用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解咁多人要去外國讀考A level?
go

[英國] 點解咁多人要去外國讀考A level?   [複製鏈接]

點解咁多人要去外國讀考A level?

我見佢只需要修讀三至到四科,比起香港嘅DSE少三四科,咁其實唔係容易啲考好成績呢?
返嚟用non japus去選科會容易選好科目?

41    0    0    0

首先,DSE 是人類歷史上,最難考的公開考試之一( 不是最, 但一定是最難之一)

IB,ALEVEL, 等考試, 只是考最後高中2年

是DSE 是三年., 內容, 多, 問法深, 對手 勁

以上是皇仁2018年DSE 成績

你見到, 中文, 英文,  通識, 皆是非常凶險

初中, 俾你升到名校

多數人, 根本捱唔住

學校校內補課

校外補課

係呀, 好俾心機, 但最後, 校內成績 都係一般

所以, 博一博, 轉走

留起DSE 根本無前途, 你望下校內排名,  已不開謂

DSE 中文, 通識, 英文, 科科都難

我貼一貼,  一個英國Y12,13 的時間表, 如三科為例

空堂好多, 學校, 有些學校六,要上堂, 有些不用, 有些返半日

英國自由

可以有時間, 玩, 運動, 社交

生活比較健康

上面為三科的話的時間表

香港人一般數學好

可以MATHS,.FURTHER MATHS, PHY , ALEVEL 就收工

加多科CHEM,ECON, BIO ,  中, 摸來摸去都係個幾科

外國對手, 一般較差, 佢地好多飲飲食食

唔會同你博命考大學(大部份外國人)

但大部份人亞洲學生, 真係博命讀ALEVEL

因為你唔博, 你父母幫你博

我個人建議, 有錢去英國, 讀ALEVEL

無咁多錢, 留港讀ALEVEL

無錢就無法, 讀DSE

本地教育咁凶殘, 撕殺列車 式撕殺

是法西義教育主義

贏家少, 輸家多, 一家人都唔會點開心

西方贏家多, 輸家少

ALEVEL 科目多, 大學也多, 找到適合的天地

IB 那個不用看, 不客觀

回覆 hehehaha2017 的帖子

分析得很好啊!那麼,留港讀國際學校、考IB你又點睇呢?

didier99 發表於 20-6-25 10:13
回覆 hehehaha2017 的帖子

分析得很好啊!那麼,留港讀國際學校、考IB你又點睇呢? ...

可以IB
不過IB 英文要文學, 這個香港人最差,TOK/EE也是一般大問題

TOK/EE  香港學生多數1-2分

以CDNIS 為例, 大概25% 的人 3分

香港學生IB 平均分, 36左右

香港都有不少大學讀, 只要不高target

衰極, ib 學生都有大學讀, 是水泡, 還是好科,

起碼都有水泡, 好過好多人水泡都無

守住水泡, 再博好科

如果錢不是太大問題, 聖士提反的ib 一站式打做不錯

聖士提反書院(赤柱)

hehehaha2017 發表於 20-6-25 10:02
首先,DSE 是人類歷史上,最難考的公開考試之一( 不是最, 但一定是最難之一)

IB,ALEVEL, 等考試, 只是考 ...

謝謝和很喜歡你的分析

hehehaha2017 發表於 20-6-25 10:02

多謝你詳盡的分析,如果讀完兩年A-Level考入香港的大學是否容易一些呢?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

請問dse最難,難在那方面?

醒目開學勳章

其實冇話係咪易 d,都要睇吓小朋友嘅資質和大學 target 咩科,另外要諗如考不回香港 d 大學,屋企夠唔夠彈藥繼續留喺外國升讀大學。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

多謝分析,好有用資料 ,我可建議阿仔 咁揀科

A Levels 係好幫助到「專科」學生,英國 A Levels 可以畀學生就咁讀 Phy Chem Bio,加埋科 Maths 都仲得,唔洗抽時間去中文、LS。如果係英文、歷史得,中文、數學廢,咁就可以避開數學、中文,專心讀自己擅長嘅科目。

IB 同 DSE 嘅「理念」接近啲啲,都係想學生接觸唔同野,但 IB 要科科都讀啲,冇得話自己理科或者文科唔得所以唔讀。但比 DSE 好嘅係,可以揀程度,自己讀得掂嗰幾科可以揀 HL、其他 SL。但 IB 讀書模式要由細接觸,「中途轉機」嘅話,都需要學生有返咁上下嘅英語能力同綜合能力。

另外就係外國 or even IS,A Levels、IB 時間表比較鬆動,中間係有自修、空餘時間,呢樣野香港讀書,除非 drop 科,否則一日 8 至 16 都上緊堂。

另外就係,香港好多學校都係「選修科套餐」,你想讀嘅組合未必存在,甚至因為你中三某一兩科排名低而導致你失去優先選科權。有啲組合更加係無釐頭,e.g 中史、Econ、VA。

如果話卷難,我唔覺得 DSE 真係咁難,只不過係要讀咁多科,科科都同一個難度,對於專才學生係一種痛苦。問 10 個中學生,超過一半都會話自己花好多時間去搞主科,選修科投放嘅時間太少。外國相對地多學生 hea 讀,香港學生更勤力、挨得、起步同基礎更高一層。

