用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[英國] CAS [複製鏈接]

請問大家收到學校的CAS開始申請 visa 未?我小朋友嘅學校仲未出,怕趕唔切做 visa 8月中出發 。。。
   1    0    0    0

Sana2010 發表於 20-6-25 07:57
請問大家收到學校的CAS開始申請 visa 未?我小朋友嘅學校仲未出,怕趕唔切做 visa 8月中出發 。。。
...

我都等緊呀~
日日check住email

我都未,send email問學校,佢地話月底前出,我都好驚做唔切

吖女學校6月中出左啦,立即申請Visa,如果肯請假上午去採集指紋的話,可以約到好快的時間。趁入U的同學未開始做,準備好TB cert的話一收到就申請、預約,應該趕得及8月中前嘅

回覆 okmk 的帖子

您好, 已經收到CAS, 但看到"When the visa is issued you will have a 30 day entry vignette stamped in the passport.", 有點confused, 即是一出Visa 30日內就要入境UK嗎?  請指教, thanks

qqeternity 發表於 20-6-26 10:22
回覆 okmk 的帖子

您好, 已經收到CAS, 但看到"When the visa is issued you will have a 30 day entry vig ...

我地張CAS沒有這樣寫的哦,唔好意思呀我答唔到您

不過有寫latest date a student can be accepted on to the course date is 1/11/20......唔知係咪因為疫情先可以咁遲呢

okmk 發表於 20-6-26 20:53
我地張CAS沒有這樣寫的哦,唔好意思呀我答唔到您

不過有寫latest date a student can be accepted on to  ...

謝謝你的回覆,有JM分享可能是疫情有不同安排,anyway, 希望大家九月也可以順利開學!

回覆 okmk 的帖子

您好, 已經收到CAS, 但看到"When the visa is issued you will have a 30 day entry vig ...

是指學生要在visa上日期30日內入境,例如23/8, 便要在22/9前入境

回覆 okmk 的帖子

你好,請問你會考慮申請一般的學生簽證還是特快簽證?

一般的學生簽證應該在15個工作天能完成,但在疫情下不知程序會否受阻延

bobo-mama 發表於 20-6-27 07:02
是指學生要在visa上日期30日內入境,例如23/8, 便要在22/9前入境

謝謝你的回覆,所以我就諗緊係咪應該而家申請,但有JM提到可能疫情關係延長了

Sana2010 發表於 20-6-27 08:21

一般的學生簽證應該在15個工作天能完成,但在疫情 ...

學校未有提供回校日期,如果七月初申請,應該一般簽證也可以

Sana2010 發表於 20-6-27 08:21

一般的學生簽證應該在15個工作天能完成,但在疫情 ...

我們沒有用特快,現在辦理,15-18天完成,不需要加(emoji)特快了

請問仲有無人係未收到學校 CAS ?

我剛剛星期五收到了,約咗agent星期一做online application先

okmk 發表於 20-6-27 18:54
我們沒有用特快,現在辦理,15-18天完成,不需要加(emoji)特快了

謝謝 (emoji)(emoji)
原來由於疫情緣故,現在並沒有特快/優先簽證安排,只有 standard service 。。。
‹ 上一主題|下一主題