用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲封關唔知封到幾時...
樓主: smallpig
go

[澳紐] 澳洲封關唔知封到幾時... [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

我都叫阿仔唔好翻香港, 有出冇入就唔好啦。唔知幾時再見😭

Same here, 唔返住啦,我都好耐無見過個仔啦!

醒目開學勳章

nativemug 發表於 20-10-11 01:46
阿仔下個月尾學期完想返香港,被澳航取消了回程航班,而家我想book但無直航,非澳洲人唔可以入境澳洲,咁由 ...

轉機可以,但係佢唔駛返去開學?

醒目開學勳章

worldpeace 發表於 20-10-12 10:57
Agent訂了機票,佢哋話冇得退款呀

你買邊間航空公司?我女套飛係cx普通半年期來回票(係唔改唔退既平飛),9/2018買1/19飛6/20回,最後疫情問題,回程無返都退返回程半份錢,之後我再訂過9月、11月既返香港單程,都係全退喎

醒目開學勳章

agchan 發表於 20-10-12 16:10

我都叫阿仔唔好翻香港, 有出冇入就唔好啦。唔知幾時再見😭

亞女學校上個月已經問定學生走唔走,如果暑假唔走就要安排住宿,而且走左既學生,講明如果1月開學第一個term完之前返唔到去就當自動退學,所以一日唔開關只可以揀唔走,雖然知道佢地係果邊好安全,完全唔駛帶口罩活動無阻,可以日日FaceTime,但真係好掛個女

其實真係唔好返hk了, 因為你再返翻去未必訂倒機票, 訂倒佢又突然間幾星期前話cancel, 我朋友七月訂咗十月返澳洲, 九月同佢講cancelled. 依家安排住12月先有位俾佢. 另外有朋友個囡係澳洲讀書, 又係homesick 想返, 我覺得如果返唔倒Sydney, 一陣二月點開學. 所以佢老豆12月過去探佢, 點知前日問CX, economy 係三萬幾港元呀.... 搶錢! 我囡讀緊year 10 ,  都唔返了.... 我都好耐無見佢, 只係寄過兩個平郵parcel 俾佢. 另寄澳洲airmail 剛剛有返啦.

sleepingbeauty 發表於 20-10-20 14:59
其實真係唔好返hk了, 因為你再返翻去未必訂倒機票, 訂倒佢又突然間幾星期前話cancel, 我朋友七月訂咗十月返 ...

出年sem 1 都吾知飛吾飛到黎開學 都吾知幾時開關 International.

sleepingbeauty 發表於 20-10-20 14:59
其實真係唔好返hk了, 因為你再返翻去未必訂倒機票, 訂倒佢又突然間幾星期前話cancel, 我朋友七月訂咗十月返 ...
平郵都相當快,20日多尐就到。

唔係呀, 用咗六星期先到呀.

醒目開學勳章

暑假咁長時間係果邊,你地仔女有無安排會做啲咩 我女想試下打工,一黎想消磨下時間又當學下野,二黎想賺下零用錢,如果佢搵到我都ok既,不過依家咁既環境要搵工都唔易

jcy 發表於 20-10-22 13:33
暑假咁長時間係果邊,你地仔女有無安排會做啲咩 我女想試下打工,一黎想消磨下時間又當學下野, ...
學校本身有宿舍,所以一如上幾次的term break一樣,由校長安排活動,或參加大學舉辦的交流活動

2021年底才開國際旅遊關口
https://www.news.com.au/travel/t ... ontent=SocialBakers
‹ 上一主題|下一主題