外國學校仲有好多活動,因為校舍大,而且注重平衡發展,除非你去讀書工廠。香港好多學校都有活動,但活動係留畀校隊,普通學生一落堂就係去補習社,中學生涯就係圍繞讀書、補習,上到高中活動 cut 得就 cut。

不過問題就係如果係要讀香港嘅大學,必定係 DSE 勝。A Levels、IB 係同國際學生同全球嘅學生一齊爭,包括讀書能力非常高嘅內地人。Non Jupas 競爭唔會低,反而 DSE 有一半人係唔過 3322,只要考到 20 分都有大學讀(當然唔會係「靚科」)。

b3410    發表於 20-7-8 08:12

1998Ruby1998 發表於 20-6-25 15:53
A Levels 係好幫助到「專科」學生,英國 A Levels 可以畀學生就咁讀 Phy Chem Bio,加埋科 Maths 都仲得, ...

"不過問題就係如果係要讀香港嘅大學,必定係 DSE 勝。A Levels、IB 係同國際學生同全球嘅學生一齊爭,包括讀書能力非常高嘅內地人。Non Jupas 競爭唔會低"

non jupas 分local and non local兩條隊,香港人係local, 會同其他local students,在香港或海外,考非dse學制爭。多年多non jupas local students 佔政府資助大學學位總數約2成,日後會加或減,自己估

jasminemei 發表於 20-6-25 11:09
多謝你詳盡的分析,如果讀完兩年A-Level考入香港的大學是否容易一些呢?
...
https://aal.hku.hk/sites/default/files/Admissions%20Standards%202019_181030.pdf
港大收生成績, 中大, 差不多,  理工, 城大, 低一些

港大每科,拉返一個CURVE, 如1A星2A 最低. OFFER 正常是2A星1A

不過有時低OFFER 一些都照收

你問返這裡父母 好多都知答案. 因為佢地見證仔女變收化

基本上, 正常的會員 會叫你走, 唔好諗太多

由 本地中學捱打, 之後走到英國轉一轉場, 有改善

不少父母仔女,   是本地初中, 讀到中3,4 離開香港走到英國

我舉個多例,

有個本地名校讀到中四, 死磨,  考100名左右

到, 英文通識教到拉布, 同政改, 知道無得玩DSE 落去

中五, 立即, 伸請到英國讀書, 不升中六

測驗, 中文, 通識, 全線崩潰

過到英國, 不少野讀過, 同埋英國對手, 真係渣好多

拉條CURVE, 好容易,拉到高分

特別是香港讀到DSE 中五那班, 過Y12

這樣的故事多

中文, 通識 拖死成個成績

最後ALEVEL , 考到  科大土木工程

當然一個例, 聽下就算

ALEVEL, 你肯讀, 衰極都係B

在我心中目, 父母是無得選

因為我最驚父母無錢讀ALEVEL

去到一間正常 的英國學校(A-A星>40% )

無理由唔走

留起香港, 你 睇下, 你有大學OFFER, 都係 餅乾卒

英國出題目, 多數重覆又重覆, 所以你肯讀, 一般不會太衰(坐B望A,  要A星都不是想像中難)

但係你提到中五先過去讀yr 12, 那麼即係喺香港便會讀多一年,會否中四直接去yr 12 好D
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

jasminemei 發表於 20-6-25 20:46
但係你提到中五先過去讀yr 12, 那麼即係喺香港便會讀多一年,會否中四直接去yr 12 好D
...

因為中四, 時, 認為自己店
在名校讀, 覺得自己有自信

DSE, PHY,M1, BAFS, ECON ,派不到好科

硬食BAFS ,

父母中四叫個仔走

個仔死都唔肯

一升中五, 立即教拉布,  同埋 政改

仲要用英文教

知道自己留在DSE, 一定玩完

所以, 才中五, 仲要 復活節, 才決定走

急急腳,選了2線英國中學讀

如果早安排, 中四走 最好的

中三, 升中四暑假, 讀定IGCSE, 準備定Y12 入學試中四 時 考
港大土木工程 WAITING LIST ,最後應無收

科大土木工程收

即是升中五那一年走就最好?

基本上, 係 ., 升中五, 不升原校, 去英國讀Y12
只是好多人, 唔見官才唔流眼淚

要去到知自己DSE 無得升大學, 才肯走

好多同學在, 不捨得
感性蓋過理性

升中五走

中三升中四暑假要讀定Y12 入學試

最快,聖誕前考 第一輪 收生試

英國讀Y12,13 可攻可守

伸請英國的大學

伸請香港的大學, 兩手準備

最後一刻, 決定

咁樣讀完中四先走會唔會太遲?

走去讀year 12

hehehaha2017 發表於 20-6-25 21:19
基本上, 係 ., 升中五, 不升原校, 去英國讀Y12
只是好多人, 唔見官才唔流眼淚

最後讀完兩年,返來香港讀大學?
‹ 上一主題|下一主題