

LingChiBaBa 發表於 20-6-25 19:40
我其實最開始時唔清楚樓主想要D乜嘢資料  。

sorry!!

amj 發表於 20-6-25 23:39
sorry!!

不用講sorry 。新手找大學資料經常也難入手的。

LingChiBaBa 發表於 20-6-25 23:46
不用講sorry  。新手找大學資料經常也難入手的。

thanks for your understanding!!
just help my son to search info and prepare for next year.

what subject / University does ur kid go / take?

amj 發表於 20-6-25 23:49
thanks for your understanding!!
just help my son to search info and prepare for next year.

大女舊年已入大學,細女今年目標是幾間大學的Education。

然後,我可以收工。

LingChiBaBa 發表於 20-6-25 23:55
大女舊年已入大學,細女今年目標是幾間大學的Education。

然後,我可以收工。

HKU Education (double degree)果科我都有睇
但相比其他大學
hku,  CU要求分數高好多
但出來人エ同教大畢業一樣

醒目開學勳章 王國長老

amj 發表於 20-6-25 23:58
HKU Education (double degree)果科我都有睇
但相比其他大學

就算起點一樣,人生流流長幾十年,都要講各自造化的。每當去到轉工/升職,學歷、成績同工作表現就全部都有影響了

amj 發表於 20-6-25 23:58
但相比其他大學

BDS同Educaton 分數要求都差好遠喎

不過,按選修科同喜好睇定唔同分數嘅學科係啱嘅

HKU/CU Education 如果係講理科,應該係JS6119及JS4361。其實呢2科係舊年D嘅分高咗,早幾年呢2科 Median 祇係25分。原因可能係PDGE競爭大咗同JS6119大幅度cut學位有關。

HKU同CU收生分數高過教大又正常嘅,學位少就更加反映出嚟。

LingChiBaBa 發表於 20-6-26 10:43
BDS同Educaton 分數要求都差好遠喎

不過,按選修科同喜好睇定唔同分數嘅學科係啱嘅

我知BDS 同EDU差好遠
但佢個分係2者之間

amj 發表於 20-6-26 13:18

我知BDS 同EDU差好遠

一日未考試,都未知考成點。所以要做定功課。

BDS同EDU中間都有好多考慮。我大女之前都睇定

2大Medic
PolyU 醫療系
2大BME
Nursing
Education

First round 排20個choices,都要諗下點填滿佢。

LingChiBaBa 發表於 20-6-26 13:33

thanks for your advise!!!

BME讀D咩?

MBBS希望可以la
(MBBS易過BDS??)

Nursing佢話無興趣

LingChiBaBa 發表於 20-6-26 13:33

唔好意思,你女揀果D同我女心儀果D都差唔多,請問你大女最後入咗邊科呀?