用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解咁多人要去外國讀考A level?
樓主: jasminemei
go

[英國] 點解咁多人要去外國讀考A level?   [複製鏈接]

回覆樓主:

容我分享少少,本人20年前去英國boarding school讀year 10 (即香港F.4) 之後經non japus考入香港大學
本身香港讀書ok,大約bank 1尾,強項文科如中文中史。但係自己知自己事數學差,怕過唔到會考嗰關,同埋想操好D英文oral,自己主動要去英國升學。

英國讀GCSE, year 10第一個term啲功課已經計分,嗰陣人生路不熟,未摸到評分標準(香港中意寫一大串賣弄文筆,英國在意point同logic) 所以都吃力,加上要pick up英文,會考不過不失,起碼Maths有B。其實大部份中國人都攞A/A*,我已經係好差,不過點都叫passed,可以繼續升學。點都好過留響香港因為數學而99%要repeat F.5

上到A-level, 真係要講句如魚得水,因為你可以選擇自己喜歡嘅科目。我呢啲數學白痴既文科人揀左A-level history, music,AS-level econ, politics, 加多科中文,已經叫4科半,純文科。其實都辛苦,因為咁多paper要做,加上自己始終係中國人,同科既全部係英國人,要追進度。但因為可以完全響自己專長嘅範圍打大佬,感覺到自己越讀越順。之後揸住2條A返香港讀U

自己感覺英國A-level可以俾學生多啲選擇,純文/理都得,如果你係通才,想文理科mix up又得。而家香港DSE個個都要考通識,如果有啲理科人枝筆本身唔係咁叻,根本就係響泥沼打仗。

同埋英國每一科每個topic之間一定有linkage, 你讀嘅範圍可以好深入,但係由於大家有所關連,你都係會讀得好順暢。但我返香港讀U,會發現topic更多全部都好似唔關事咁,每科都只係蜻蜓點水(後來同學話我知係因為大學想營造效果啲學生個個乜都識)

我唔敢講邊個制度好D。個人觀感:響香港讀書個人本身真係要smart,轉數快,適應力強,通才。
響英國,因為每一份功課都計分,有少少似係打持久戰,每個topic有關連你要讀嘅嘢都好多,最重要係考你毅力。俾心機一定有成果。

當然學生嘅心理質素都好緊要,唔好淨係諗住掛住玩/癡返香港人埋堆,咁樣會學唔到英文,浪費大好既留學機會。自問英國呢4年堅寒窗苦讀,考埋音樂奬學金,term break都冇出London玩。

‹ 上一主題|下一主題